Korkunç itiraf: Protestocu öğrencileri yakmışlar

Meksika'nın Iguale kentinde geçen eylül kaçırılan 43 öğretmen okulu öğrencisinin feci şekilde öldürüldüğü ortaya çıktı.

Yayınlanma: 09.11.2014 - 11:01
Abone Ol google-news

Meksika’nın Guerreo eyaletindeki Iguala kentinde geçen eylülde katıldıkları protestonun ardından  ortadan kaybolan 43 öğrencinin katledildiğini gösteren “itiraflar” ülkeyi yasa boğdu.

Başsavcı Jesus Murillo Karam önceki gün olayla ilgili olarak “Birleşik Savaşçılar” olarak bilinen  uyuşturucu çetesi üyesi 3 kişinin gözaltına alındığını, zanlılardan birinin öğrencileri öldürdüklerini  ayrıntılı şekilde itiraf ettiğini söyledi. Zanlılar ifadelerinde uyuşturucu karteliyle bağlantılı polislerin   öğrencileri kendilerine teslim ettiğini öne sürdü.

Zanlılardan dehşet itiraf

Zanlılardan birinin verdiği ifadeye göre, kaçırılan öğrenciler çöp kamyonlarına bindirilerek Cocula  bölgesindeki çöp alanına götürülüyor. Bu sürede öğrencilerin yaklaşık 15’i öldürülüyor. Ardından  kamyonlardan indirilen diğer öğrenciler de kurşuna diziliyor. Vahşetin izlerini silmek amacıyla cesetler benzin dökülerek saatlerce ateşe veriliyor. Geriye kalan ceset parçaları siyah çöp poşetlerine  konuyor, yakındaki bir nehre boşaltılıyor. Saldırganlar kanıt kalmaması adına üzerlerindeki giysileri bile ateşe veriyor.

Başsavcı Karam, bu ifadelerin ardından olayın gerçekleştiği bölge ve nehirde yapılan aramalarda çok  sayıda kemik ve diş kalıntıları bulduklarını, “büyük ihtimalle bunların kayıp öğrencilere ait olduğunu” söyledi. Karam, “Paylaştığımız bu bilgilerin öğrencilerin yakınlarında büyük acılar yarattığını biliyorum. Acılarınızı paylaşıyorum” diye ekledi. Karam, bulunan örneklerden kimlik belirlenmesine yarayacak  DNA’nın elde edilmesinin zor olduğuna işaret etti. Bazı öğrencilerin aileleri ise yetkililere  güvenmediklerini ve son açıklamalara şüpheyle yaklaştıklarını aktardı. Ailelerin sözcüsü, soruşturmayı  takip eden Arjantinli adli tıp ekibi doğrulayana kadar çocukların öldüğü açıklamalarını  tanımayacaklarını belirtti.

Öğrencilerin bulunması için düzenlenen operasyonlarda bölgede 11 toplu mezar bulunmuş ve 38  kişinin cesedi çıkarılmıştı. Ancak testler sonucu cesetlerin kayıp öğrencilere ait olmadığı anlaşılmıştı. 26 Eylül’de Iguala’da öğretmen lisesinde okuyan sol görüşlü öğrencilerin, öğretmenlerin çalışma  koşullarını protesto gösterisine polis müdahale etmişti. Polis ateşinde 6 kişi ölmüştü. Karışıklığın  ardından 43 öğrenciden haber alınamamış, bu grubun polisler tarafından alandan çıkarıldığı haberleri    gündeme gelmişti.

Vali sonunda gözaltına alındı

Eylülden bu yana tepkiler kitlesel protestolara dönüşmüşken, geçen hafta uyuşturucu çeteleriyle   bağlantılı olduğu ithamlarının hedefindeki Iguala Belediye Başkanı ve eşinin de bulunduğu 70’i aşkın   kişi gözaltına alındı. Belediye başkanı, polislere eşinin konuşma yapacağı alandan öğrencileri çıkarma emri vermekle de suçlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler