Meclisi de tanımadı

HDP’li belediye başkanlarının yerine atanan kayyımlar göreve fesih ve işten atmalarla başladı. Diyarbakır, Van ve Mardin’de ise gösteriler ve müdahaleler nedeniyle tansiyon düşmüyor.

Yayınlanma: 21.08.2019 - 19:03
Abone Ol google-news


İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alınan HDP’li belediye eşbaşkanları için Diyarbakır, Mardin ve Van’da protesto gösterileri sürüyor. Kayyımların ilk icraatları ise fesihler ve işten atmalar oldu. Van kayyımı, belediye meclisini feshetti. Mardin’de kadın daire başkanı açığa alındı.
İçişleri Bakanlığı’nın, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk’ü, terör bağlantıları olduğu gerekçesiyle görevden almasının yankıları sürüyor. Diyarbakır’da önceki gece de birçok evde, tencere ve tavalarla balkonlara, pencerelere çıkan yurttaşlar, gürültü eylemleriyle ve ışıklarını açıp kapatarak, kayyım atamalarını protesto etti.
Dün sabah saatlerinden itibaren de kentte belediye çevresinde HDP’nin yapacağı basın açıklaması nedeniyle polisin geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Belediye binası çevresinde gece saatlerinde trafiğe açılan yollar, sabah saatlerinde yeniden kapatıldı. Araçların dar sokaklara ve alternatif yollara yönlendirilmesi nedeniyle trafik kilitlendi. Trafiğe kapatılan yollarda işi olduğu için, buralara girmesi gerekenler ise GBT kontrolü sonrasında içeri alındı. Belediye binasına gitmeleri önlenen, aralarında görevden alınan Mızraklı ile çok sayıda milletvekilinin de olduğu kalabalık bir partili grubun önü ise çevik kuvvet polisleri tarafından kesildi. HDP’liler kaldırımda oturarak, eylem başlattı.

Her gün direniş
Burada öğle saatlerine kadar süren oturma eyleminin sonunda konuşan HDP’li Leyla Güven, “Kürt halkı bugüne kadar bütün haklarını direnişle elde etti. Bu kirli politikalara karşı Kürt ittifakının geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye cephesinden destek gelse de bu işin muhatabı biz Kürtleriz. Kayyım ataması bir darbedir. Buna karşı her gün eylem, her gün direniş diyeceğiz. Kürt halkı iradesini ortaya koyacaktır” diye konuştu. Ardından grup, Lise Caddesi’nden Dağkapı Meydanı’na doğru yürümek istedi. Bu sırada sloganlar atan gruba polis sert müdahalede bulundu. Müdahale sırasında gazeteciler de polis tarafından tartaklandı. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı olaylar, kentin birçok noktasına yayıldı. Ofis semtinde yapılmak istenen yürüyüşte onlarca kişi darp edildi ve gözaltına alındı. Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Remziye Tosun, Saliha Aydeniz ve Feleknaz Uca da polislerce darp edildi ve yerlerde sürüklendi.
Öte yandan, 19 Ağustos’ta kayyım atamalarıyla eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınanlar hakkında ise savcılık tarafından 3 günlük ek gözaltı süresi verildiği belirtildi. Gözaltında tutulma koşullarının sıcak hava yüzünden oldukça kötü olduğu, 2 kişilik gözaltı hücrelerinde yer yer 6 ila 10 kişinin kaldığı, havalandırma mazgallarının kapatıldığı ileri sürüldü.

Meclis üyesine kayyım
Diğer yandan Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde, örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla hakkında açılan soruşturma gerekçe gösterilerek, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan HDP’li meclis üyesi Adnan Akgül’ün yerine Kayapınar Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Mehmet Zülküf Güler’in kayyım olarak atandığı açıklandı.

Van’da meclis fesh edildi
Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, belediye meclisini feshettiğini açıkladı. Kayyım Bilmez, meclis üyelerine bir tebligat göndererek, bundan sonra meclisin görev ve yetkilerinin, belediye encümeninde olacağını söyledi. Bilmez, gönderdiği yazıda “5393 sayılı Kanu’nun 45. maddesinin 2. fıkrası gereğince bundan böyle belediye meclisinin görev ve yetkileri belediye encümeni tarafından yürütülecektir. Bu nedenle 19/08/2019-23/08/2019 tarihleri arasında yapılacağı ilan edilen büyükşehir belediye meclisi toplantısının yapılmayacağı bilgilerinize” dendi.
Kentte ayrıca önceki gün görevden alınan çok sayıda belediye çalışanının evlerinin basıldığı bildirildi. Bu kapsamda, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Van Şube Eşbaşkanı Şükrü Kaçıcı’nın da evinin basıldığı ve gözaltına alındığı belirtildi.

Polis şiddetine tepki
Van’da protestolar sırasında polisler bir kahvehaneye sığınan eylemcilere sert müdahalede bulundu. Ortaya çıkan görüntülere göre polis bir eylemciye kaskla vurdu ve tekmeledi. Yaşananlara tepki gösteren AKP milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Bu vahşet kabul edilemez! Vatandaşa bu zalimliği reva gören kişilerin bir an evvel görevden alınması ve yargılanması için gereken mutlaka yapılacaktır” paylaşımında bulundu. HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da sosyal medya hesabından, darp edilen kişinin zihinsel engelli olduğunu belirtti ve raporlarını paylaştı.

İlk iş kadınları çıkardı
Mardin’de Ahmet Türk’ün yerine atanan Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın ilk icraatı Kadın Politikalar Müdürlüğü’ne erkek müdür atamak oldu. Kayyım Yaman, Gülizar İpek’in yerine bir erkek yönetici atadı. Daire personelinden birçok kadının da işten çıkarıldığı ifade edildi. l Diyarbakır

 

TEMELLİ: YAPILAN ZORBALIKTIR

HDP’nin Mardin’de Karayolları Parkı’nda yapmak istediği açıklama ve yürüyüşe katılmak için kente gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, polisin engeliyle karşılaştı. Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine geniş güvenlik önlemleri altında konuşan Temelli, “Bu fotoğraf darbe fotoğrafıdır. Hep birlikte bu fotoğrafa karşı demokrasinin sesini yükseltmeye devam edeceğiz. HDP’nin belediye eşbaşkanları Arap halkının, Kürt halkının, Süryani halkının, Mardin’in kadim halklarının temsilcisidir. Bu devlet aklı değildir. Bu aklını yitirmişlerin aklıdır. Devlet aklı, halkın haklarını savunandır. Bu iradeyi yok sayanlar bunun hesabını verecektir. Sokaklarda bunun hesabını sormaya devam edeceğiz. Kendi yasalarını bile yok sayan bu uygulama zorbalıktan ibarettir. Burada devlet hukukunu görmek mümkün değildir. Devlet kendi hukukunu, anayasasını yok saymaktadır” ifadelerini kullandı.

 

DİYARBAKIR’DA 30 GÖZALTI

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı HDP’li Adnan Selçuk Mızraklı’nın görevden alınarak yerine kayyım atanmasını protesto etmek isteyen gruba polis tazyikli su sıkarak müdahale etti. Ara sokaklara kaçan göstericilerden 30’u polisle girdikleri kovalamaca sonunda gözaltına alındı.

 

15 GÜN EYLEM YASAĞI

Kayyım kararlarının ardından İzmir, Adana ve Mardin’in ardından Muş Valiliği’de kentteki toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasakladı. Karar 15 gün geçerli olacak. 

BODRUM VE DATÇA’DA 35 KİŞİ GÖZALTINDA

Muğla’nın Bodrum ve Datça ilçelerinde kayyım atamalarını protesto etmek isteyen yurttaşlara polis izin vermedi. Polisin müdahalesi sonucu Datça’da 20 kişi, Bodrum’da ise 15 kişi gözaltına alındı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler