Meclis’te ilk Kürtçe önerge
HDP Milletvekili Yıldırım’ın, Milli Eğitim Bakanı Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği önergenin işleme alınıp alınmayacağı belirsiz.
HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergeyi baştan sona Kürtçe olarak hazırladı.
Yaşayan Diller Enstitüsü’nün ilk başkanı olan Kürdolog Yıldırım, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesini tamamen Kürtçe olarak hazırladı. TBMM’ye Kürtçe olarak sunulan önergenin işleme alınıp alınmayacağı henüz netleşmezken, Genel Kurul tutanaklarında Kürtçe konuşmalar bilinmeyen dil olarak geçiyor.
HDP’li Yıldırım Milli Eğitim Bakanı Avcı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Kürtçe’nin seçmeli ders olarak 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde müfredata girdiğini anımsattı. Yıldırım, seçmeli Kürtçe derslerinin aşamalı olarak okulların 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında yer almasının öngörüldüğünü belirterek, “Bu dersin materyalleri de müdürü olduğum dönemde Mardin Artuklu Üniversitesinin Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından hazırlanmıştı. Seçmeli Kürtçe dersinin gündeme gelmesiyle hükümet yetkilileri ve MEB müsteşarları bunu büyük bir gelişme olarak değerlendirmiş ve bu dersi okutmak üzere yetiştirilecek Kürtçe öğretmenlerinin atanacaklarını duyurmuşlardı” diye konuştu.
Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın Şubat 2013’te Mardin’de enstitüde okuyan öğrencilerin Kürtçe öğretmen adayı olarak eğitim gördüğünü söylediğini anımsatan Yıldırım, gelinen süreçte Kürtçe derslerinin fiilen işletilmediği ve ders materyallerinin öğrencilere ulaştırılmadığını kaydetti. Kürtçe dersinin okul yöneticileri tarafından seçilmesinin engellendiğine işaret eden Yıldırım, bu ay içinde yapılacak 37 bin öğretmen ataması içerisinden yalnızca 12 Kürtçe öğretmeninin atanacağını ifade etti. Yıldırım, Kürtçe olarak sunduğu soru önergesinde Avcı’ya şu soruları yöneltti:
* Kürtçe dersinin “Yeterli derslik yok” ve “Kürtçe öğretmeni yok” gibi nedenlerle öğrencilere seçtirilmediğine dair Bakanlığınıza ulaşan bir şikâyet var mıdır?
* Kürtçe dersinin seçilmesinin çeşitli gerekçelerle ve bazı yerlerde tahammülsüzlük nedeniyle engellenmesinin önüne geçmek için aldığınız tedbirler nelerdir?
* Türkiye sınırları dahilinde milyonlarca Kürt (Kurmanc, Zaza) yaşamaktadır. Aynı şekilde okullarda seçmeli Kürtçe dersinin fiilen işletilmediği görülüyor. Buna göre bakanlığınızın Kürtçe anadilinde eğitimle ilgili yürüttüğü bir çalışma var mıdır?
* Anayasanın eğitim ve öğretim hakkını düzenleyen ilgili maddeleri anadilde eğitime imkân vermiyor. Buna göre anayasanın yasakladığı Kürtçe anadilinde eğitim meselesine Bakanlığınızın pedagojik-bilimsel bakışı nedir?
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Nevşin Mengü hakkında karar