Lula'ya da yolsuzluk soruşturması

Brezilya’da hakkında yolsuzluk soruşturması açılanlar arasına eski Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva da katıldı. “Yoksullukla mücadelenin şampiyonu” olarak tanıtılan Lula, bir inşaat şirketinin girdiği ihalelerden komisyon almakla suçlanıyor.

Yayınlanma: 17.07.2015 - 23:41
Abone Ol google-news

Brezilya’da yolsuzluk soruşturması açılan en üst düzey yetkililer arasına eski Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva da katıldı. “Yoksullukla mücadelenin şampiyonu”, “halkın sevgilisi” addedilen Lula hakkındaki gizli önsoruşturmanın resmi soruşturmaya dönüştüğü açıklandı. 2011’de başkanlıktan ayrılan Lula, 2011-14 arası inşaat şirketi Odebrecht’in Latin Amerika ve Afrika’da kazandığı milyarlarca dolarlık ihalelerle ilgili yolsuzlukla suçlanıyor. Lula’nın iki kıtadaki ziyaretleri sırasında nüfuzunu kullanarak inşaat devinin imar izni ve kredi almasını sağladığı ve karşılığında şirketten bir nevi komisyon aldığı söyleniyor. Lula Vakfı, eski liderin korkacak bir şeyi olamdığını savunup “faaliyetlerinin şeffaflığı ve yasallığından şüphemiz yok” dedi. Ancak Brezilya’yı kasıp kavuran devletin petrol şirketi Petrobras’daki muazzam yolsuzluk skandalı kapsamında geçen ay Oderbrecht’in CEO’su da petrol devine milyarca dolarlık ekstra fatura kesmekten tutuklandı. Ekstra paralar ise siyasilerin cebine rüşvet olarak gitti.

Dilma Rousseff köşeye sıkışıyor Petrobras’la ilgili soruşturma açılmayan tek isim olarak petrol devinin eski CEO’su ve Lula’dan sonraki Devlet Başkanı Dilma Rousseff kaldı. Ancak muhalefet Petrobras yolsuzluğuyla bağlantılı seçim kampanyasında mali düzensizlik yaptığı suçlamasıyla Rousseff’in azledilmesi talebini Kongre’ye sunacak. Lula soruşturması halefi üzerindeki baskıyı artıracak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler