Küresel yağmurlar geliyor
İklim uzmanları, bilgisayar simülasyonlarının ve atmosferdeki ısınmayla beraber yağmurların daha da şiddetleneceğine işaret ediyorlar. Küresel ısınma ile birlikte yağmur hareketlenmelerinde de önemli değişiklikler yaşanacağını söyleyen uzmanlar, şiddetli yağmurlar konusunda uyarıyorlar.
Bilim çevrelerinin en önemli dergilerinden biri olan "Science"ta makalesi yayınlanan İngiliz Reading Üniversitesi uzmanlarından Richard Allan yeni raporuyla tüm dikkatleri çekti. Rapordaki bilgiler, son 20 yılda değişim gösteren yağmur hareketlenmelerine dayandırılıyor. Raporda, bilgisayar simülasyonlarının, yağmurların daha da şiddetleneceğine işaret ettiği belirtiliyor. Ayrıca atmosferin ısınmasının daha fazla neme yolaçtığı , bunun da giderek daha şiddetli yağmurların yağmasına neden olacağı kaydediliyor.
Dahası, gelecekte yağmurların şiddetinin, bilgisayar simülasyonlarının tahmininden daha fazla olabileceğine de işaret ediliyor. İklim uzmanları küresel ısınmanın yağmurları şiddetlendireceğini, "küresel yağmur devri" ile birlikte ise daha kötüsünün de geleceğini belirtiyor ve yağmurların çoğunlukla sel neden olup ürünlerin zarar görmesine, içme suyunun kirlenmesine ve salgın hastalıkların artmasına yolaçacağı uyarısında bulunuyor.
Küresel ısınma ve atmosferde karbondioksit oranındaki artışın alerjik rahatsızlıklara sebep olan birçok unsuru tetiklediği ortaya çıktı.
Newsweek dergisinin "Kaşınmaya ve Hapşırmaya Hazır Olun" başlıklı haberine göre, küresel ısınma ve atmosferdeki karbondioksit oranı artışı, alerjiyi tetikleyen birçok bitkinin ve kimi böceklerin artmasına sebep oluyor.
ABD Tarım Bakanlığı Ürün Ekme Sistemleri ve Küresel Değişim Laboratuvarından ekoloji uzmanı Lewis Ziska'nın bilimsel araştırmalarla desteklediği senaryosu şöyle:
"Küresel ısınma ve yanan fosil yakıtlarının sebep olduğu karbondioksit artışı, saman nezlesini tetikleyen bitki olarak bilinen ambrosia otunun artmasına yol açacak. Artan ve daha çok büyüyen ambrosia otları ise daha çok polen üretecek ve bu polen daha alerjen olacak.
Artan karbondioksit oranı özellikle bahar aylarında alerjileri tetikleyen ağaç polenlerini de çoğaltacak."
Diğer yandan, artan karbondioksidin küf ve mantarın da daha çok üremesine sebep olabileceği belirtiliyor. Mantar ve küf de hava kalitesini olumsuz etkileyen unsurlar olarak tanımlanıyor.
Duke Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma da karbondioksit artışının kaşıntı ve göz yaşarmasını tetikleyen zehirli sarmaşıkların yayılmasına sebep olduğunu ortaya koyuyor.
Alaska'da yapılan bir araştırma ise alerjik bünyeleri tehdit eden diğer bir unsura, "sokan böceklerdeki artış"a dikkati çekiyor. Bu çerçevede Alaska bölgesinde arı türündeki böceklerin oranında sekiz yılda yüzde 600 oranında artış görüldüğünün altı çiziliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...