Mansur Yavaş: Yalan, iftira ve harama karşı mücadelemiz karşılığını buldu

Danıştay, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından 2016’da yapılan emsal artışı ile inşaat alanı 20 bin metrekareden 120 bin metrekareye yükseltilen TOGO İkiz Kuleleri’ne ilişkin emsal artışı davasında iptal kararını onadı. Böylece, mahkeme kararlarına karşın inşaatı devam eden kuleler kaçak duruma düştü. ABB, kaçak binalara uygulanan kanuni prosedür için harekete geçileceğini ve kulelerin inşaatını yasaya uygun hale getirileceğini açıkladı.

Yayınlanma: 12.02.2021 - 13:52
Mansur Yavaş: Yalan, iftira ve harama karşı mücadelemiz karşılığını buldu
Abone Ol google-news

Ankara’da, iş insanı Sinan Aygün tarafından yapılan TOGO İkiz Kuleleri inşaatı için 1,50 olan emsalin 17 Aralık 2015’te 2,50’e yükseltilmesi istendi ancak öneri ABB Meclisi tarafından reddedildi. Aynı öneri 15 Temmuz 2016’da da meclise sunulurken, bu kez AKP grubunun oyları ile emsal 2,10’e yükseltildi. Böylece 20 bin metrekareye yapılacak inşaat alanı 120 bin metrekareye yükselirken, gerçek emsal 9,89 oldu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Melih Gökçek döneminde inşaasına başlanan kulelere, “kamu yararına aykırı” olduğu gerekçesiyle dava açarak, imar planını iptal ettirdi. Ancak temyiz edilen karar uygulanmadı ve inşaat AKP’li ABB Başkanları Melih Gökçek ve Mustafa Tuna döneminde de devam etti. FETÖ firarisi Ömer Akgül’ün abisi Mehmet Akgül’ün de ortak olduğu kulelerin inşaatının devam etmesi nedeniyle inşaatın tamamlanma oranı yüzde 70’e yükseldi. 

BİNA MÜHÜRLENMİŞTİ

31 Mart 2019’daki yerel seçimlerin ardından yeni ABB yönetimi, mahkeme kararını uygulayarak, 16 Aralık 2019’da inşaatı mühürledi. Mühürleme ile birlikte “FETÖ, şirketlerini yurtdışına kaçırıyor, hisseleri devrediyor, bunları almayın” çağrılarına karşın Aygün’ün kulelerin diğer hisselerini satın aldığı; emsal artışı karşılığında yaptırmayı taahhüt ettiği okulu yaptırmadığı ortaya çıktı. Aygün, bu süreçte ABB’nin bazı CHP’li üyelerinin kendisinden 25 milyon lira rüşvet istediğini iddia ederken, ABB Başkanı Mansur Yavaş, Aygün hakkında suç duyurusunda bulundu. 

‘BİZ HAKLI ÇIKTIK’

Danıştay 6. Dairesi, emsal artışı davasında nihai kararı verdi ve artışın iptal edilmesi kararını onadı. Böylece, emsal artışının usulsüz olduğu ve binanın kaçak olarak inşa edildiği tescillendi. Kararın ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başkan Yavaş, “Yalan, iftira ve harama karşı mücadelemiz karşılığını buldu. Mahkeme, TOGO Kuleleri’yle ilgili kararını verdi, biz haklı çıktık. İftira diz çökecekti, yine çöktü. Hak yerini bulacaktı, yine buldu. Doğru duvar yıkılmazdı, yine yıkılmadı. Ankara”mız için hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

ABB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Genel Koordinatörü Volkan Memduh Gültekin de “Danıştay’ın kararı sonrası kaçak binalara uygulanan kanuni prosedür için harekete geçilecek. Gizli emsallerle 20 bin metrekareden 120 bin metrekareye çıkarılan inşaat kanuna uygun hale getirilecek. ABB, bu süreçte de sadece hukukun verdiği kararları uygulayacak” paylaşımında bulundu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da yazılı açıklamasında, “Artık TOGO İkiz Kuleleri rant projesine hayat veren plan ortada yok, kaçak bir TOGO İkiz Kuleleri var. TOGO İkiz Kuleleri davasında ortaya çıkan girift ilişkiler buzdağının görünen yüzüdür” dedi. 




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler