'Kırmızı başlıklı kız' kukla tiyatrosu

''Kırmızı Başlıklı Kız'' masalı, kukla tiyatrosu olarak 30 Ekim'de küçük seyircilerle buluşacak. Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği ve kukla tasarımını da hazırladığı ''Kırmızı Başlıklı Kız'' adlı çocuk oyunundaki, 'kurt' un karakteri değiştirilerek ortaya çocukların üzerinde olumsuz etki yaratmayacak bir tip çıkartılmış.

'Kırmızı başlıklı kız' kukla tiyatrosu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.10.2008 - 12:54

Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği ve kukla tasarımını da hazırladığı ''Kırmızı Başlıklı Kız'' adlı çocuk oyununun dekor ve kostüm tasarımını Aytuğ Dereli, ışık tasarımını Zeynel Işık, müziğini Can Atilla, dans düzenini ise Yener Turan hazırladı.

Oyunda, Nalan Kıray Yavuz, Ezgi Koç, Sebilay Yoldaş, Füsun Demirden, Duygu Aslan, Serdar Uğurlu, Cem Ataç, İbrahim Korumaz ve Erdal Karakurt rol alıyor.

Yönetmen Karaca, oyunun tanıtımında gazetecilerin sorularını yanıtlarken hemen her çocuğun bildiği ''Kırmızı Başlıklı Kız'' masalını günümüze uyarlayarak sahneye taşıdığını söyledi.

Annelerin iş hayatları nedeniyle artık çocuklarıyla yeterince ilgilenememesinden yola çıktığını belirten Karaca, masalda kızı annesinin ormana gönderdiğini, burada ise kendini yalnız hisseden ve bir işe yaradığını hissetmek isteyen çocuğun, annesinden habersiz yola çıktığını anlattı. Karaca, ''Ben de aslında o annelerden biriyim. Burada biraz anne babalara gönderme yapıyorum. Kız annesine yardım etmek istiyor ama anne kabul etmiyor. O da kendisi gibi yalnız olduğunu hissettiği babaannesine yardım etmek istiyor ve onun unuttuğu gözlüğünü götürmek için ormana gidiyor'' dedi.

 

Hapşırınca yutan kurt

Kırmızı Başlıklı Kız'ın ormanda ''gerçek hayatla'' karşılaştığını dile getiren Karaca, masaldaki ''kurt'' karakterini de değiştirdiğini belirtti.
Karaca, şöyle devam etti:
''Masaldaki kurt, bu kurdun büyük dedesi. O atalarının bu imajını düzeltmek istiyor. Ben korkunç olarak bilinen kurt karakterini o kadar korkunç yapmadım. Kızı ve büyükannesi yemeyen tarzda bir kurt. Masaldaki kurt, sahneye geldiğinde daha korkunç olacağından çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratacağını düşünerek değiştirdim.
Ama bu kurdun bir sorunu var. Burnuna dokununca hapşırıyor ve önündeki her şeyi yutuyor. Oyunda kurt, kız ve büyükannesini istemeyerek yutuyor ve sonunda da operasyon geçirip onları çıkarıyorlar.''

Karaca, oyunda 6 kukla karakter olduğunu, oyun daha çok okul öncesi ve ilkokuldaki çocuklara hitap ettiği için kukla kullanmayı tercih ettiğini dile getirdi. Ulviye Karaca, ''Tamamen kukla tiyatro. Zor bir teknik. Çünkü bir kuklayı 3 kişi oynatıyor ve 1,5-2 aylık çalışmanın ardından ancak oturdu'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler