Komisyonlar artmazsa 8 bin acente kapanacak
Sigorta acentelerinin aldığı komisyonların yüzde 15-20’den yüzde 1’lere düştüğünü belirten Hüseyin Kasap, ‘Hak ettiğimiz komisyonları verin yoksa 8 bin acente kapanacak’ dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap, 8 bin sigorta acentesinin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. TOBB Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme Raporu’nun lansman toplantısında konuşan Kasap, konuşmasına sektörün en büyük problemlerinden birinin denetim olduğunu söyleyerek başladı.
Dünyanın her yerinde aracıları denetleyen bir sistem olduğunu bazı ülkelerde sigorta şirketlerinin bazılarında ise meslek kuruluşlarının bu görevi üstlendiğini anlatan Kasap, “Bizde Hazine denetliyor. Ancak kayıt dışı acentelere çok müdahale edemiyoruz. İstenilen noktaya gelemedik. Bir denetim mekanizması kuracağız. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin denetimi de güçlendirmesini umuyoruz” dedi.
Hakkımızı verin!
Türkiye’de faaliyet gösteren toplam 15 bin 608 acente olduğu bilgisini veren Kasap, bunların 4 bin 784’ünün yıllık 250 bin liranın altında prim ürettiğini aktardı. Bu acentelerin çoğunun küçük illerde faaliyet gösteren acenteler olduğuna değinen Kasap, “Bunların çoğu sadece trafik sigortası satıyor. Acentelerin trafik sigortasından aldığı komisyonların yüzde 1’e düşürüldüğünü göz önüne alırsak kısa vadede 5 bin, uzun vadedeyse 3 bin bin acentenin kapanacağını söyleyebiliriz. Oysa bu acenteler taşrada halka zorunlu sigortaları tanıtıyor, sektöre ve ekonomiye katkı sağlıyorlar. Bu acenteleri yaşatmamız gerekiyor. Hak ettiğimiz komisyonları verin, komisyonlar bir an evvel eski haline dönmeli” şeklinde konuştu.
Acil KOSGEB desteği lazım 2006’da acentelerin prim üretimindeki payının yüzde 70 iken 2015’te yüzde 66’ya gerilediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Oysa bu gelişen ve değişen dünyada ekmek teknemizi yürütmemiz lazım. Bazı alanlarda da devlet teşvikler çıkardı. Bu sektörde de KOSGEB desteklerine ihtiyaç duyuyoruz” dedi. Rapordan çıkan bir başka sonucun da Türkiye’de sigorta müşterilerinin yüzde 16’sını önümüzdeki dönemde yeni poliçe satın almayı düşündükleri ve bunların da sağlık sigortası ve BES olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bunun acentelerin yol haritası çizerken faydalanması gereken bilgilerden biri olduğuna dikkat çekti. |
Sektör trafikte sıkışıp kaldı
Acenteler olarak trafik sigortasına sıkılıp kalındığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “En hızlı büyüyen işlerden biri hayat sigortası. Orada da acentelerin payı yüzde 33’den yüzde 7’lere gerilemiş. Öldük, arkamızdan fatiha okuyan yok” dedi. Dünyada müthiş bir dijitalleşme yaşandığına dikkat çeken TOBB Başkanı, bunun her sektörü etkilediğini belirtti.
Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “İşlerimiz dijitalleşirken, sigorta sektörünün değişmemesi düşünülemez. Google’ın 48 şoförsüz arabası 3 milyon km yapmış. Bu araçlar şimdiye kadar 11 kazaya karışmış ve kazaların tümünde insanlar kusurlu bulunmuş. Bu araçlar yaygın olarak kullanıldığında ve kazaya karıştığında şoförün yerine geçen yazılımcılar mı sorumlu tutulacak? Bunlar için nasıl bir düzenleme yapılacak? Sigorta sektörü ve acenteler için kritik konular bunlar.”
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu