Liseler isyanda
Sınavlarda Türkiye sıralamasına giren öğrencilerin yer aldığı liselerde okul idareleri ve öğrenciler arasında büyük bir gerginlik yaşanıyor.
TEOG sınavlarında en başarılı öğrencilerin alındığı, İstanbul’daki köklü liselerde son günlerde okul yönetimlerine öğrenciler ve mezunlar tarafından gösterilen tepkiler dikkat çekiyor. İstanbul Erkek Lisesi’nde (İEL) başlayan gerginlik Galatasaray Lisesi öğrencilerinin, geleneksel pilav gününde dağıttığı bildiriyle yeni bir boyut kazandı. Son olarak Cağaloğlu Anadolu Lisesi (CAL) öğrencileri de bir bildiri yayımlayarak okul müdürünü protesto etti.
Öğrencilerin tepki gösterdiği liselerde müdürlerin benzer uygulamalarda bulunduğu dikkat çekerken, gerekçeler şu başlıklarda toplanıyor:
İletişim problemi: Gelenekselleşmiş eğitim sistemi olan okulların, “proje okul” haline gelmesiyle, bu okullarda uzun süredir yer alan idarecilerin görevlerine son verildi. Hem öğrenciler, hem de okulların mezun dernekleri, atanan idarecileri bilgilendirmek istediklerini, ama kayda değer yanıt alamadıklarını dillendirdi. Bunun üzerine de ortaya tepkiler çıktı.
Etkinlik iptalleri: Ağır müfredatları ve olan bu okullarda, öğrencilerin yıl sonuna doğru sosyalleşmesini ve ders yılının stresini atmasını sağlayan geleneksel etkinlikler iptal edildi.
Siyasi kutuplaşma: AKP hükümetinin sık sık eleştirilen eğitim politikaları, üniversitelerden sonra proje okullarla birlikte lise seviyesinde de kendini gösterdi. İEL’de 15 yıldır görev yapan tarih hocası Seyit Işık’ın Peygamber hakkındaki yorumları sebebiyle okuldan uzaklaştırılması bu okullardaki siyasi kutuplaşmanın en belirgin yansıması oldu. Hükümete yakın gazeteler ise İEL’deki protestoların “yeni bir Gezi eylemi” provası olduğuna yönelik haberler de liselerde okul yönetimi ve öğrenciler arasındaki siyasi kutuplaşmayı farklı bir boyuta taşıdı.
Galatasaray Lisesi
Çalmayan müdür istemi
Mezunların katıldığı lisenin geleneksel gününde, öğrenciler “acil müdür aranıyor” başlıklı -iş ilanı görünümlü- bir bildiri dağıtarak, Okul Müdürü Meral Mercan’a tepki gösterdi. Bildiride “Galatasaray Lisesi mezunu, sağduyu ve izan sahibi, akli dengesi yerinde, tercihen 120 üzeri IQ seviyesinde, gençlerle asgari düzeyde iletişim kurabilecek, koltuğundan çok öğrencileri koruyacak, öğrencinin çamaşır makinesini, piyanosunu çalıp evine almayacak, hiçbir padişaha kölelik yapmamış, Tevfik Fikret’in makamına yakışan...” ifadeleri yer aldı.
İstanbul Erkek Lisesi
Eylem büyüyor
Okulun 2015-2016 öğretim yılı mezuniyet törenine katılan öğrenciler, Müdür Hikmet Konar’ın konuşması sırasında kürsüye sırtlarını döndü, veliler de alkışlarla öğrencilerin eylemine destek verdi. Öğrencilerin yıl içinde Konar’ın girdiği bazı dersleri de protesto ettiği öğrenilirken, İEL’nin İstanbul’daki 11 diğer liseyle birlikte proje okul seçilmesinin ardından sınavsız ve İEL Derneği’nin görüşü alınmadan atanan müdürün uygulamaları yüzünden protestonun yapıldığı ortaya çıktı. Aşure Günü’ne ise Konar katılmazken, etkinlikte “yandaş değil çağdaş idare” pankartı açılarak protestolar devam ettirildi.
Cağaloğlu Anadolu
Müdür bizi fişliyor bildirisi
Bu iki liseye katılan son okul Cağaloğlu Anadolu lisesi oldu. Öğrencileri yayımladıklar bildiriyle Müdür Necati Yener’e tepki gösterdi. Yener’in okul gelenekleriyle bağdaşmayan uygulamalarda bulunduğu ve karşı çıkan öğrencileri de “fişlediği” iddia edilen bildiride, okuldaki baskıcı uygulamalar nedeniyle eğitim başarısının düştüğünün altı çizildi. Ayrıca öğrenciler tarafından 1983’ten beri düzenlenen “Jugenfest” isimli etkinliğin iptal edilmesine de büyük tepki gösterildi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi