Mardin de hazırmış!

Diyarbakır, Mardin ve Van’da kayyım protestoları 5. gününe girerken İmamoğlu’nun 31 Ağustos’ta Diyarbakır’a gideceği bildirildi. Mardin Valisi Yaman’ın 1 Nisan’da kayyım atanmasını talep ettiği belirlendi.

Yayınlanma: 23.08.2019 - 22:45
Abone Ol google-news

Diyarbakır’da kayyım protestolarının 5. gününde siyasetçiler ve halk yine oturma eylemi yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, 31 Ağustos’ta Diyarbakır’da olacağı bildirildi. Mardin’de de valiliğin, 31 Mart seçimlerinden bir gün sonra Ahmet Türk’ün yerine kayyım atanması için yazı yazdığı ortaya çıktı. Van’da kayyımın yeni icraatı, Twitter hesabından Kürtçeyi kaldırmak oldu.

40 kişi serbest
Diyarbakır’da 19 Ağustos günü yapılan eylemler sırasında gözaltına alınan 85 kişinin bir bölümünün Emniyet’teki işlemlerinin bittiği bildirildi. Adliyeye sevk edilen bu kişilerden 40’ı savcılıkça serbest bırakılırken, sadece 1 kişi tutuklandı. Halen gözaltında olan 44 kişi için de ek gözaltı kararı verildiği öğrenildi. Gözaltındakilerin açlık grevine başladığı bildirildi. Diğer yandan Diyarbakır’daki gösteride polislerce darp edilerek gözaltına alınan Fırat Akdeniz’in kaldırıldığı hastaneden tekrar Emniyet’e götürüldüğü belirtildi. Sivil toplum kuruluşları Akdeniz’in sağlık durumunun, gözaltı merkezine götürülmeye uygun olmadığını savundu.

Diyarbakır yolcusu
HDP’li belediyelere kayyım atanmasının halk iradesine saygısızlık olduğunu söyleyen İmamoğlu’nun, 31 Ağustos günü Diyarbakır’da olacağı bildirildi. İmamoğlu ekibinin ziyaret programı üzerinde çalıştığı, kendisinin görevden alınan Selçuk Mızraklı veya HDP Diyarbakır yönetimini, eşinin de HDP’nin cezaevinde bulunan önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ı ziyaret edebileceği belirtildi. İmamoğlu’nun, ziyaret kapsamında kent esnafıyla da bir araya geleceği ifade edildi.

Kayyım hazırlığı
Kayyım atamalarının siyasi değil, hukuki olduğu yönündeki AKP iddiasını çürüten Diyarbakır Valiliği’nin yazısının ardından, Mardin’de de valiliğin benzer bir hazırlığı 1 Nisan’dan itibaren yapmaya başladığı ortaya çıktı. Mardin Valisi Mustafa Yaman, 1 Nisan 2019’da İçişleri Bakanlığı’na yazı göndererek kayyım atanmasını talep etti. Vali Yaman imzasıyla gönderilen yazıda, HDP’li Ahmet Türk hakkında açılan soruşturmalar sıralandı. Valiliğin yazısı nedeniyle, Ahmet Türk’ün göreve dönmek için idare mahkemesine başvuracağı belirtildi.

Kürtçe yazı kaldırıldı
Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van Büyükşehir Belediyesi resmi Twitter hesabındaki Kürtçe tanımlamayı kaldırıldı. Belediyenin Twitter hesabında yer alan “Şaredariya Bajara Mezin a Wânê” yazısı kaldırılırken yalnızca Van Büyükşehir Belediyesi yazısı kaldı.

F.K. ifade verdi
Van’da polis tarafından kaçarak geldiği çay ocağında polisler tarafından, kask, sandalye, masa ve tekmeyle öldüresiye dövülen ve gözaltına alınan, şizofreni hastası olduğu belirtilen F.K., gözaltında tutulmaya devam ediliyor. F.K.’nin avukatlarının suç duyurusunun ardından dün, F.K. şikâyetçi sıfatıyla Van Adliyesi’nde ifade verdi. Avukatlar, F.K.’ye karşı savcılığın tutumunun, şikâyetçi olmaktan ziyade şüpheli gibi olduğunu belirtti. F.K.’nin ailesi ayrıca hukuki yardım almak üzere İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne başvurdu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler