Kılıçdaroğlu, İnce'nin anketlerde aldığı oy oranını açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.Kılıçdaroğlu, " Şu ana kadar yapılan anketlerde İnce'nin oy oranı 29-30-32 düzeyinde. Muharrem Bey'i 2. turda cumhurbaşkanı yapacağımıza inanıyorum" dedi.

Yayınlanma: 05.06.2018 - 21:02
Abone Ol google-news
<video:989977>

 

umhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK'te 'Ne Oluyor?' programında Başak Şengül moderatörlüğünde gazeteciler Şirin Payzın, Murat Çelik ve Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Şu ana kadar yapılan anketlerde İnce'nin oy oranı 29-30-32 düzeyinde. Muharrem Bey'i 2. turda cumhurbaşkanı yapacağımıza inanıyorum. Bu ülkede 80 milyonun cumhurbaşkanı olacağım diyen kişinin cumhurbaşkanı olması lazım. Cumhurbaşkanının her yurttaşa eşit düzeyde bakması lazım. Baştan beri Muharrem Bey bunu söylüyor. Herkese eşit mesafede, kimseyi ötekileştirmeden cumhurbaşkanlığı yapacağım diyor.

İnce ile ortak miting tartışması

Başlangıçta Muharrem Bey'i cumhurbaşkanı aday olarak sunduğumuzdan beri herkesi kucakladığı için parti rozetini çıkarıp verdi. Bunu yağtığına göre Muharrem Bey'le birlikte alanlara çıkmamız çelişkili bir tablo oluştururdu. Vatandaş bunu düşünebilir. Ama Muharrem Bey'le konuşuyoruz. Belli aralıklarla ikimizde çok yoğunuz tabii.

'Bu nasıL MİLLİ İRADEYİ TEMSİL ETMEK?'

Erdoğan Türkiye'yi yönetemiyor zaten bundan sonra da yönetemez. Muharrem Bey gelecek Türkiye'yi yönetecek. AK parti 2002'de yüzde 34.5 oy aldı parlamentoda yüzde 60-65'i temsil etti. Bu mu milli iradeyi temsil etmek?

Parlamenter sistem

Biz hiçbir zaman eskiyi savunmadık. Eski parlamenter sistemi de savunmadık. Türk hukuk sistemi darbe anayasasından kurtulmalıdır. Biz bunu şiddetle reddediyoruz. Şu  anda varolan rejimi de kesinlikle reddediyoruz. Hem cumhurbaşkanı olacaksın, hem parti başkanı olacaksın, hem milleti sabahtan akşama kadar azarlayacaksın. Egemen güçlerin telkinleriyle Türkiye yönetiliyor. Sonra çıkıyor bizi kandırdılar diyor. Ya sen çocuk musun?

Yargı tarafsız ve bağımsız olacak. Bizde Bakan el kaldırır AK Parti grubu kaldırır. Bunu yapan milletvekilleri neye el kaldırdıklarını bile bilmezler. Biz böyle bir parlamentoyu kabul etmiyoruz.  %10 seçim barajını düşünün. Onlar darbe hukukuna sahip çıktı, biz hep karşı çıktık.

Niye seçim yasasında cinsiyet kotası getirmiyoruz? Sonra neden kadınlar az diyorlar? Bunu yaparsak kadın siyasette çok daha fazla görünür olur. Darbe anayasasının getirdiği YÖK de kaldırılacak.

Restorasyon süresine gelince söylediğimiz bağlamda parlamenter sistemi yeniden kurmalıyız. Bu tek boyutlu bir olay değil. Bir yandan anayasa değişikliği için oturup çalışmalıyız. Tüm vesayetlerden ayırıp sivil anayasa yapacağız. Bu anayasa tüm demokratik standartları bünyesinde taşımalı. 

İnce koltuğuna oturunca ekibiyle beraber yola çıkacak, oturup tartışacak, çalışacak. Öte yandan MB ve araçlarına müdahale edilmeyecek. Enflasyon bu olsun diye hükümet tabi diyecek ama bunun araçlarına karışmayacak.

Erdoğan nerede yaşıyor acaba? Dünyada ekonomide birinci sırada öyle mi?. Güzel.

Sayın İnce miting meydanlarında da söyledi. Seçildikten sonra ilk yapacağı iş MGK'yı toplayıp OHAL'i kaldırmaktır.  Bu en azından yargıya erişim hakkını yurttaşlara verecektir. Örneğin İbrahim Kabaoğlu. Sivil ölüme mahkum edilen binlerce kişi var. Ben ülkeme demokrasiyi getireceğim diyor İnce. Birinci sınıf demokrasi ama bu. Çağdaş bir ülkede nasıl oluyorsa bizde de o olacak. MB ve para politikalılarının bağımsızlığını sağlayacak. 

Erdoğan'ın bir özelliği var içeride dışarıda farklı konuşuyor. Kendi anlatamadılar dışarda Bakanlarını yolluyor. Türkiye'de ekonomiyi Erdoğan değil dış güçlerdeki faiz lobisi. Dış güçler demiyorki "Gel zorla benden para al" diye. Enflasyon kaça çıktı buyurun: Yeni rakamlar açıklandı.

Muharrem büyük ihtimal 2. turda kadrosunu ve yanındakileri açıklayacaktır. Biz ekonomi biliyoruz. Biz beton ekonomisinden yana değiliz. Erdoğan itiraf ediyor. Doğru: Borç alan emir alır diyor. İşte itiraf ediyor.

Herhangi bir vatandaş özgürce gerekirse Muharrem İnce'yi de Kemal Kılıçdaroğlu'nu rahatça eleştirebilecek ve ceza almayacak. 

'Ekonomiyi mahvettiler'

Soruyorum size Erdoğan neden hiç ekonomiden bahsedemiyor. Çünkü ekonomiyi mahvettiler. Kişi başına geliri düşürdü, işsizlik arttı. Efendim 25 Haziran'dan sonra yapacağım diyor. Elinde her şey var, KHK'lar var. Neyi bekliyorsun o zaman? O ekonomi konusunda dut yemiş bülbül gibi.

Efendim CHP yollara köprülere karşı çııyormuş. Efendim niye karşı çıkalım? Biz soruyoruz sana kaça yaptın? Biz bunu öğrenmek istiyoruz. Çünkü bizim yurttaşların vergisiyle yapıyorsun sen bunu. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi havlu attı biz metro yapamıyoruz diye. İzmir yaparım dedi devam ettiç. İstanbul'da bu maliyet 3 katı, Ankara'da 2  katı. Neden İstanbul'da 3 misliyle yapılabiliyor. Bu neden birinin bize bunu anlatması lazım. İşte devlet böyle yönetilir. Sen gideceksin Londra'daki tefecilere ülkeyi teslim ediyorsun. Sonra çıkıp Muharrem Bey'e 'Ülkeyi teslim ediyorsun' diyor.

Muharrem Bey cumhurbaşkanı olduğunda AB'nin fasıl açmasını beklemeden biz zaten kriterleri o demokratik standartları uygulayacağız. Ve Türkiye ilk 1 yıl içinde her alanda rahat bir nefes alacak.

Ne Muharrem Bey ne de ben asla enkaz devraldık edebiyatı yapmayacağız. Biz bir ekiple çalışıyoruz. Eki bürokratlat, teknokratlar, akademisyenler hep beraber çalışıyoruz. 

Vergisini ve sigorta birimini düzenli ödeyen, borcu olmayan her KOBİ'ye 0 faizle kredi vereceğiz. Daha fazla istihdam daha fazla üretim yapacak. Devler alamıyor ve sürekli af çıkariyor diyoruz ya. İşte bunun için Londra'ya gidiyor borç verin diyor. İşte tahsil ettiğinde devlet bu borçlardan kurtulacak. İhracatı ve ihracatçıyı desteklemek zorundayız. 

Muharrem İnce cumhurbaşkanı, Millet İttidakı da parlementoda çoğunluğu sağladığında kadroya Muharrem Bey karar verecek. Dolayısıyla onun kararını bugünden yönlendirmek veya ipotek altına almak doğru değildir. Ben parlamentoda millevekilliği yapacağım. Parlamentoda ben partimin grup başkanı olacağım. Tabi bu arada seçim yasasını değiştireceğiz, lider suntasına son vermek için seçim yasasını değiştireceğiz. 

Seçim bildirgesinin dışında bir düzenleme gelirse biz partiyiz. Tabii ki cumhurbaşkanımıza itiraz ederiz. Herkes diyor CHP hep muhalefet yapıyor diye. Biz bazen parlamentopda 50-60 yasa çıkarmışızdır. Önemli olan Türkiye'nin çıkarı. Gerekirse Muharrem İnce ve ekibine bile akarşı çıkarız.

Millet İttifakı 

Ben burada konuşarak diğer partilerin iradelerine müdahale edersek haksızlık yapmış olurum. Demokrasi denen kurumun içinde uzlaşma kültürü olmalıdır. Liderlere sorulacak ya da parti yetkili organlarında kararını vereceklerdir. Şu zamana kadar Millet İttifakı'nda bir güven sorunu yaşamadık. Konu Türkiye olduğunda iyi niyetle yola çıkıldığında diğer liderler de bu konuda kararlılar.

Millet İttifakı'nın temel özelliği ilkeler üzerine kurulmasıdır. Bu ittifak seçim kazanıldıktan sonra da devam edecektir. Tabii her parti kendine uymayan hususlarda doğal olarak buna karşı çıkacaktır.

Af tartışması

Cumhur İttifakı'nda bir parçalanma var zaten. Bahçeli af diye ısrar ediyor, diğer taraf gündemimizde böyle bir şey yok diyor. İlkesiz bir ittiafak olduğu için bu normal tabii. 

Bahçeli af konusunda ısrarcı ama Erdoğan'dan ses çıkmıyor. Niye çıkmıyor? Biz af konusuna karşıyız. Çocuk tecavüzcüsü ya da mafyacı neden dışarı çıksın? 

Bir yeraltı dünyası lideri ve siyasi parti lideri nasıl yan yana gelebilir? Ben bunu göremiyorum da okuyamıyorum da. Sayın Bahçeli Balyoz ve Ergenekon davasında apoletleri sökülen genelkurmay başkanı hakkında ne söyledi? Bu yargılamanın tekrar yapılması gerektiğini söylüyor demekki hükümete neen baskı kurmuyor. Neden ilkelerini ortaya koyamıyorlar?

Gazeteciler hapiste. Neyle suçlandıkları bilinmiyor., iddianameleri hala yok. Buna ssahip çıkan yok. Koysana kardeşim bunu Cumhur İttifakı'na. Neden koyamıyorsun?

33 er 7 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı. Bunların ne günahı var. Sen cezayı ona emir veren komutana vereceksin. Bir adaletsizlik dalgası almış gidiyor. Bahçeli hala mafyayı dışarı çıkarmaya bakıyor.

Muharrem Bey seçildiğinde biz adaleti sağlayacağız. "Benim önümde hiçbir hakim önünü iliklemeyecek" diyor. Bundan daha güzel adalete inanöç var mı? Kendi dedi "Ben kimseyi çay toplamaya götürmeyeceğim" diye.

Gülen'in iadesi

Henüz rapor sunulmadı. Yarın rapolar hazırlanacak. Arkadaşlarımız raporun bir örneğini bana bir örneğini Muharrem Bey'e gönderecek. 7 ayrı mahkeme kararı car iade hususunda. Bunlar iade sürecinde ABD'ye gönderilmiş. Bir dosyada ayrıca Gülen'in tutukluluk devamı da var. Muharrem Bey Baro'dan 2 avukat görevlendirildi. İkisinin de FETÖ'yle ilgisi yok, olsa tutuklanıtlardı. Sayın Feyzioğlu'nun bu husustaki hassasiyeti zaten malumunuz. 

İnce benimle paylaşmadı ABD'den kim ile görüştüğüne dair. Usulüne göre istenmeye ilişkin AKP'nin tavrını rapora bakmadan bir şey söylemem doğru değil. Adil Öksüz neden izlenmedi? Benim izliyorlar, dinliyorlar; onun telefonunu niye dinlemediler. Bu mümkün değil. Çok karanlık nokta var. Keşke mümkün olsa da Erdoğan ile FETÖ olayını oturup konuşabilsek.

Bozdağ'ın son açıklamasına göre ABD'den her cevabı aldılarsa Gülen'in hemen iade edilmesi gerekir. Eğer ABD'nin istediği her şeyi bildirdilerse ABD niye hala Gülen'i, bir darbeciyi orada tutuluyor? Eğer ki herşey kuralına uygunsa 1 ay içinde iade etmeleri lazım. 

Dosyayı hazırlayan, iktidarda olan Adil Öksüz'ü ve Kemal Batmaz'ı takip etmeyen de biz değiliz. Neden biz suçluyuz? Önceden açılan davalaarı aklayan ve görevden alan onlardı zaten. En son 2004 kuralını uygulanmamasını Tayyip Erdoğan ve Ömer Dinçer üstlendi. 

Erdoğan, yönetici değil. Devlet nedir bilmiyor. Sonra beni kandırdılar diyor.

17-25 Aralık operasyonuyla ilgili bir ilişkimiz yok. Zaten olsa ortaya çıkarırlardı. Benim bütün hayatım bunun yanlış olduğunu söylemekle geçti. Onlar FETÖ'yle görüştü, işbirliği yaptılar. Onlar FETÖ için para bastı. Ne mücadelesi etti bunlar Fetö'yle. FETÖ borsasını ben mi söyledim. Yine onlar söyledi. Parası, amcası kayınpederi olan dışarı çıkıyor. 

17-25'ten hemen sonra uçak tahsil edip gazeteciyi Pensikvanya'ya göndermek istediler. Bunların ülke yönetecek kapasitesi yok. 'Ne istediniz de vermedik?' diyen bunlar değil miydi? İki cambaz aynı ipte oynamaz biri düştü diğeri hala duruyor.

Pensilvanya'ya giden 5 kişiyi yine aday göstemediler. CHP'de böyle biri varsa gelip bana göstersinler. Her alanda devletin üst kademesinden görev almak isteyenler Pensilvanya'ya gidiyordu. Bütün bunlara rağmen utanmazlıkla bizi suçluyorlar. 

Seçim beyannamesinde biz terörle mücadelenin nasıl olması gerektiğini zaten söylüyoruz. Biz gelecek inşa ediyoruz, geçmişle hesaplaşma değil. 

Bizim bütün eleştirimiz devleti yönetenlere. Onlara oy veren vatandaşlara değil. Biz bu kişilere saygı duyarız. CHP gelirse sosyal yardımları kesecek diyorlar. Niye keselim? Biz kimsenin ekmeğiyle alın terinle oynamayız. Herkesin işi, aşı olsun. Herkes üretsin, herkes kazansın.Tehdit ve şantajla bunu yapmaya çalışıyorlar. Kamu görevlilerine CHP için bunu söyleyeceksiniz diyorlar ve onlar da söylüyor. 

İmam Hatipler kapatılmayacak

Demokrasiyi savunan birisinin demokrasi dışı işlem yapması doğru olabilir mi? CHP gelirse kimse merak etmesin İmam hatipleri kapatmayacağız. Benim burs verdiğim öğrencinin gittiği okulu niye kapatayım? Biz onlar başarılı olsun istiyoruz.

Biz onların daha iyi eğitim almasını ve daha nitelikli okukllarda okumasını isteriz. 16 yılın sonucu niteliksiz okullar. Aileler de bunu görüyor ve şikayetçiler.

Uyuşturucu yaşı maalesef 10 yaşına indi. Özellikle son 10 yılda toplumumuz ahlaki bir yozlaşma yaşıyor. Kadına şiddet, taciz tecavüz artmaya devam ediyor.  

YÖK kalkacak

Gençlere; YÖK’ün, baskı ve kısıtlamaların olmadığı üniversiteler vaat ediyoruz. Üniversite öğrencisi, üniversite yönetiminde de söz ve karar sahibi olacak. Üniversitelerin; bilimsel, mali ve yönetsel özerkliği olacak.

Bir hakim milletvekili olmak isteyebilir. İsterse istifa ediyor; olabilirse milletvekili oluyor, olamazsa siyasi kimliği ortaya çıktığı için görevine dönemiyor. Ama iktidar tam tersini yapıyor; partisinde görev alan avukatı hakim olarak atıyor.

Yargıca diyeceğiz ki kararını ver karar yanlış olabilir bir üst mahkemeye gidilir orda da yanlış olursa bir üst mahkemeye gidilir. Bir yanlış karar verildiği zaman köşe yazarı yazacak haber yapılacak milletvekili eleştirecek hakimde bunları görerek kendini düzeltecek. Bizim düşündüğümüz yargıda savcı ve hakim yanyana oturmayacak, savcı avukatlarla birlikte oturacak.

Gerçekten Kürt sorununun çözülmesi lazım sorunu çözecek olan siyasiler. Çözüm silahla değil parlamento ile olmalı. Erdoğan'ı ziyaretimde sorunun çözüm adresinin parlamento olduğunu söylemiştim. Bir komisyon oluşturulmasını önermiştim. PKK'yı muhatap almanın da yanlış olduğunu belirtmiştim.

Kürt seçmen tartışması

 Muahrrem Bey Kürtlerden oy alır. Bütün vatandaşları kucaklayan birisi. 

Terörün adı ister PKK ister IŞİD ister FETÖ olsun tüm siyasi partilerin net tavır laması lazım. PKK'yla elbet mücadele edilecek. Kim oturdu masaya mevcut iktidar oturdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler