Mersin... Memleket için bir laboratuvar

Mersin’de birinci sıra için CHP ve MHP yarışıyor. AKP’nin üçüncü olacağını öngörmek mümkün. HDP ise yüzde 10’u aşacak bir potansiyele sahip.

Yayınlanma: 11.05.2015 - 22:55
Abone Ol google-news

Mersin, hakkında seçim izlenimi yazmanın zor olduğu yerlerden biri. Sebebini şöyle izah edeyim:

Son genel seçimlerde şehirde AKP birinci olmuş. Büyükşehir Belediyesi ise CHP’deyken son yerel seçimlerde MHP’ye geçmiş. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 54.5, Selahattin Demirtaş ise yüzde 13.5 oranında oy almış.

Büyükşehir Belediyesi ve çoğu ilçe belediyesi MHP’li. Gelgelelim kent merkezindeki Akdeniz Belediyesi HDP’li.

Genel seçimlerde birinci olan AKP’nin sadece küçük bir ilçe belediyesi var. Büyükşehir belediyesi MHP’li ama şehir merkezindeki belediye HDP’li.

Kısacası seçmen tercihlerinin kolay anlaşılabileceği bir yer değil. Parlamentoda bulunan dört partinin de farklı nüfuz alanlarının bulunduğu HDP’li bir belediyeye MHP’li belediyenin komşu olabildiği bir şehir.

Mersin, Meclis’e 11 milletvekili gönderiyor. Geçen seçimde 4 AKP, 3 CHP, 3 MHP ve 1 HDP milletvekili seçilmiş.

Düşük profil

AKP’nin daha önceki seçimlerdeki milletvekili adayları “flaş isimler” olmuş. Dengir Mehmet Mir Fırat, Zafer Üskül, Kürşat Tüzmen, Zafer Çağlayan Mersin’den Meclis’e girmiş. Bakanlara, parti yöneticilerine alışık olan AKP seçmeninin bahtına bu defa ilk sırada iki dönem önceki AKP il başkanı düşmüş.

Bu “düşük profil”in bir heyecan eksikliği yarattığı gözlemleniyor. Kürt seçmeni çekmek için listede yer alan akil insan heyetinden Muhsin Kızılkaya’nın da fazla bir heyecan getirdiği söylenemez.

CHP, büyükşehir belediyesini MHP’ye kaptırmanın sarsıntısını yaşıyor. Hâkim denetiminde yapılmamasına rağmen önseçim sonuçlarına riayet edilmiş. Örgütçü olarak bilinen ve Alevi kesimin desteğini alan Hüseyin Çamak’ı Fikri Sağlar izliyor. Milletvekili Aytuğ Atıcı da önseçimden başarıyla çıkmış. Dördüncü sıra adayı işadamı Mustafa Baysan’ın ekonomik gücüyle seçim kampanyasına ivme kazandıracağı konuşulurken, seçilmesi güç görünen beşinci sıra adayı Serdal Kuyucuoğlu’nun da gelecek yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkan adayı olmak amacıyla aktif bir kampanya dönemi geçireceği öngörülebilir. CHP, her ne kadar büyükşehiri kaybettiyse de Mezitli Belediyesi’ndeki sosyal belediyecilik uygulamalarının bir miktar oy kazandırabileceği izlenimi var.

MHP’nin önemli isimlerinden Mehmet Şandır bu defa listede yok. Onun yerine genel başkan yardımcılarından Oktay Öztürk’ün konulması ise “düşük profil” sorunu yaratmamış. Diğer adayların ise örgüt ve taban tarafından sevildiği söyleniyor. Büyükşehir belediyesi ve birçok ilçe belediyesinin MHP’de olması ise partiye bir avantaj sağlıyor.

Tartışmalı aday Fırat

HDP’nin ilk sıra adayı ise tartışmalı biri. AKP’nin eski yönetici kadrosundan Dengir Mir Mehmet Fırat bu defa HDP’den aday. Daha önceki seçimlerde aday olan Ertuğrul Kürkçü’ye gönül rahatlığıyla oy vermiş olan sosyalist kesimin ikna edilmesi biraz güç olacağa benziyor. Şehirde yoğun olan Arap Alevilerinin de Fırat’ın adaylığından hoşlandığı söylenemez. Öte yandan Fırat’ın ciddi bir aşiret tabanı olduğu ileri sürülüyor.

Giderek artan Suriyeli mültecilere tepkinin MHP’ye yarayabileceğinin ve Vatan Partisi’nin ülke ortalamasından daha yüksek oranda oy alabileceğinin de altı çiziliyor.

Kısaca Mersin’de birinci sıra için CHP ve MHP mücadele ediyor. AKP’nin oy kaybıyla üçüncü olacağını öngörmek mümkün. Türkiye’yi bilmem ama HDP, Mersin’de yüzde 10 barajını rahatlıkla aşacak potansiyele sahip.

Yine de eklemek lazım, Mersin sürprizlere açık seçim sonuçlarına gebe bir şehir.

Dört partinin de boy gösterebildiği nadir yerlerden olan Mersin, kutuplaşmayla beraber yaşamak arasında gidip gelen memleket için de bir laboratuvar. Bakalım laboratuvar sonuçları nasıl gelecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler