London'ın 'Vahşetin Çağrısı Beyaz Diş'i Can Yayınları'nda

İlk kez 1903'te Londra'da yayımlanan ve bugüne dek sayısız dile çevirilen Vahşetin Çağrısı – Beyaz Diş, Jack London'ın en önemli eserlerindendir şüphesiz! Yayımlandığı yıllarda büyük ses getiren yapıt, insanın doğayla ilişkisini eşsiz bir ustalıkla anlatıyor.

Yayınlanma: 12.04.2011 - 11:52
Abone Ol google-news

Amerikalı yazar Jack London, Vahşetin Çağrısı adlı romanında çok iyi tanıdığı bir çevreyi anlatıyor: Altın arayıcıları… Ancak London’ın kahramanı insanlar değil, altın arayıcılarının kullandıkları kızak köpekleri ve kurtlar.
 
1876 yılında doğup Amerika Birleşik Devletleri’nin Avrupa’ya karşı mutlak egemenliğini kutladığı yıllarda yaşayan yazar, olağanüstü bir ivmeyle gelişen sanayi kalkınmasının da yakın tanığıydı. Bu kudretli görüntüyü yaratan ayakların, küçük çiftçiler ve grevle yükselen sesleri duyulmayan işçilerin üzerine bastığını görebilecek kadar yakın… Sindirilmiş kitlelerin ‘altına hücum’ çağını başlatması, kendi çıkış yollarını bulmaları adına kaçınılmazdı.
 
Jack London, Vahşetin Çağrısı’nda altın hırsıyla gözü dönmüş insanların evrilişini ustaca resmeder. Değişen gündelik yaşantı, duygu ve davranışlar,köpek Buck’ın gözünden anlatılmaktadır. Buck, sahibiyle mutlu bir hayatı paylaşan evcil bir köpekken, altın uğruna kızağa koşulduktan sonar içinden gelen sesi dinler ve eski vahşi doğasına döner.
 
Beyaz Diş’teyse süreç tersine işlemeye başlıyor. Kuzeyin karla kaplanmış ve ladin ağaçlarıyla karartılmış soğuk ormanlarında yaşayan bir kurt, ıssız bir gecede sürüden kaçar. Özgürlüğüne bedel biçilmiş bir çok tehlikeyi atlattıktan sonra yeni sahibi Scott’la tanışır. Hırpalanmış bedeni ve ruhuyla başlangıçta uysal görünmeyen Beyaz Diş, zaman içinde kurttan evcil bir köpeğe dönüşür ve doğanın yarattığı herşeyin sevgiye muhtaç olduğunu bir kez daha gözler önüne serer. Jack London’ın birbirine ters iki süreci anlattığı iki kısa romanı Vahşetin Çağrısı – Beyaz Diş, aynı ciltten; hangi yaşta okunursa okunsun keyif veren, muhteşem bir klasik!
 
 

Jack London
 
Jack London, 1876’da San Fransisco’da doğdu. Kendi kendini eğitti ve 1987’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı. Klondike’tan döndükten sonra, şansını bir kez de yazarlıkta denemeye karar verdi. Otobiyografik romanı Martin Eden’da yansıttığı gibi, yazar olabilmek için olağanüstü bir çaba harcadı. İlk kitabı Kurt Kanı geniş bir okur kitlesine ulaştı. 17 yıl içinde Vahşetin Çağrısı, Beyaz Diş, Deniz Kurdu, Demir Ökçe gibi yapıtlarının sayısı 50’yi buldu ve ABD’nin en çok kazanan yazarı oldu. Jack London, 1916’da California’da öldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler