Kurmaylar inceleniyor

AKP döneminde kurmay olan subaylar hakkında başlatılan inceleme sürüyor. Askeri kulislerde, ‘AKP kendi döneminin kurmay subaylarını ihraç ediyor’ yorumu yapılıyor

Yayınlanma: 10.09.2016 - 23:34
Abone Ol google-news

Darbe girişiminin ardından “FETÖ’nün bağlantılı olduğu subayları kurmaylığa yoğun olarak yönlendirdiği” saptaması, bu yönde ağır önlemleri gündeme getirdi. Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) kurmay albayların generalamiralliğe terfilerine tırpan gelirken bu subayların tayin ve görevlendirmelerde de pek tercih edilmedikleri ortaya çıktı. Özellikle AKP iktidarı döneminde kurmay olan subayların sürekli mercek altında tutulduğu ve yeni bilgilerle araştırmanın sürdüğü öğrenildi. TSK’de, yüzbaşı-albay arası rütbelerde bulunan kurmay subaylara yönelik darbe girişiminin ertesinde başlatılan inceleme genişletilerek sürdürülüyor.

Bu rütbe aralığındaki tüm subayların AKP iktidarı döneminde kurmay olduğuna dikkat çekiliyor. Bu nedenle askeri kulislerde, “AKP kendi döneminin kurmay subaylarını ihraç ediyor” değerlendirmeleri yapılıyor. Darbe girişiminin ardından kurmay subaylara yönelik bir sınırlama da atama ve tayinlerde getirildi. Haklarında yeterli kanıt bulunamadığı için ihraç edilmeyen bazı kurmayların görevlendirme yapılırken tercih edilmediği de ortaya çıktı. Bu nedenle daha önce kurmay olmayan subayların üst düzey görevlere atandıkları öğrenildi. Asker kulislerinde, “Bir süre kurmaylık gözden düştü. Kurmayların önemli görevlere getirilmemesi de FETÖ ile mücadelede etkili bir yöntem” yorumu yapılıyor. Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) eşgüdümünde TSK’de sürdürülen FETÖ incelemesinin her kuvvette belli bir aşamaya geldiği de öğrenildi. Mevcuduna oranla en büyük ihracın Hava Kuvvetleri, sonra Deniz Kuvvetleri, ardından Kara Kuvvetleri’nde gerçekleştirildiği dile getirildi. Edinilen bilgilere göre incelemeler sonucu kuvvet kadrolarında asgari bir sistematik oluşturuldu. Kurmay subaylar üzerinde sürekli inceleme yapılması kararlaştırıldı, bu nedenle yeni gelen bilgiler ışığında kurmay subayların durumu tekrar tekrar gözden geçiriliyor.

YETİŞMELERİNDEN KUVVET KOMUTANLARI SORUMLU

Sürekli mercek altında tutulan şu anki kurmay subayların tamamı AKP döneminde kurmay oldu. AKP, katıldığı YAŞ toplantılarında çok sayıda kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı’nın yanı sıra sırayla emekli Orgeneral Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt, İlker Başbuğ, Necdet Özel ve mevcut Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile çalıştı. Kurmaylığı kazanan subaylar Harp Akademileri’nde iki yıl eğitim gördükten sonra kurmay subay olarak görevlendiriliyor. AKP döneminin kuvvet komutanlarının, yetişen kurmay subaylardan birebir sorumlu olduğu, Harp Akademileri’nin de doğrudan Genelkurmay’a bağlı olduğuna dikkat çekiliyor. Şu an incelenen kurmay subayların yetişmesinde komuta kademesinin sorumlu olduğu, ancak 17-25 Aralık’a kadar hükümetin ve onun TSK’ye genel yaklaşımının da yadsınamayacağı vurgulanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler