Komşu yeni kabineyi açıkladı

Yunanistan'da önce gün yapılan seçimleri kazanarak, dün cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'tan hükümeti kurma görevini alan PASOK Partisi Genel Başkanı Yorgo Papandreu, bugün kabinesini açıkladı.

Yayınlanma: 06.10.2009 - 18:14
Abone Ol google-news

Başbakanlığın yanısıra dışişleri bakanlığı görevini de üstlenen Yorgo Papandreu, savunma bakanlığı görevine Evangelos Venizelos, ekonomi bakanlığına Luka Katseli, maliye bakanlığına ise Yorgos Papakostandinu'yu getirdi.

Yapılan değişikliklerle, seçimleri yitiren Yeni Demokrasi Partisi (YDP) zamanında 16 olan bakanlık sayısı 15'e indirildi.

Ekonomi bakanlığı, maliye bakanlığından ayrılırken, kalkınma ile Ege ve deniz ticaret bakanlıklarını da kapsar duruma getirildi. Çevre bakanlığı kurulurken, eski bayındırlık ve ulaştırma bakanlıkları, yeni kurulan altyapı bakanlığı çatısı altında birleşti.

Turizm ile kültür bakanlıkları birleşirken, içişleri bakanlığı ve bu çerçevede Yunan polisi, itfaiye örgütü, sahil güvenlik birimleri ve sivil savunma örgütü ile Makedonya-Trakya Bakanlığı, kamu güvenliği bakanlığı adı altında kurulan yeni bakanlığa bağlandı. Adalet bakanlığı ise adalet, şeffaflık ve insan hakları bakanlığı adını aldı.
 

Papandreu

PASOK lideri Yorgo Papandreu da kendisiyle aynı adı taşıyan 1967 Albaylar cuntası dönemi öncesi başbakanlık görevi yapan büyükbabası ve 3 kez başbakanlık yapmış babası Andreas Papandreu'dan sonra, bu göreve gelen 3. kuşağı temsil ediyor.
Parlamentonun 1981 yılından bu yana kesintisiz üyesi olan Papandreu, bugüne dek 2 kez dışişleri bakan yardımcısı, 1 kez kültür bakan yardımcısı, 1 kez eğitim bakanı ve toplam 5 yıl dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

Papandreu, Yunanistan'ı 1996 yılından 2004 yılına dek yöneten Kostas Simitis'in PASOK Genel Başkanlığı'ndan ayrılması sonrası 2004 yılının şubat ayında partisinin liderlik koltuğuna oturdu.

Aynı yılın mart ayında ve 2007 yılının eylül ayında yapılan seçimlerde rakibi Karamanlis'e mağlup olan Papandreu, pazar günü yapılan seçimlerde rakibini ezici bir yenilgiye uğrattı.
ABD'nin Minnesota eyaletindeki Saint Paul kentinde 1952 yılında doğan Papandreu, İsveç Stockholm Üniversitesi ve ABD'deki Massachusetts Amherst College'de sosyoloji eğitimi aldı ve London School Of Economics'de sosyoloji ve kalkınma alanında master yaptı.
 

Venizelos

1993'den bu yana PASOK milletvekili olan Evangelos Venizelos, 2000-2004 yılları arasında kültür, 1999-2000 yıllarında kalkınma, 1996-1999 yılları arasında kültür, 1996 yılı ocak-eylül ayları arasında adalet, 1995-1996 yıllarında ulaştırma ve iletişim bakanı, 1994-1995 yıllarında ise hükümet sözcüsü olarak görev yaptı.

Selanik Üniversitesi Hukuk Fakültesi olan ve İngilizce ile Fransızca konuşan Venizelos, evli ve 1 çocuk babası.
 

Papakostandinu

Yunanistan'ı 1996-2004 yılları arasında yöneten PASOK Partisi lideri ve başbakan Kostas Simitis'in 1998-2000 yılları arasında ''toplum ve enformasyon'' konularında danışmanlığını yapan Papakostandinu (48), 2000-2002 yılları arasında da ekonomi ve maliye bakanlığının özel sekreteri olarak görev yaptı.

Papakostandinu, ekonomi bilirkişi konseyi üyeliği, AB'de Yunanistan'ın ekonomi politikası kurulu temsilcisi, Yunanistan Telekomünikasyon Şirketi OTE'nin yönetim kurulu üyesi olurken, 2004-2007 yılları arasında da Papandreu'nun ekonomi danışmanlığını yaptı.
Evli ve 2 çocuk babası olan Papakostandinu, İngilizce ve Fransızca biliyor.

Katseli

2007 seçimlerinde PASOK milletvekili olarak parlamentoya giren Katseli (57), 1976'dan bu yana parti üyesi olup, 1982-1984 yılları arasında ekonomi bilirkişi konseyi üyeliği yaptı.
Katseli, 1993-1996 yılları arasında ise başbakan Andrea Papandreu'nun özel ekonomi danışmanlığı görevinde bulundu.


İşte yeni kabine

Yunanistan'ın yeni kabinesi, yarın yemin ederek görevine başlayacak.

Yeni bakanlar kurulu şu isimlerden oluşuyor:

Başbakan ve Dışişleri Bakanı: Yorgo Papandreu

Maliye Bakanı: Yorgo Papakostandinu

Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı: Luka Katseli

Savunma Bakanı: Evangelos Venizelos

Altyapı Bakanı: Dimitris Reppas

Turizm ve Kültür Bakanı: Panos Gerulanos

Eğitim Bakanı: Anna Diamandopulu

Sağlık Bakanı: Mariliza Ksenoyanakopulu

Tarım Bakanı: Katerina Baçeli

Yerel Yönetim ve İçişleri Bakanlığı: Yannis Ragusis

Çevre ve Enerji Bakanı: Tina Birbili

Çalışma Bakanı: Andreas Loverdos

Kamu Güvenliği Bakanı: Mihalis Hrisohoidis

Adalet, Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanı: Haris Kastanidis

Devlet Bakanı: Haris Pambukis


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler