Krizin ayak sesleri (04.05.2015)

Metropoll Stratejik Araştırmalar’a göre Türkiye’de son dönemde ekonominin kötü yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 57’ye çıktı. Krizin ayak seslerinin gelmekte olduğunu düşünenlerin oranı nisan ayında yüzde 13 arttı.

Krizin ayak sesleri (04.05.2015)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.05.2015 - 06:35

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar’ın “Türkiye’nin Nabzı Nisan 2015” araştırmasına göre, son dönemde ekonominin kötü yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 57’ye çıktı.

Araştırmaya göre, “Son zamanlarda ülkemizde ekonominin iyi mi yoksa kötü mü yönetildiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna geçen yıl nisan ayında “Kötü yönetiliyor” diye cevap verenlerin oranı yüzde 44.4’ken bu yıl nisanda aynı cevabı verenlerde yaklaşık 13 puanlık bir artış görüldü.

Ekonominin iyi yönetildiğini düşünenlerin oranı ise geçen yıl nisan ayında yüzde 45.8’ken, bu yıl nisanda yüzde 33.5’a düştü. Aynı soruya cevap vermeyen ya da “Fikrim yok” diyenlerin oranı yüzde 9.4.

Ekonominin iyiye gittiğini düşünenlerle, kötüye gittiğini düşünenlerin oranının birbirine en fazla yaklaştığı dönem ise Aralık 2014 oldu. Bu dönemde yüzde 45.7 olumlu yanıt verirken, yüzde 46.2 gidişatı kötü gördüğünü söyledi.

Mali disiplin zayıfladı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu da (TİSK) nisan 2015 ekonomi bülteninde, mali disiplinin zayıfladığı bir ekonomide Merkez Bankası’nın tek başına fiyat istikrarını sağlamasının imkânsız olduğunu vurguladı.

TİSK enflasyon oranının Türkiye’de iktisat politikası açısından kritik değişken haline geldiğini belirterek, seçim nedeniyle 2015’in enflasyonda dönemeç olabileceğine dikkat çekti.

Yükselen ekonomiler için finansal risklerin arttığı aktarılan bültende, finansal olmayan şirketlerin döviz cinsinden borçlarının GSYH’ye oranının çok yüksek olması nedeniyle Türkiye, Rusya ve Brezilya açısından döviz kuru riskinin daha fazla olduğu ifade edildi.

Finansal risk de kur riski de artıyor

TİSK, yükselen piyasa ekonomileri için finansal risklerin de arttığına dikkat çekti. TİSK bülteninde, Türkiye, Rusya ve Brezilya açısından döviz kuru riskinin daha da arttığına, finansal olmayan şirketlerin döviz cinsinden borçlarının GSYH’ye oranının çok yüksek olmasına dikkat çekildi.

2015’in ilk 2 ayında yabancıların doğrudan yatırımları ve portföy yatırımlarının da azaldığına işaret edilen bültende, “Yabancıların doğrudan yatırımları geçen yılın OcakŞubat dönemine göre 534 milyon dolarlık azalışla 713 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cari açığın bir başka finans kalemi olan portföy yatırımlarında ise 168 milyon dolarlık bir net çıkış oldu” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler