Küresel gelişmeler Türkiye'nin notunu belirleyecek
Fed’in faiz artırımı ve ABD’de başkanlık seçimleri nedeniyle küresel risklerin artabileceğine dikkat çeken Ash’e göre, bu ortamda Türkiye’nin notunun düşürülme riski var.
Japon yatırım bankası Nomura’nın Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, Türkiye’nin tek başına kendi hikâyesiyle kredi notunun düşürülme riskinin olmadığını belirterek, not indirimi ihtimalinin küresel ve gelişmekte olan piyasalara dönük riskler nedeniyle gerçekleşebileceğine dikkat çekti. Darbe girişiminin ardından Türkiye’nin notunu negatif izlemeye alan Moody’s’in 18 Ekim’e kadar not kararını açıklaması beklenirken Ash, ekim ve kasım aylarında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımı ve ABD başkanlık seçimleri etrafında küresel ortamın kolaylıkla negatife dönebileceğine işaret etti. Timothy Ash, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri gazetemize değerlendirdi.
Hedeften uzak
Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen aya kadar faiz koridorunu daraltarak piyasa dostu adımlarını sürdürdüğünü ifade eden Ash, “Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yüksek enflasyon riskini alıyor. Bir önceki başkan Erdem Başçı da aynı politikayı izlemiş, bu, yüksek enflasyon, yüksek kur ve not indirimi olarak ülkeye geri dönmüştü” uyarısı yaptı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz lobisi söylemlerini hatırlatan Ash, TCMB’nin temel bağımsızlığı konusunda yatırımcının kafasında halen soru işaretleri olduğunu söyledi. Enflasyonun ağustosta tahminlerden iyi gelse de hâlâ işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklığa bağlı olduğuna işaret eden Ash, günün sonunda yüzde 8 olan yıllık enflasyon oranının Merkez Bankası’nın yüzde 5 olan yılsonu hedefinden oldukça uzak olduğunu belirtti.
Düşük büyüme dönemi
Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.1’e gerileyen büyüme oranıyla ilgili ise Ash, veri yüzde 3.7 olan beklentilerin altında kalsa da, Türkiye’nin bu dönemde politik ve güvenlik riskleri düşünüldüğünde, Rusya’nın yaptırımları ve turizme etkileri de göz önüne alındığında bu oranın hâlâ oldukça etkileyici olduğunu söyledi. Diğer yandan Ash, “Daha düşük büyüme, cari açığın ve dış finansman açığının kapanmasına yardımcı olurken lirayı da destekleyerek Merkez Bankası’nın faiz indirimleri konusunda elini rahatlatabilir” dedi. Ash, buna rağmen küresel risklere dikkat çekerek yatırımcının hâlâ Merkez Bankası’ndan faiz indirimleri konusunda ihtiyatlı davranmasını beklediğini vurguladı. Temmuzda cari işlemler açığının tahminlerden iyi geldiğine dikkat çeken Ash, bunun Türkiye ekonomisinin yavaşlamasının bir sonucu olduğunu belirtirken, düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle cari açığın yılı bu seviyelerde, hatta daha düşük rakamlarla tamamlayabileceğini dile getirdi. Timothy Ash, temmuzda 2.09 milyar dolar olarak açıklanan kaynağı belirsiz para girişinin (net hata noksan) ise darbe girişimi karşısında vatansever bir tavırla Türk Lirası’na yönelik yoğun ilgiden kaynaklanabileceğine dikkat çekti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza