Küfre ceza yok

AKP, CHP'li Genç'e saldıran vekiline ceza vermedi, 'Meclis kınaması yeterli' denildi.

Yayınlanma: 22.05.2013 - 07:50
Abone Ol google-news

AKP Disiplin Kurulu, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’e yönelik üç noktalı küfür eden ve bu küfürler TBMM Genel Kurul tutanaklarına da giren Tokat Milletvekili Zeyid Aslan’a ceza vermedi. Kurul, Aslan hakkında TBMM Genel Kurulu’nun verdiği kınama cezasını yeterli görerek cezai işlem yapmama kararı aldı.

Zeyid Aslan, 30 Nisan tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kürsüdeki Genç’in üzerine yürüyerek ağza alınmayacak küfürler etmişti. Bunun üzerine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Tayyip Erdoğan’a bir uyarı yazısı göndermişti. Çiçek’in yazısı üzerine AKP grup yönetim kurulu da Aslan’ı geçici ihraç istemiyle grup disiplin kuruluna sevk etmişti. Aslan hakkında yapılacak işlem, AKP grup disiplin kurulu ile AKP genel merkez disiplin kurulunun ortaklaşa oluşturdukları müşterek disiplin kurulunda ele alındı. Kurul, geçen hafta ilk olarak Aslan’dan yazılı savunma almıştı. “Parti tüzüğünün ilgili maddelerinde fiiline uygun bir hüküm bulunmadığını” savunan Aslan, “Tüzük uyarınca ancak kendi partisinden bir arkadaşına ya da yöneticilere küfür etmesi durumunda ceza istenebileceğini” belirterek parti tüzüğüne aykırı suç işlemediğini ifade etmişti.

Disiplin kurulu da Aslan’ın savunmasının ardından dün toplanarak kararını verdi. Edinilen bilgilere göre, CHP’li Genç’e küfür eden ve küfürler genel kurul tutanaklarında da açık olarak yer alan Aslan’a ceza verilmemesi kararlaştırıldı. AKP disiplin kurulu, TBMM Genel Kurulu’nda Aslan’a “kınama” cezası verilmesini dikkate alırken “bir suçtan dolayı bir kişinin iki kez cezalandırılmayacağı” ilkesinden de hareketle, hiçbir cezai işlem yapmama kararı aldı. Böylece parti açısından Aslan’ın küfürlerinin ceza gerektirmediği sonucu çıkmış oldu.

 

Tahrik aklaması mı?

Disiplin kurulunun Aslan’a ceza vermeme kararının “Kamer Genç’in ağır tahriki altında küfür ettiği” görüşüne dayandığı da belirtiliyor. Başbakan Erdoğan, Aslan’ın küfrü nedeniyle kendisine uyarı mektubu gönderen TBMM Başkanı Çiçek’e yanıtında, “Kamer Genç tahriğinin” altını çizerek, “Bir üyemizin çok ağır tahrik altında olsa da kullandığı ifadeleri asla tasvip etmiyoruz” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler