Maceracı, heyecan verici bu şovu unutamayacaksınız

Akıbeti belirsiz olan konserin yeni mekanı açıklandı. LGBTİ Onur Haftası çerçevesinde İstanbul’a gelecek Boston Gay Men’s Chorus, 27 Haziran Cumartesi günü saat 18.30’da Boğaziçi Üniversitesi’nin Güney Kampüs meydanında ücretsiz bir konser verecek. Koronun şefi ve sözcüsü Reuben M. Reynolds III sorularımızı yanıtladı.

Yayınlanma: 22.06.2015 - 15:32
Abone Ol google-news

27 Haziran’da İstanbul’da Zorlu PSM’de konser verecekleri açıklandıktan sonra eşcinsellere karşı nefret yayınlarıyla bilinen bir kısım gazete tarafından hedef gösterildiler. Konseri düzenleyenler tehdit edildi. Hatta konser haberini yapan gazeteler de saldırılardan nasibini aldı. Ardından Zorlu sessiz sedasız konseri iptal etti. Ancak 114 eşcinsel erkekten oluşan Boston Gay Men’s Chorus (BGMC) tehditlere rağmen aynı tarihte bu kez Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’ne geliyor. 

İlk kez Ortadoğu turuna çıkan BGMC, önce Kudüs ve Tel Aviv’de konserler verecek. İstanbul’daki konserlerinin özelliği ise ilk kez çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede dinleyici karşısına çıkmaları. Konserin Ramazan ayında gerçekleşecek olması protestoları şiddetini arttırdı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü İhsan Karaman “Militan eşcinsellerin saldırısı sürüyor: Zorlu olmadı, Boğaziçi! Hem de Ramazan'da, hem de bir üniversitede!” diye bir tweet attı ve “Boğaziçi'nde gay korosu konserine HAYIR!” diye bir kampanya başlattı. Üniversiteden resmi yorum gelmezken Boğaziçi Öğrenci Temsilciliği sosyal medyadan "Sayın rektörüm ne olacak ayol" şeklinde esprili bir cevap verdi.

 

İSLAM'A SAYGILIYIZ 

Peki koro bu yaşananlarla ilgili ne düşünüyor? Şef ve sözcü Reuben M. Reynolds III “İstanbul performansımız için gerçekten çok heyecanlıyız. Eşit hakları savunan Türklerden aldığımız yoğun destek bu heyecanı doğurdu. Tabii ki İslama ve tüm inanışlara saygı duyuyoruz ve bu saldırıları konserimizde dile getirmeyeceğiz, buna dair şarkı söylemeyeceğiz” dedi. 

İsrail’de muhafazakar Museviler tarafından tepki alıp almadıklarını sorumuza ise şöyle yanıt verdi Reynolds: “Kudüs’te ziyaretimiz önemli bir etkinlik olarak adlandırılıyor. Bunlara ek olarak 100’den fazla açık fikirli, gururlu adamın sahneye koyduğu gösterinin sosyal etkisi göz ardı edilemez. Biliyoruz ki gösterimize gelen herkes kendini iyi hissedecek, eğlenecek ve sonuçtan gururlanacak.”

 

KÖFTE VE BÖREKLER İÇİN CAN ATIYORUZ 

Türkiye’de konser verecek ilk eşcinsel koro oldukları için de ayrıca mutlu Boston Gay Men's Korosu: “Daha önce bazı üyelerimizin ziyaret etmiş olduğu Türkiye’ye toplu olarak ilk gelişimiz. İstanbul’da sergileyeceğimiz performansımız kadar Türkiye’ye ait kültür ve mutfak hakkında da deneyim edinmek istiyoruz. Köfte ve böreklerinizi denemek için can atıyoruz. Elbette 28 Haziran’da İstanbul Pride’ı da deneyimlemek istiyoruz. Bölgede ilk defa sahne alacak gay korosu olmak onur verici. 2005 yılında da Polonya’da konser veren ilk gay koroyduk. Ülkedeki bir dizi protestolardan dolayı koro için polis koruması gerekti. Ancak Polonya gazeteleri, dergileri ve televizyon kanallarının hepsi ertesi sabah "Müzik Adaletsizliği Alt Eder" diye başlıklar attılar. İstanbul’da benzer bir güzelliği bir kez daha yaşayabileceğimizi umut ediyoruz.”

 

ZORLU TAZMİNATI LBGTİ KULÜBÜNE 

Boston Gay Men’s Chorus’un misyonu farklılıkları kabul eden, değişimi teşvik eden bir toplum modeli oluşturmak için müzikal bir deneyim yaratmak. “Hayatlarımızı şarkıyla ve sanatla anlatmak dinleyicilerimizin ve dünyanın her yerindeki fanlarımızın duygularını ve düşüncelerini değiştiriyor. Videolarımız 35 ülkede neredeyse günde bin defa izleniyor. Kendi şehirlerimizde, okullarda ve toplum merkezlerinde çok sayıda konser veriyoruz. Konserlerimizden elde edilen gelir, bölgede yer alan lezbiyen, eşcinsel, biseksüel ve transeksüel organizasyonlara bağışlanıyor” diyor Reynolds. 

BGMC’nin İstanbul konseri halka açık olacağı için koronun herhangi bir kazancı olmayacak. Ancak gelen bağışları, konseri enstrümantal olarak da destekleyen Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü’ne aktaracaklar. Hatta Zorlu’dan konser iptali karşılığı aldıkları tazminatın bir kısmı da yine aynı kulübe bağışlanacak. 

En genç 19 en yaşlı 83 

  • 1500 kişilik oturma kapasitesinin yanı sıra ayakta da izlenebilecek konserde Broadway klasiklerinden Madonna şarkılarına, birçok parça seslendirilecek.  
  • Koronun 250 aktif üyesi var. 175’i ile konserlerde şarkı söylüyor ve 114’ü beraber seyahat ediyorlar. 19 yaşından 83 yaşına kadar üyeleri var. Farklı kültürlerden, gelir gruplarından ve inançlardan insanlar ile geniş bir sosyal model yansıttıklarını söylüyorlar. 
  • BGMC, TTBB (tenor, tenor, bas, bas) ses aralığında olup şarkı söyleyebilen herkes ile cinsiyeti ne olursa olsun çalışıyor. Ancak erkek koro müziği geleneği yüzyıllar öncesine dayandığı için ana kadrosunda erkekler var. "BGMC 1982'de katılımcıların kendilerini güvende ve rahat hissedeceği bir şekilde biçimlendi. Tam da AIDS krizinin ilk yıllarına denk gelen oluşum önemli bir etki yarattı. Bu dönemde ayrımcılık o kadar şiddetlenmişti ki bazı üyelerimiz program kitapçıklarında isimlerinin dahi olmasını istemiyorlardı. Bugün böyle bir sorunumuz yok. BCGM birçok önemli sanat ödülü almasının yanı sıra öncelikle müzikal yaratıcılığı ve çığır açan sosyal yardımları ile de öne çıkıyor.”

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler