Kudüs'te cuma günü nispeten olaysız geçti

Doğu Kudüs'te önceki gün, Yahudi yerleşimci ailelerin tuttuğu bir korumanın Silvan mahallesinde bir Filistinliyi öldürmesiyle başlayan gerginliğe rağmen, Kudüs'te Cuma günü nispeten olaysız geçti.

Yayınlanma: 24.09.2010 - 16:24
Abone Ol google-news

Vadi Coz (Ceviz Vadisi) mahallesinde taş atan ve yolu kesen Filistinli gençleri, polis, gözyaşartıcı bombalarla dağıttı.

Kudüs polisi, bugün El Aksa'da Cuma namazı sonrasında şiddet olayları yaşanabileceği beklentisiyle Eski Kent ve çevresi ile Arap mahallelerinin girişlerinde barikatlar kurdu.

El Aksa'ya girişler de erkeklerde 50 yaş ile sınırlandırıldı. Camiye girişler için 3 kapı açık tutuldu. Filistinli gençlerin genellikle sokak aralarından taşlar attıkları Babül-Hutta girişi, kapalı tutuldu. Babül Hutta, Silvan'da öldürülen Filistinlinin cenaze töreni sırasında çıkan olaylar nedeniyle son 3 gündür kapalı bulunuyor. Silvan, Ras El Amud, İsaviyye ve Şuhafat gibi Filistin mahallelerinde çarşamba ve perşembe günleri İsrail polisleriyle Filistinli gençler arasında şiddet olayları yaşanmıştı.

İsrail polislerinin dün gece 9'u Silvan'dan, toplam 16 Filistinliyi gözaltına aldıkları da bildirildi. Silvan'da gözaltında alınanlardan ikisinin El Fetih'in bölge liderlerinden olduğu belirtildi.

Yüzlerce polis görevlisinin ve atlı polislerin Eski Kent çevresinde yoğun olarak mevzilendikleri gözlenirken, Doğu Kudüs'te konuşlandırılan toplam polis sayısının 3 bin civarında olduğu bildirildi.

İsrail'in Sukot (Çardak) Bayramı içinde olması nedeniyle Batı Şeria'dan girişler kapalı bulunuyor.

Ancak Doğu Kudüs'te yoğun polis kontrolüne rağmen, Vadi Coz mahallesinin iç kısımlarında Filistinli bazı gençler mevzilenen polislere taşlarla saldırdı, yollarda çöp tenekeleri yaktı. Polis, gençleri gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıttı.

Bu arada, Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesinde, evinden edilen Filistinli ailelere destek veren Şeyh Cerrah Dayanışma Grubu'na bağlı 150 dolayında eylemci, hem Silvan'da yaşanan olayları protesto etti hem de Doğu Kudüs'te Yahudiler'in varlığına karşı protestolarını sürdürdü.

Aynı grup üyelerinin dün Çardak Bayramı vesilesiyle Şeyh Cerrah'ta kurmak istedikleri "barış çardağı" ise belediye ekiplerince üç kez yıkıldı. Belediye yetkililerinin, çardak için izin alınması gerektiğini söyledikleri belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler