Kültür Üniversitesi Erdal İnönü'yü konferansla andı
İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi'nde bugün, 21 Şubat 2007'de "Onursal Doktora" verdiği bilim ve siyaset alanında örnek duruşuyla iz bırakan Prof.Dr. Erdal İnönü'yü anma etkinliğinin beşincisini düzenledi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından İKÜ Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer yaptığı açış konuşmasında beş yıllık süreçte anma etkinlikleri ve onursal doktara törenlerinin içeriğini özetledi. Koçer; "Bu yıl 15.yılımız 10.yılımızda ilk "Onur Doktorası"nı Erdal İnönü'ye vererek çitamızı belirlemiştik. Kendisini ne yazık ki aynı yıl kaybettik. Ancak çitamızı aynı doğrulltuda devam ettiriyoruz. Bugün konuşacak olan Doğan Kuban'a 2012 yılında "Onur Doktorası" sunmuştuk" diyerek konukları selamladı.
Her yıl farklı bir tema ile gerçekleşen anma etkinliğinin bu yıl ‘Onur Konuğu’ olan gazetemiz Bilim Teknoloji Eki köşe yazarı mimarlık disiplininin duayenlerinden Prof.Dr. Doğan Kuban, “Cumhuriyet’in İlk Kuşağı - Alfabe İle Büyüyenler” başlıklı bir konferans verdi. Cumhuriyeti ilk kuşağı adına,1960'a kadar ki deneyimlerini anlatan Kuban; "Biz Cumhuriyeti kuran çarklarla birlikte döndük. Ailelerimiz gibi savaş görmedik. Cumhuriyetin etkili olan ilk kuşağı 1910 civarında doğanlardır. Onlar bizim hocalarımız oldu. Ama o deneyi birkaç kez yaşamak mümkün değil" diyerek sonradan yetişenlerin bu tarihi süreci yeterince kavrayamadıklarını vurguladı. Kuban; "Türkiye'yi Türkiye yapan devrimin 1945'e kadar kurduğu öğretim ve eğitim kurumlarıdır" diyerek her şeye rağmen bütün İslam dünyasından birkaç gömlek ilerde olduğumuzu belirtti. Kuban; "Bugün çıkmaz gibi görünen yolların ufak bir uluslararası olayla yeniden açılacağını biliyorum. Dünya tarihi başka türlüsünü göstermiyor. İmparatorluğun son elli yılını düşünün, bugünle karşılaştırın, içiniz ferahlar. İşgal edilmiş ve bir kurtuluş savaşından çıkmış ülkenin bugünü gören çocuklarıyız" diyerek umudunu yitirmeyen bir kuşak olmamız gerektiğinin altını çizdi.
Konferansın sonunda Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü, Kültür Üniversitesine, konuklara teşekkür ederek, Erdal İnönü ile Gazi Lisesinde beş yıl birlikte okuyan Doğan Kuban'a lise fotoğraflarını hediye etti.
Etkinlik, gene her yıl olduğu gibi Erdal İnönü’nün kurucu üyesi olduğu Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı’nın sunduğu dinletide soprano Deniz Yetim ve tenor Onur Ertür piyanist Hüseyin Kaya eşliğinde aryalar söylediler. “Erdal İnönü Anma Günü” etkinlikleri kapsamında Sevinç- Erdal İnönü Vakfı ile Karikatürcüler Derneği tarafından hazırlanan ve 31 Ekim'de Pembe Köşk’te sergilenmiş olan "Erdal İnönü Karikatürleri Sergisi" nin açılışı da yapıldı. Etkinliğe katılan Can Dündar'da "Anka Kuşu" ve "Canım Erdalım Sevgili Babacığım" kitaplarını imzaladı.
Etkinliğe, Erdal İnönü’nün kızkardeşi Özden Toker yeğenleri Nurperi Özlen, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Güçlü Toker, Eren İnönü, İKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Fahamettin Akıngüç, Lale Akıngüç Günver, Murat Karayalçın, Mehmet Moğoltay, Ahmet Günyüz Ketenci, Süha Yıldız, Prof. Mesut İktu, Prof. Dr. Turhan Esener, Prof. Cemal Talu, Prof. Dr. Nihat Berker'in de aralarında bulunduğu çok sayıda rektör, akademisyen, politikacı, öğrenci ve İnönü ailesinin yakınları, dostları katıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza