Maden Mühendisleri Odası: Siirt'teki maden proje dışı çalışıyordu
Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Ergin, Siirt Şirvan’daki bakır madeninde meydana gelen iş cinayetiyle ilgili açıklama yaptı. Ergin, madinen proje dışı çalıştığını söyledi.
Siirt Şirvan’daki bakır madeninde meydana gelen iş cinayetiyle ilgili Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Ergin madenin proje dışı çalıştığını iddia etti. Bölgede bulunan HDP Siirt milletvekili Besime Konca, madende pek çok eksikliğin bulunduğunu söylerken, DBP Siirt İl Genel Meclisi Üyesi Emin Çeçen de madenin bulunduğu tepede büyük çaplı çatlaklar olmasına rağmen hiç bir önlem alınmadığını ifade etti.
'HEYELAN YA DA GÖÇÜK DEĞİL’
Evrensel'e bilgi veren Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Ergin, edindikleri ilk bilgilere göre kaymanın yaşandığı madende proje dışı çalışıldığının anlaşıldığını söyledi. Yaşanan olayın göçük ya da heyelan olmadığını söyleyen Ergin, “Göçük toprak altında yaşanan bir olaydır. Bazı medya kuruluşlarında ise ısrarla heyelan yaşandığı söyleniyor. Ancak bu da doğru değildir. Heyelanı tercih etmelerinin sebebi yaşanan olayı bir doğal afetmiş gibi göstermek istemelerindendir. Burada olan bir şev kaymasıdır. Açık ocak işletmelerinde bir takım kademeler oluşturulup, maden alımı yapılıyor. Şev, açık işletmelerdeki basamaklarda kazı yapılan alın düzleminin yatay düzlemle yaptığı dar açıdır. Burada planlanan şev açılarına uyulmuş mudur, buna bakmak gerekiyor. Şevin kaymayı engelleyecek bir açıyla kazılması gerekiyor. Ancak burada anlaşılıyor ki proje dışı iş yapılmış. Bununla birlikte üretimi hızlandırdılar ve bunun sonucu şev kayması yaşandı” dedi.
‘TEDBİR YOK’
İş cinayetinin yaşandığı bölgede bulunan HDP Siirt milletvekili Besime Konca da, işçilerin sağlıksız koşullarda çalışmak zorunda kaldıklarını, çalışma koşullarını eleştirenlere de patronun ‘Senin yerine daha ucuz çalıştıracak işçi bulurum’ dediğini ifade etti.
Madende hiçbir tedbirin alınmadığını anlatan Konca, şunları söyledi: “Buradaki çalışma sisteminin işçilerden aldığımız bilgilere göre birçok eksikliği olduğunu tespit ettik. Daha önce yer altında çalışmalar yapılıyor, madende risk büyüyünce yerin üstüne taşıyorlar çalışmalarını. Oluşturulan basamak sisteminde yüksekliğin 8 metre genişliğin 10 metre olması gerekiyor. Ancak genişlik 5 metre, yükseklik 20-30 metre yapılıyor. Bu sistem bu kaymaya neden oldu. Eğim açıları doğru yapılmamış, toprak olduğu gibi işçilerin üzerine kaymış."
SİİRT’TE GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜM
DBP Siirt İl Genel Meclisi Üyesi Emin Çeçen madende geçmiş yıllarda da birçok kaza yaşanmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını kaydetti.
Çeçen, “Madende çalışan işçiler de firma yetkilileri de bu göçüğü bekliyordu. Madenin bulunduğu tepede büyük çaplı çatlaklar vardı fakat hiç bir önlem alınmadı ne yazık ki” dedi.
‘YETKİLİLERE HEDİYELER VERİLİYORDU’
Çeçen sözlerine şöyle devam etti. “Ne acil müdahale ekipleri var ne de güvenlik önlemleri. Bugüne kadar yaşanan ufak çaplı kazalara rağmen hiç bir önlem alınmaması bugün göz göre göre bu kazanın yaşanmasına sebep oldu. Madende taşeron işlerle birlikte bine yakın işçi çalışıyordu. Maden işletmesine bugüne kadar hiçbir yasal uyarı yapılmadı. Yaşanan kazalara rağmen hiç bir denetleme bile olmadı. Maden yetkilileri çeşitli düzeyde yetkililere hediyeler vererek bürokratik işlerini hallediyordu. Bunu işçilerin anlatımından ve bizzat kendi şahit olduğumuz durumlardan biliyoruz” dedi.
Siirt'ten acı haber... Bir işçinin daha cesedine ulaşıldı
Siirt'teki maden faciasıyla ilgili 6 kişi gözaltına alındı
Yine maden yine gözyaşı... Siirt'ten bu sabah acı haber geldi
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi