LGBTİ’ler söz istiyor
Kaos GL’den Ali Özbaş, Aslı Alpar ve Yıldız Tar’ın, yazılı basından 2704 metni inceleyerek yaptığı araştırmanın sonuçlarını içeren raporu açıklandı.
Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL) tarafından hazırlanan “Medya İzleme Raporu” kamuoyuyla paylaşıldı. Kaos GL’den Ali Özbaş, Aslı Alpar ve Yıldız Tar’ın, yazılı basından 2704 metni inceleyerek yaptığı araştırmanın sonuçlarını içeren rapora göre, gazetelerdeki metinlerin sadece yüzde 46’sında LGBTİ hakları gözetildi. Metinlerin yüzde 54’ünde ise LGBTİ’lerin temel hakları ihlal edildi. Rapora göre, 2704 haberin yüzde 12’sinde LGBTİ’ler sadece isim olarak yer alıyordu, metnin konusu değildi. Hak haberciliği kapsamında değerlendirilen haberlerin yüzde 78’inde ise, LGBTİ’lerin haklarına saygılı olmakla yetinildiği görüldü. Rapor, LGBTİ örgütlerinin kendi haklarına ilişkin görüşlerine sadece 73 metinde yer verildiğini açığa çıkardı. Rapora göre; Yeni Akit gazetesinin 2017 boyunca yayımladığı 91 haberin tamamında LGBTİ’lere yönelik hak ihlali tespit edildi. Buna karşın Evrensel gazetesinde yayımlanan 73 haberin tamamı, hak haberciliği kapsamında değerlendirildi.
Kaos GL’nin Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar, medyanın nefret saldırılarını adli bir vaka olarak ele aldığına ve konunun toplumsal boyutunun ihmal edildiğine dikkat çekerek, “LGBTİ’lere yönelik saldırıların haber yapılmasında saldırıyan uğrayan kişinin ve LGBTİ derneklerinin görüşlerine yer verilmeli. Çünkü bu saldırılar, LGBTİ’lerin kimliğine yönelik. Saldırıya uğrayan kişilerin neler yaşadığına, neler hissettiğine odaklanılmalı. Çoğu zaman gazetelerde böyle bir şey görmüyoruz. LGBTİ’lere yönelik saldırılarda faillerin yakalanıp yakalanmadığı bile takip edilmiyor” dedi. LGBTİ’lerin gazetelerde özne olarak yer alamadığını belirten Tar, gazetecilerin LGBTİ’lere daha çok söz hakkı tanıması gerektiğini vurgulayarak, “LGBTİ kişilerin hayat hikayelerini, yaşantılarını anlatmalarına daha çok fırsat verilmeli. Salt saldırı haberciliğine değil, olumlu örneklere de ihtiyacımız var. Örneğin trans bir tiyatro oyuncusuyla söyleşi yapılması çok kıymetli bir şey. Medyada bu örnekler arttıkça LGBTİ’ler özneleşecek” diye konuştu. Derneğin kurucularından Ali Özbaş da, olumlu örneklerin daha görünür kılınmasının diğer LGBTİ’lerin yalnız olmadığını düşünmesini sağlayacağını söyleyerek, “Nefret söylemi çok hızlı yaygınlaşabilen ve saldırılara çanak tutan bir olgu. Bu haliyle bir gazetedeki nefret söylemi ya da ayrımcılık salt o gazete okurlarını etkileyen bir mesele değil” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'