"Kot taşlama" işçilerinin sağlık sorunu

Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu Dönem Sözcüsü Ramazan Pektaş, ''kumlama'' yöntemiyle kot beyazlatma işleminin yasaklanması gerektiğini vurguladı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.02.2009 - 11:29

Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu Dönem Sözcüsü Ramazan Pektaş, ile kot taşlama işçilerinden oluşan bir grup, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi önünde toplandı.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Pektaş, kot pantolonların taşlanması sırasında kullanılan ve ''silika'' adı verilen ''kuvars kristallerinin'' işçilerin akciğerlerinde ''Silikozis'' hastalığına neden olduğunu belirtti.

Bu rahatsızlığın öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı şeklinde belirtiler gösterdiğini anlatan Pektaş, ''Çöl Akciğeri Hastalığı'' olarak da adlandırılan ''Silikozis''in tedavi edilemeyen bir hastalık olduğunu vurguladı.

Pektaş, sadece 8 saatte solunmasına izin verilen silika kristal düzeyinin 0,05 miligram/metreküp olduğunu, ancak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nün yaptığı ölçümlerde, sözü edilen atölyelerdeki kristal düzeyinin izin verilen değerin 300 katı olarak belirlediğini söyledi.

Çeşitli hastanelerde yaklaşık 500 işçiye ''Silikozis'' tanısı konulduğunu belirten Pektaş, şöyle konuştu:

''2000'li yılların başından itibaren artan kot taşlama işçiliği sonucunda bu tür üretim yapan iş yerleri ölüm imalathanesi gibi çalışmaktadır. İşçilerin bu konuda mutlaka bilgilendirilmeleri gerekmekteyken fason ve kaçak üretim yapan imalathanelere göz yumulmaktadır. Kumlama yöntemi ile kot beyazlatma işlemi yasaklanmalıdır. Bu tür ve benzeri işlerde çalışan işçilerin düzenli olarak akciğer kontrolleri yapılmalıdır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler