Medvedev enerji için geliyor
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Kanbolat, Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev'in Türkiye ziyaretini değerlendirdi ve "Rus-Türk ilişkileri yıldan yıla düzeliyor" dedi. -Kanbolat, Medvedev'i Ankara'ya getiren en önemli itici gücün de enerji alanında işbirliği olduğunu söyledi.
ORSAM Başkanı Kanbolat, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Suriye'yi ziyaretinden sonra başlayacak Türkiye'ye gezisini değerlendirdi. Medvedev'in Türkiye ziyaretinde gündeminin yoğun olduğuna işaret eden Kanbolat, şunları söyledi:
"Medvedev'i Ankara'ya getiren en önemli itici güç enerji alanında işbirliği. Türkiye'de ilk nükleer elektrik santral ve Samsun-Ceyhan petrol boru hattının inşa edilmesi Moskova'nın ilgisini çekiyor. Bu iki konuda nihai anlaşmaların da imzalanması bekleniyor. 5-6 Mayıs'ta da Ankara'da hükümetlerarası karma komisyon toplantısı yapılmıştı. Medvedev'in ziyareti sırasında imzalanması beklenilen vize muafiyeti anlaşması, aslında enerji alanında işbirliğinden de kalıcı sonuçlara yol açabilmesi nedeniyle önemsenmelidir. Çünkü, söz konusu anlaşma imzalandığı ve yürürlüğe girdiği takdirde iki ülke arasında siyasi, ekonomik, kültürel ve insani ilişkiler olağanüstü hızla gelişebilir. Böylece, İki ülke arasında var olan Soğuk Savaş yıllarının soluk gölgesi de tamamen kaybolmuş olabilir. Ancak, Soğuk Savaş algılamasını tam olarak üzerinden atamamış olan Rusya Federasyonu bürokrasisinin vize muafiyeti anlaşmasını kısa sürede yürürlüğe sokmasını da beklememek gerekiyor."
Soğuk savaş Moskova'da bitmedi
ORSAM Başkanı Kanbolat, şu değerlendirmede bulundu:
"Rus ders kitaplarında halen Türk imajı olumlu değildir. Türkler için vize almak, vize alsa bile gümrük kapılarından sorunsuz geçmek hala oldukça zordur. Türk işadamları için Rus bürokrasisi halen kabustur. Türk aydını (gazeteci, akademisyen vb.) için durum daha da kötüdür. Soğuk Savaş yıllarında olduğu gibi 'ajan' sıfatını almanız an meselesidir. Rusya Federasyonu'nun Kıbrıs konusundaki tutumunda halen herhangi bir değişiklik olmamıştır. Putin'in Kıbrıs Türkleri'ne yönelik izolasyonun adil olmadığı, Ada'nın bir tarafına uygulanan ekonomik tecridin kesinlikle sonlandırılması ve kuzeyin açıkça ortaya koyduğu çözüme ulaşma arzusunun cesaretlendirilmesi gerektiği yönündeki ifadelerine rağmen, Rusya Federasyonu'nun Kıbrıs sorununa ilişkin tutumunda somut bir değişiklik meydana gelmemiştir. PKK/Kongra-Gel terörist listesine alınmamıştır. Terörle ilgili konular ikili ilişkilerde gündemin alt sıralarına itilmiştir. Bölgesel ve uluslararası düzeydeki gelişmelerin ve özellikle Rusya Federasyonu ile Avrupa-Atlantik dünyası ve NATO arasındaki anlaşmazlıkların (AKKA ve Uyarlanmış AKKA Anlaşmaları, ABD'nin Doğu Avrupa'ya füze ve füzesavar sistemleri konuşlandırması, NATO'nun Ukrayna ve Gürcistan'ın katılımıyla genişlemesi, vb.) Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında pürüzler yaratma potansiyelinin bulunduğu da unutulmamalıdır. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmine de baktığımızda da yıldan yıla Rusya Federasyonu lehine bozulan bir dış ticaret hacmi bulunmaktadır."
Rus-Türk ilişkisi gelişiyor
Kanbolat, Rusya Federasyonu ile beklenmeyen gelişmeler olmadıkça, Türkiye-Rusya ikili ilişkilerden kaynaklanabilecek ciddi bir anlaşmazlık konusunun ortaya çıkmasının muhtemel görülmediğini söyledi. Kanbolat, "Rus-Türk ilişkileri yıldan yıla düzeliyor. Medvedev'in Türkiye ziyareti sonrası Türk-Rus ilişkilerinin de gelişecek gibi görünmesi sevindirici bir gelişme olacaktır" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- En yüksek mevduat faizini hangi banka veriyor?
- ABD'de 7.0 büyüklüğünde deprem!
- Mahkemeden 'Rasim Ozan Kütahyalı' kararı!
- Cevdet Yılmaz’dan dikkat çeken açıklama
- Suriye ordusu çekildi... HTŞ, Hama'ya girdi!
- Anneannesini öldürmüştü...
- CHP’den seçildi, AKP’ye geçiyor!
- Nasuh Mahruki'ye tahliye kararı!
- Kalp krizi şüphesiyle gelen hasta sıra beklerken öldü
- Lisede korkunç olay