Krizin sıçrama ihtimali korkutuyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Yunanistan'da ortalığı karıştıran mali krizin Portekiz ve İspanya'ya da sıçraması halinde Türk ihracatçılarının da olumsuz etkilenebileceği sinyalini vererek, "İhracatçılarımıza kendilerini hedge etmelerini(korumalarını) tavsiye ettik. Yoksa zarar görecekler. Döviz kurunun da Avro'da 2.10, dolarda ise 1.5 altına inmesi sıkıntı yaratır" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Yunanistan'da ortalığı karıştıran mali krizin Portekiz ve İspanya'ya da sıçraması halinde Türk ihracatçılarının da olumsuz etkilenebileceği sinyalini verdi. İhracatın yüzde 50'sinin Avro bölgesine yapıldığını hatırlatan Büyükekşi, "Önümüzdeki dönemde AB'ye yapılan ihracatta sıkıntılar olacağını öngörüyoruz. Yunanistan'daki sıkıntı nedeni ile ihracat zarar yazmaya başladı. Bu durumdan korunmak için ihracatçılarımızın kendilerini hedge (korumaları) etmelerini tavsiye ettik. Yoksa zarar görecekler. Döviz kurunun da Avro'da 2.10, dolarda ise 1.5 altına inmesi sıkıntı yaratır" dedi. Büyükekşi, İstanbul'da düzenlenen 3.Moda Tekstil ve Hazırgiyim Konferansı ve Sergisi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin trendleri takip eden değil, trendleri başlatan bir konuma gelmesi gerektiğini söyledi.
Vizelerin kaldırılması ihracatı artırıyor
İhracatın son 5 ayda çift haneli olarak arttığını, dört ayda ihracatın yüzde 3 oranında yükseldiğini hatırlatan Büyükekşi, "Almanya'ya olan ihracatımız yüzde 18, İtalya'ya yüzde 36, İngiltere'ye yüzde 37 oranında artış gösterdi" dedi. Hükümetin, komşu ülkelerde sıfır sorun politikası çerçevesinde vizelerin kaldırılmasının da ihracat artışında etkili olduğunu vurgulayan TİM Başkanı Büyükekşi, "İran'a yüzde 34, Suudi Arabistan'a yüzde 30, Libya'ya yüzde 22, İsrail'e ise yüzde 42 daha fazla ihracat yapar hale geldik" açıklamasında bulundu. Türkiye'nin en büyük dış ticaret açığını Çin'de verdiğini vurgulayan Büyükekşi, 2010'un ilk dört aylık döneminde Çin'e yapılan ihracatta yüzde 137 artış sağlandığını ve Çin'in ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasına girdiğini kaydetti.
Türkiye'nin ihracatının son dönemde Latin Amerika ülkeleri ile de arttığının altını çizen Büyükekşi, bu ayın sonunda Başbakan'ın önderliğinde Brezilya, Arjantin ve Şili'ye gideceklerini açıkladı. Ticaretin geliştirilmesiyle ilgili birçok çalışma yapıldığını dile getiren Büyükekşi, 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içerisinde hazır giyimin 52 milyar dolar, tekstilin ise 20 milyar dolar ile yer aldığını söyledi. Büyükekşi, "Bu rakamların gerçekleştirilmesi hayal değil. 2023'e kadar bu rakamları gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Çünkü Türkiye, organize perakendecilikte çok yol almış durumda. Bu rakamları gerçekleştirebilmemiz için bunu kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.
Moda konferansı bin 500 iş görüşmesinde ihracatın yüzde 10'unu çekecek
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, İstanbul'da üçüncüsü düzenlenen moda, tekstil ve hazır giyim konferansına, 14 milyar dolarlık Türkiye hazır giyim ihracatının yarısını alan dünyanın en büyük 40 uluslararası alım gruplarının geldiğini söyledi. Bu alım grupları ile 12 yerli alıcının, tedarikçiler ile buluşturulacağını söyleyen Negrin, "Burada yaklaşık bin 500 ikili görüşme gerçekleştirip, bu gruplara yaptığımız ihracatı en az yüzde 10 artırmanın yollarını arayacağız. İhracatımızı artırma çalışmaları ile birlikte yeni istihdama kapı aralayacağız" dedi. Negrin, küresel krizden çıkış belirtilerinin görüldüğü bu günlerde tüm dünyada hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşandığını, ticaretin bilinen statik kuralları bir bir yıkılırken, yeni ekosistem içinde dünden çok farklı uygulamalar ile karşılaşıldığını söyledi. Dünyanın ikinci büyük hazır giyim tedarikçisi olarak pazardaki konumlarını korumaya çalışırken, diğer yandan son derece sertleşen global rekabet ortamında yeni pazarlar bulmak mecburiyetinde olduklarını dile getiren Negrin, "Bunun için tasarım, üretim ve trendlerdeki en yeni gelişmeleri bilmek, bilmediğimizi öğrenmek bunun için de araştırmak durumundayız" dedi. Negrin, tekstil ve hazır giyim sektöründe Uzakdoğu baskısı, artan maliyetler ve fiyat tutturma konusunda yaşanan sorunların aşılması gereken büyük sıkıntılar olarak önlerinde durduğunu vurguladı.
Tekstil ve hazır giyim biri kol, biri bacak
Tekstil ve hazırgiyim sektörünün ayrı ayrı düşünülmesine tepki gösteren Negrin, "Eğer bir yüzme yarışındaysak tekstil ve hazır giyim sektörlerinin biri kol, biri bacak. Böyle olmak zorunda. İşimizi yapmak istiyorsak spekülatörleri engellemeliyiz" dedi.
Türkiye'de tekstil ve hazır giyimin yaklaşık 700 bin sigortalı kişi ile en çok istihdam sağlayan sektör olduğunu vurgulayan Negrin, "Biliyoruz ki sektörümüzde kayıt dışılık var. Ancak bu eleştiri yapılırken Türkiye ekonomisinin sadece yüzde 50'sinin kayıt altında bulunduğu gerçeği unutuluyor. Gelin sektörün ve ülkenin gerçeklerini birlikte masaya yatıralım. Kayıt dışını minimuma indirmek için birlikte çalışalım" şeklinde konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt