MHK'den kritik 'yabancı hakem' kararı

MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, kurul olarak Süper Lig’de 9, PTT 1. Lig’de 9 olmak üzere her hafta 18 maçın tamamını izleyeceklerini belirtti, “Gözlemciden 7.9 alan ve dinlendirilmesi gereken bir hakem, MHK’ye göre hatalı değilse görev almaya devam edecek. Bunun tersi de olabilir” dedi

Yayınlanma: 17.12.2015 - 10:49
Abone Ol google-news

Hakem hatalarının hemen her kulübün canını yaktığı, gözlemci notlarının eleştiri konusu olduğu 2015­16 sezonunda, Merkez Hakem Kurulu harekete geçti ve UEFA sistemini devreye soktu.

MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu bu haftadan başlamak üzere gözlemci raporlarının önce kendisine ulaştırılacağını, üç gün sonra da hakeme verileceğini açıkladı. Kurul olarak Süper Lig’de 9, PTT 1. Lig’de 9 olmak üzere her hafta 18 maçın tamamını izleyeceklerini belirten Müftüoğlu, “Tartışmaya açık, kamuoyunda tepki çeken hakem kararlarını bizzat biz değerlendireceğiz. Eğer gözlemcinin raporunda bizim görüşümüze aykırı bir saptama varsa, kendisinden maçı tekrar rapor etmesini isteyeceğiz. Gözlemciden 7.9 alan ve dinlendirilmesi gereken bir hakem, MHK’ye göre hatalı değilse görev almaya devam edecek. Bunun tersi de olabilir. Gözlemcinin 8.4 verdiği hakem, maç içinde bize göre yanlış kararlara imza attı ise otomatikman dinlendirilecek” ifadelerini kullandı.

"SİSTEM DEĞİŞTİ"

UEFA sisteminin Türkiye’de uygulanmaya başlamasının gözlemci müessesine de katkı sağlayacağını belirten MHK Başkanı şöyle devam etti:

“UEFA’da gözlemci raporu önce Hakem Komitesi’ne gelir. Komite maçı ve pozisyonları izler, kendi değerlendirmesini yapar. Komite ile gözlemci raporu arasında çelişen pozisyonlar varsa, raporun gözden geçirilmesi istenir. Gözlemci raporunda ısrar ederse, komite hakemle ilgili kendi değerlendirmesini yapar ve sonuca varır. Süper Lig ve 1. ligde bu haftadan itibaren biz de aynısını sisteme geçtik. Biliyorsunuz bizde gözlemci raporunu yazar ve sisteme gönderir. Aynı anda hem bizim hem de hakemin önüne düşer. Artık böyle olmayacak. Rapor doğrudan bize gelecek. Ben ve ekibim söz konusu 18 maçın tamamını izleyeceğiz. Rapor ve hakem kararları örtüşmüyorsa gözlemciden yeni değerlendirme alacağız. Ve hakemin gerçek notunu, performansını biz belirleyeceğiz. Gözlemci isterse 7.4 versin, isterse 8.5. Son karar MHK’nin olacak. Gözlemci raporu da hakeme 3 gün sonra ulaşacak ve o gün notunu öğrenecek.”

MHK müdahalesi

Gözlemci raporlarında “MHK müdahalesi” başlıklı bir bölüm bulunduğunu kaydeden Müftüoğlu, “Bizim böyle bir yetkimiz var ve aktif olarak kullanmaya başladık. UEFA’da da böyle. Sistem gözlemcilerin de bir anlamda kendisine çeki­düzen vermesini sağlayacak. Zaten devre arası seminerde gözlemcileri bu konuda ciddi biçimde uyaracağız.”

‘Yabancı hakem asla’

Hakem kararlarının yoğun biçimde tartışıldığı dönemde yabancı hakem konusunun gündeme gelmesinin MHK ile hiçbir ilişkisi olmadığına vurgu yapan Müftüoğlu, “Bizim olduğumuz yerde asla yabancı hakem olamaz. Yabancı gazeteci olabilir, yabancı yorumcu olabilir. Ama yabancı hakem söz konusu bile olamaz” dedi.

3 sezondur UEFA Konvansiyonu gereği ilave yardımcı hakem uygulaması yaptıklarını hatırlatan MHK Başkanı, konuyla ilgili son değerlendirmeyi devre arasında yapacaklarını belirterek şunları söyledi:

“Bu sezon zaten son olacaktı. UEFA’nın gol teknolojisi 2016­17 sezonundan itibaren başlayacak. Bizim de içinde bulunduğumuz konvansiyon bağımsız hareket etmemizi engelliyor. İlave yardımcı hakemliğin ne zaman kaldırılacağına TFF yönetimi ile birlikte devre arasında karar vereceğiz.”

MHK’nin gelecek sezonda tıpkı UEFA’da olduğu gibi 4 hakem artı gol teknolojisine geçmesine ise kesin gözüyle bakıldığına işaret edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon