Mali disiplin kuralı oluşturulmalı

CHP Genel Saymanı Faik Öztrak, ekonomideki olumlu verilere karşın artan dış açıklara bir de seçimle birlikte gevşeyecek harcama disiplininin eklenmesinin endişe verdiğini belirterek "Mali disiplini güvenceye alacak yapısal tedbirlerin hızla alınmasına ve kurala bağlanmasına bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Hükümet bu konuda, geçmiş dönemde verdiği taahhütlerin gereğini süratle yerine getirmelidir" dedi.

Yayınlanma: 16.09.2010 - 14:04
Abone Ol google-news

Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada son ekonomik verileri değerlendirdi. TÜİK tarafından açıklanan çift haneli büyüme rakamının olumlu olarak değerlendirildiğini ancak mevcut büyümenin sürdürülebilirliğinin çok önemli olduğunu ifade eden Öztrak, "Sanayi katma değeri ile üretim arasındaki makas, 2009 yılından başlayarak, giderek açılmaktadır. Bu durum, ekonomiye ilişkin öngörüleri de büyük ölçüde etkilemektedir. Son üç ayın büyüme rakamlarının piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesinin nedenlerinden birisinin, bu olduğu düşünülmektedir" dedi.

İşsizlik oranındaki düşüşün de olumlu olduğunu; buna karşın yaratılan istihdamın kalitesinin endişe verici olduğunu kaydeden Öztrak, "Son verilere göre yaratılan her üç istihdamdan birisi tarım sektöründedir. Yine, aynı dönemde, istihdam edilen her üç vatandaştan birisi kayıt dışındadır" ifadelerine yer verdi.

Öztrak, sanayi üretimi ve istihdam rakamları arasındaki uyumsuzluğa da dikkat çekerek "Yılın ikinci üç ayında sanayi istihdamı kriz öncesi düzeylerine gelirken, aynı sektörde üretim hala kriz öncesi düzeylerine gelememiştir. Böyle bir ortamda daha düşük bir sanayi üretiminin kriz öncesi düzeylerindeki bir istihdam ile gerçekleştirilmesi izaha muhtaçtır. Bu husus ekonomide verimliliğin düştüğünü göstermektedir" dedi.

Değerlenen TL ve azalan verimliliğin, Türkiye'de ülkemizde düşen rekabet gücünün göstergesi olduğunu vurgulayan Öztrak, şöyle devam etti: "Nitekim açıklanan son ödemeler dengesi rakamları yılın ilk yedi ayında cari açığın, geçen yılın aynı dönemine göre, 3 kat arttığını göstermektedir. Artan cari açık ise özellikle spekülatif nitelikli fon hareketleri ile finanse edilmektedir. Geçen yılın ilk yedi ayında cari açığın neredeyse tamamı borç yaratmayan fonlar ile karşılanırken; içinde bulunduğumuz yılın aynı döneminde her dört dolarlık açığın ancak bir doları borç yaratmayan fonlar ile karşılanmaktadır. Gerileyen rekabet gücü, artan cari açık ve bu açığın düşen finansman kalitesi ileriye yönelik kaygıları artırmaktadır."

Öztrak, böyle bir ortamda mali disiplinin öneminin daha da arttığını ifade ederken önümüzdeki yıl yapılacak genel seçim de dikkate alındığında, artan dış açıklara bir de gevşeyen harcama disiplininin eklenmesinin endişe verdiğini kaydederek "Bu durumda mali disiplinin geleceği, Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan'ın ifadesi ile Başbakanın iki dudağına bırakılamaz. Bu nedenle mali disiplini güvenceye alacak yapısal tedbirlerin hızla alınmasına ve kurala bağlanmasına bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Hükümet bu konuda, geçmiş dönemde verdiği taahhütlerin gereğini süratle yerine getirmelidir" ifadelerine yer verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler