Marmaris'in Pamukkalesi

Muğla'nın Marmaris İlçesi'ndeki günübirlik teknelerin sıklıkla uğradığı Akvaryum Koyu'nda Pamukkale'yi andıran travertenler, turistlerin keyifle vakit geçirdiği yerlerin başında geliyor. Koyda çekilen fotoğrafları inceleyen Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan "Burada yeni bir Pamukkale oluşmuş, turizm çekiciliği yaratabilir" dedi.

Yayınlanma: 30.10.2015 - 10:06
Abone Ol google-news

Akvaryum Koyu'nda oluşan travertenler, günlük gezi teknelerinin uğrak yerlerinden biri oldu. Turist getiren tekne sahiplerinin fark ettiği travertenler, yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi haline geldi. Marmaris'te yeni bir Pamukkale oluşmaya başladığını savunan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan şunları söyledi: "Burada su akışı olmasa kayalar beyaz olmaz. Bu durum kırık kuşaklarında, eski ya da yeni kızgın su içeren alanlarda görülür. Bunlar içinde mineralleri çok yüksek yer altından gelen sulardır. Deniz suyu olmayıp içinde bol miktarda kalsiyum, karbonat ve magnezyum bulundurur. Bu sular yüzeye çıktığında içindeki karbondioksit uçar, geri kalan kalsiyumoksit suyun aktığı taşın üzerinde çökelir. Böylece beyaz çökelezler bırakır. Bunlardan dolayı bunlara çökelez kayalar, İngilizce adıyla travertine denir. Burada bitki örtüsü varsa, bunları da sararak orada bitki fosillerini oluşturur. Denizli ve Antalya falezlerinin bulunduğu kesimler bu tür alanlardır. Ancak Antalya'daki suyun akış yönü değiştiğinden artık çökelez oluşumu durmuştur. Ancak Denizli'de halen sürüyor. Eğer su akışı durursa o kayalar kararır. Burada da pamuk beyazı kayaların olması zaman zaman suların geldiğini gösteriyor. Bunların kimyasal çözümlemesi yapılırsa, kaç metreden geldiği ve yeraltındaki kaynaktaki sıcaklığının ne olduğu belirlenebilir. Bunun için potasyum sodyum, magnezyum bileşiklerinin oranlarının belirli olması gerekiyor."

TURİZM AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu travertenlerin turizm açısından çok önemli olacağını belirterek şöyle konuştu: "Bunu İçmeler Mahallesi'nde de gördüm ve buradaki su ılıktı. Aynı kırık kuşağından gelmiş ve bu kırık kuyruğu aynı denize doğru devam ediyor olmalı. Dalgıçlar iner bakarsa, bu çökelezli kayaların denizin dibinde de oluşma olasılığı vardır. Burası tıpkı bir Pamukkale gibi olabilir. Yerinde görüp boyut ve su çözümlemesini yaparak geldiği kaynak özelliklerini belirlemek gerekir. Burada resmen yeni bir Pamukkale oluşmuş. Su yönünü değiştirmezse aynı şekilde gelişmeyi sürdürür. Deprem kırığı kuyruğunun yarattığı bu güzellik yeni bir turizm çekiciliği yaratabilir. Turistler Marmaris Pamukkalesi veya Çökelezleri diye gezdirilebilir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon