Kırşehir’de Diyarbakırlıların iş yerlerinin yakılma görüntüleri ortaya çıktı

Kırşehir’de 8 Eylül’de Diyarbakırlı Alakuş ailesine ait iki tatlı, bir tantuni ve çiğ köfte dükkanı yağmalanıp yakılmış, ailenin oturduğu apartman da taşlanmıştı. Saldırının kamera görüntülerinde saldırganların, emniyete 70 metre mesafedeki Diyarbakır Tatlı ve Lahmacun Salonu’nun adını önceden duyurarak, iş yerini hedef aldıkları; daha sonra, diğer iş yerlerine yöneldikleri görülüyor.

Yayınlanma: 04.11.2015 - 14:11
Abone Ol google-news

<video:405795>


Kırşehir’de geçen 8 Eylül’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Binası ve Gül Kitabevi’nin de olduğu dört işyeri yakılmış, 32 ev ve işyeri saldırıya uğramıştı.

Gül Kitabevi’nde yönelik saldırıların görüntüleri 19 Eylül’de yayınlanmıştı.

Kırşehir’deki saldırıda Diyarbakırlı Alakuş ailesine ait iki tatlı, bir tantuni ve çiğ köfte dükkanı yağmalanıp yakılmış, ailenin oturduğu apartman da taşlanmıştı. Saldırıyla ilgili görüntüler ortaya çıktı.

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, güvenlik kamerası görüntülerine göre, saldırganların emniyete 70 metre mesafedeki Diyarbakırlı Alakuş ailesine ait Diyarbakır Tatlı ve Lahmacun Salonu’nun adını önceden duyurarak, iş yerini hedef aldıkları; daha sonra, diğer iş yerlerine yöneldikleri görülüyor.

‘Vali, saldırganlara ‘Evladım’ diye sesleniyor’

Arif Alakuş, saldırıların saat 18’de başlayıp gece 2’ye kadar sürdüğünü, bu süreçte polis veya jandarmanın önlem almadığını, aksine saldırganların kışkırtıldığını söylüyor.

Alakuş, Terme Caddesi’nde dükkana giden sivil polislerin “Biz bir şey yapamayız, başınızın çaresine bakın” dediğini, Emniyet’e giden akrabalarının da “Onlar 7 bin kişi, biz 400 polisiz” diye geri çevrildiğini söyledi.

“Polisin hiçbir şey yapmadığı şuradan belli: Saldırganlar Kayseri – Ankara asfaltına çıkarak, otobüsleri taşladı ve kimlik kontrolü yaptı. Vali, emniyet müdürü ve jandarma komutanı TOMA’nın üzerine çıkıyor. Saldırganlara ‘Evladım’ diye sesleniyor. Havaya ateş edilmesi, gaz ve su sıkılması yeterliyken, grubu daha da galeyana getirdiler. ‘Biz asil bir milletiz’ diyorlar. Vali gruba İstiklal Marşı okutuyor. Sen kime karşı savaş veriyorsun da İstiklal Marşı okutuyorsun? O benim de marşım. Sen gruba gaz veriyorsun.”

‘Amaç bizleri yıldırmak ancak, yılacak değiliz’


“Bütün iş yerlerimiz ve evimiz saldırıya uğradı. Planlı ve liste dahilinde saldırıldı. Kürtlere ait iş yerleri ve sol görüşlü Gül Kitabevi hedef alındı. Bizim siyasetle ilgimizin olmadığını burada herkes biliyor.

“Bunların rastgele yakıldığını düşünmüyoruz. O gün polisin müdahale etmemesinden cesaret alıp bunları yaptılar. Bunların amacı bizleri yıldırmak ancak, yılacak değiliz.”

Ne olmuştu?


8 Eylül akşam saatlerinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırşehir İl Teşkilatının düzenlediği “Teröre Lanet Yürüyüşü” Terme Caddesi’ndeki parti il merkezi önünde başladı.

Ankara Caddesi’ne kadar süreceği bildirilen yürüyüşe katılan bir grup, lise caddesine dönerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kırşehir il binasındaki parti levhasını indirip, buraya Türkiye bayrağı astı.

Yaklaşık 150 kişilik olduğu bildirilen grup HDP Kırşehir Belediye Başkan Adayı Eşref Odabaşı’nın sahibi olduğu Gül Kitabevi yaktı.

“Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları atan grup adında Diyarbakır geçtiği için tatlı salonunu da yaktı.

Saldırganlar ayrıca çiğköfteci ile konfeksiyon mağazasını da ateşe verdi.

Kırşehir’de HDP binasına ve işyerlerine dönük saldırıya ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) hazırladığı raporda devlet görevlilerine ilişkin bir dizi ihmal ve sorumsuzluğa işaret edildi.

Saldırıya ilişkin 6’sı tutuklu 16 saldırgan hakkında dava açıldı, iddianamede saldırganlar hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Kaynak: Radikal / İsmail Saymaz


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler