Macera kokteyli

Klişe bir epik-aksiyon-macera kokteyli olan ‘Mısır Tanrıları’ ile ‘Hesaplaşma’ bugün gösterime giriyor. Oscar haftası nedeniyle ‘Mustang’ ise ikinci kez gösterime giriyor.

Yayınlanma: 26.02.2016 - 09:26
Abone Ol google-news

‘Mısır Tanrıları’

Eski Mısır mitolojisine göre evrenin kralı, güneş tanrısı Ra’nın (Geoffrey Rush) iki oğlundan, adil ve barışçıl olan, varlıklı Nil bölgesinin yöneticisi Osiris artık tacını oğlu Horus’a (Nikolaj Coster Waldau) verecekken, çöle hükmeden, karanlıklar tanrısı, haris kardeşi Set (Gerard Butler) Osiris’i öldürür. Kavgada yendiği yeğeni Horus’un da gözlerini çıkarıp tüm gücünü yok ederek kargaşa ve çatışmalara gark ettiği ülkesinin tek acımasız hâkimi olur.

Genç hırsız Bek (Brenton Thwaites) ise ölen sevdiği kız Zaya’yı (Courtney Eaton) hayata döndürmek için Horus’un yanında yer alarak akıllara ziyan serüvenlere atılır ve film ‘kaos yaratıcı’ Set’in egemenliğine son veren, ölümsüz ve ölümlü kahramanlarımızın mutlu sona eriştiği bir masal finaline dümen kırar.

Epeydir sesi çıkmayan, Yunan asıllı Amerikalı yönetmen Alex Proyas’ın imzasını taşıyan bu 3 boyutlu, gösterişli film, eski Mısır tanrılarının çevirdiği entrikalara ilişkin, masalımsı, fantastik hikâyesinden çok, sıra dışı dekor-mekân-kostüm tasarımları, giderek monotonlaşan görsel efektleri ve kameraman Peter Menzies’in görüntüleriyle ilgi çekmeye çabalıyor. Sonuçta bu “Gods of Egypt-Mısır Tanrıları”, sinemaseverlere 2 saatlik, klişe bir epik-aksiyon-macera kokteyli sunmaktan öteye geçemeyen bir üstünyapım.

 

‘Mustang’ yeniden

Özgürlüklerine düşkün 5 kız kardeş pazar gecesi verilecek Oscar ödül töreninde, yabancı dilde en iyi film Oscar’ına aday 5 film arasında öne çıkan, ödül kazanması da olası, Fransa-Türkiye ortakyapımı “Mustang” de ikinci kez gösterimde. Fransa’da büyüyüp Paris’teki önemli bir sinema okulundan mezun olmuş, Ankara doğumlu diplomat kızı Deniz Gamze Ergüven’in yönettiği ”Mustang‘, ücra bir Karadeniz kasabasında ninelerinin bakıp yetiştirdiği, özgürlüklerine düşkün, 5 öksüz-yetim kız kardeşin mücadelesini anlatan, seçildiği dış festivallerde de hep alkışlanıp ödüller kazanmış, bir “ilk film” malum.

Her daim mevcut kadın sorunsalını ele alışı, dinamik, duyarlı, coşkulu sinematografisi ve asi kızkardeşleri oynayan gencecik oyuncularının başarısıyla seçkinleşen “Mustang”, yönetmen Deniz Gamze Ergüven’in senaryosunu Fransız meslektaşı Alice Winocour’la birlikte yazdığı ve Fransa’nın, yabancı dildeki en iyi film Oscar’ına aday gösterilmiş bir ortakyapım. Şimdi Oscar ödülleri haftası nedeniyle bizde de ikinci kez gösterime giriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler