‘Küçük Prens’in kokusu çıktı

‘Küçük Prens’ Türkiye’de 1 Ocak öncesine kadar yılda yaklaşık birkaç bin basılırken kitap için şimdiden 130 bin adet bandrol başvurusu yapıldı.

Yayınlanma: 10.01.2015 - 03:26
Abone Ol google-news

Telif hakları 1 Ocak’ta serbest kalan, Antoine de Saint-Exupéry’nin kült kitabı “Küçük Prens”i ilk on günde 30’dan fazla yayınevi yayımladı ve ortaya, kitabın şaşkınlık verici versiyonları çıktı. Yakamoz Yayınları, kitabı “mandalina kokulu” basarken, İlgi Çocuk Yayınları kitabın sonuna soru-cevapların ve “kişilik testi”nin yer aldığı bir bölüm ekledi.

Yakamoz Yayınları’nca basılan kitabın kapağında “Kokulu Kitap” ibaresi bulunuyor ve kitabın sayfaları “mandalina gibi” kokuyor. İlgi Çocuk Yayınları’nın hazırladığı versiyonda ise kitabın arkasında, ders kitaplarındaki çalışmaları andıran uzun bir soru-cevap bölümü dikkat çekiyor.

Kitabın içeriğiyle ilgili soruların, testlerin, alıştırma ödevlerinin yanı sıra kitaptaki “kişilik testi”nde çocuklara “Yolda yürürken biri size çarptığında nasıl davranırsınız?”, “Sevdiğiniz manzara,  nedir” gibi sorular yöneltiliyor.

Test çözüldüğünde “Siz bir kuzusunuz. Nazik, arabulucu, biraz çekingensiniz”, “Siz bir yılansınız. Ağzı sıkı, sır tutan, ince, esnek, fakat istediğinizde korkunç olabilen” ya da “Siz şüphesiz bir tilkisiniz. Heyecanlı, kurnaz, çevik ve atiksiniz” gibi sonuçlara varılıyor. Yayınevi, bu soru-cevap bölümünün orijinal kitaptan çevrilerek kitaba eklendiğini iletti. Ne var ki kitabın orijinalinde böyle
bir bölüm bulunmuyor.

 

Öte yandan Alfa Yayın Grubu, sahip olduğu üç alt markanın üçünden de ayrı çevirilerle “Küçük Prens” kitabını yayımladı. Kitabı Everest Yayınları Selim İleri’nin, Kapı Yayınları ise Ahmet Muhip Dıranas’ın çevirisiyle okura sundu. “Küçük Prens”in Türkçedki ilk çevirmeni Dıranas’ın bu çevirisi 1953 yılında Çocuk Esirgeme Kurumu’nun yayını olan Çocuk ve Yuva dergisinde tefrika edilmişti. Yayın Grubu bünyesindeki Büyülü Fener Yayınları’ndan ise kitap Işık Ergüden çevirisiyle yayımlandı.

Yayınevlerinin, dünyada en çok okunan 3. kitap olduğu söylenen “Küçük Prens”i yayımlamaktaki heveskârlığı sayısal verilere de yansıdı. Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Serhat Baysan’dan öğrendiğimize göre, kitap önceki yıllarda, yılda ortalama birkaç bin satılırken, 1 Ocak sonrasında 130 bin adetlik bandrol başvurusu yapıldı.Serhan Baysan, "Umarım yayıncılar ne yaptıklarını bilerek, düşünerek bu yatırımı yapıyorlardır ve tüm kitaplar satılır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler