Konut satışları fırladı! Lira değer kaybediyor konutlar yabancıya gidiyor
Şeref Oğuz bugünkü yazısında, bu yılın ilk yarısında yabancılara satılan konut sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,7 artışla 20 bin 488'e çıktığını belirtti.
Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, "Lira değer kaybediyor konutlar yabancıya gidiyor" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Şeref Oğuz bugünkü yazısında, bu yılın ilk yarısında yabancılara satılan konut sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,7 artışla 20 bin 488'e çıktığını belirtti. Oğuz devamında, Türk Lirası'ndaki değer kaybıyla konutların yabancılara satılıdığını söyledi.
Ayrıca yazıda, Türkiye'de konut alan yabancılardan ilk sırada Irak yurttaşları yer aldı.
Şeref Oğuz'un yazısı şöyle:
"Türkiye'de bu yılın ilk yarısında yabancılara satılan konut sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre %43,7 artışla 20 bin 488'e çıkarken, bu rakam tüm zamanların en iyi ocak-haziran verisi olarak kayıtlara geçti.
Kredi genişlemesi durdu. Alım gücü düştü. TL değer kaybetti. Durum böyle olunca konutlar yabancıya gitti. Çünkü bizde konut alacak derman kalmadı, parası bizden değerli yabancıya konutlarımız cazip geldi. Mütekabiliyet kuralı, onlara yarıyor zira bizim karşılıklılık ilkesine uyacak mecalimiz yok.
IRAK, İRAN, RUSYA
Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı; Irak vatandaşlarına yapıldı. Haziranda Türkiye’den 773 konut aldılar. Onları sırasıyla, 683 konutla İran, 300 konutla Rusya Federasyonu, 250 konutla Afganistan ve 192 konutla Almanya vatandaşları izliyor.
İKİ SORU İKİ CEVAP
Türk halkı neden konut alır?
Türk halkının yatırım tercihleri arasında konut birinci sırada yer alır. Konut, hayat boyu alınan en pahalı şeydir ve en uzun süre elde tutulandır. Konut tercihinin bir nedeni de değer artışı yanı sıra kira getirisinin olmasıdır. Enflasyonist ortam zaten tasarruf sahibini konuta yöneltiyor.
Konut fiyatlarının değerli olup olmadığı nasıl belirlenir?
Bir konutun yıllık kira geliri ile satış fiyatına kaç yılda ulaşılabileceği evin fiyatının değerli olup olmadığını belirler. Yıllık kira geliri 1.500 TL, satış fiyatı 360.000 olan evin kira geliri ile amorti süresi 20 yıl. Türkiye’de konut fiyatlarındaki artış bu süreyi 30’lara kadar çıkardı. Bir yatırımın geri dönüşü; 10-12 yıl arasında değişiyorsa iyi bir yatırımdır.
Halimiz ahvalimiz budur
Gecekondu ile başladık lüks konuta kadar geldik. Parayı da betona gömdük... Şimdi de el elde el başta orta gelir tuzağında debelenip duruyoruz.
BAŞIMI SOKACAK EVİM OLSUN
Kimi için yatırım, kimi için bir proje, kimi için başını sokacak dört duvardır ev. Ev vardır kaçmak istersin, ev vardır ayrılmak istemezsin. Ev vardır batar sana. Ev vardır yârenin olur. Türk halkı için ev, ev olmanın ötesinde, dev yatırım kumbarası, zamanla para basan makine gibi…
Ancak ülkende toplu konuta bile sığınamıyorsan, başını sokacak bir evin yoksa halin harap… Bizler, başını sokacak ev üretmek diye yola çıktık, cam plazalara kadar geldik. Dar gelirli isen; sana ev de kiralık daire de yok…"
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza