Medya Okuryazarlığı dersi 6. yılında
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle ilköğretim okullarında başlatılan Medya Okuryazarlığı Dersleri, 2011-2012 eğitim öğretim yılının başlamasıyla 6. yılına giriyor.
İlk kez 2006-2007 eğitim ve öğretim yılında 5 pilot ilde başlatılan medya okuryazarlığı dersini bugüne kadar alan öğrenci sayısı 2 milyon 700 bine ulaştı.
2010-2011 eğitim ve öğretim yılında en fazla öğrenciye medya okuryazarlığı dersi verilen il Bolu oldu. İl genelindeki tüm öğrencilerin yüzde 25'inin medya okuryazarlığı dersi aldığı Bolu'yu Kırıkkale, Tekirdağ, Çorum, Manisa, Rize, Antalya ve Amasya izledi.
RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Medya Okuryazarlığı Dersi'ni alan öğrencilerin sayısının yıldan yıla artmasını dilediklerini söyledi.
RTÜK'ün araştırmalarına göre, Türkiye'de çocukların televizyonda hangi programı izleyeceklerine kendilerinin karar verdiğini belirten Dursun, çocukların okulda geçirdiklerinden daha fazla zamanı televizyon izleyerek geçirdiklerini vurguladı.
Dursun, ''Çocukları medyanın olumsuz etkilerinden korumanın en iyi yolu medya okuryazarlığı eğitimidir'' dedi.
Medya okuryazarlığı
RTÜK ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 7 Eylül'de gerçekleştirilen toplantıda da Medya Okuryazarlığı dersiyle ilgili konular ele alındı.
Bu kapsamda, Medya Okuryazarlığı dersinin zorunlu ders haline getirilmesi, formasyon eğitimi almış iletişim fakültesi mezunlarının bu dersi vermesi, öğretmenlerin belli aralıklarla hizmetiçi eğitime tabi tutulmaları, müfredatın gelişmeler ışığında güncellenmesi, okul yöneticilerinin bu dersin seçilmesinde daha çok rol oynamaları, velilerin desteğinin alınması ve okul öncesi eğitim kurumlarında da dersin verilmesi yönündeki görüşler dile getirildi.
Çocukların televizyon yayınlarının olumsuz etkilerinden korunması amacıyla 2006 yılından itibaren ilköğretim okullarının 6, 7 ve 8. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak seçmeli medya okuryazarlığı dersi verilmeye başlandı.
Medya karşısında etkiye en açık, en hassas grubu oluşturan çocukların, bu ders ile kitle iletişim araçlarının yapısını, işleyişini öğrenmeleri, kurgulanmış medya içeriğini bilinçli bir şekilde değerlendirebilmeleri ve eleştirel olarak izlemeleri, medya ile ilgili doğru soruları sorup doğru yanıtları bulabilmeleri amaçlanıyor.
Ders ile medyayı doğru okuyan, yaşadığı çevreye duyarlı, ülkesinin sorunlarını bilen medya mesajlarını akıl süzgecinden geçirebilen bireyler yetiştirilmesi hedefleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!