MHP'den yolsuzluk komisyonu önerisi

Yolsuzluk operasyonunun ardından MHP, TBMM’de büyük kentlerdeki rant dağılımının incelenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını talep edecek.

Yayınlanma: 17.12.2013 - 22:01
Abone Ol google-news

MHP, İstanbul’da 3 bakanın çocuğu ve AKP’ye yakın isimlerin gözaltına alındığı rüşvet ve yolsuzluk operasyonun ardından TBMM’de büyük kentlerde rantın paylaşımı ve kamu bankalarının verdiği kredilerin incelenmesi için Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep edecek.

MHP, bakan çocuklarının da içinde olduğu AKP hükümetine yakın isimler, bürokratlar ve işadamlarının gözaltına alındığı İstanbul’da başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun üzerinin örtülmemesi ve soruşturma sürecinin sağlıklı bir şekilde yürümesi amacıyla süreci yakın takibe aldı.

MHP, özellikle büyük kentlerde değiştirilen imar planları ve birtakım usulsüz ilişkiler aracılığıyla rant dağılımının nasıl sağlandığının araştırılması için bu konuyu TBMM’ye taşımaya hazırlanıyor. MHP, özellikle büyük kentlerdeki rant paylaşımının ortaya çıkmasından kimlerin zenginleştiğinin, kimlere rant aktarıldığının araştırılması isteyecek.

MHP, vereceği araştırma önergesinde büyük kentlerdeki rant paylaşımının yanı sıra kamu bankaları aracılığıyla kullandırılan kredilerin de kimlere dağıtıldığının incelenmesini talep edecek. TOKİ’nin ihale süreçlerinin mercek altına alınması için MHP bütçe görüşmelerinin hemen ardından Meclis araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sunacak.

TBMM’de bir toplantı düzenleyen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yolsuzluklar ve usulsüzlükler hakkında defalarca toplantı yaptıklarını ve bu konuları sürekli gündeme getirdiklerini belirtti. Vural, yolsuzluk iddialarını bakanların sürekli geçiştirdiğini kaydetti.

“Bakanların karda yürüyüp izini belli etmeyeceklerini sandıklarını” ifade eden Vural, “Milletin vergileriyle görev yapan kamu kurumlarının bütçeleri konuşulup, Sayıştay raporları olmadan AKP tarafından aklanıyor. Bu Sayıştay raporları nerede?” diye konuştu.

 

Kanun, zırh olmamalı...

Söz konusu operasyonun buzdağının görünen yüzünün çok küçük bir parçası olduğunu kaydeden Vural, AKP’nin sistematik bir biçimde yolsuzlukların üzerini örtmek için iktidar gücünü kullandığını dile getirdi.

Vural, operasyonla başlayan sürecin engelleme olmadan, savcılara müdahale edilmeden, birilerinin kanun zırhına sokulmadan kime uzanıyorsa oraya kadar gidilmesi gerektiğini kaydetti. Vural, kentlerin rantının kimlere peşkeş çekildiğinin millet tarafından öğrenilmesi gerektiğini söyledi.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın rant lobisini daha önce söylediğini ancak AKP’nin bunu dinlemediğini kaydeden Vural, medyanın da tutumunu “Nerede son dakikalar. Nerede yayınlar. Belgesel mi yayımlayacaksınız” diye eleştirdi.

Medyada bu konuda bir karartma yaşandığını söyleyen Vural, bu konuyu TBMM gündemine taşıyacaklarını ifade etti. Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının bir çekişme paranoyasına kurban edilmemesi gerektiğini kaydeden Vural, soruşturmayı yürüten savcılara baskı yapılmaması gerektiğini ifade etti.

 

MHP’li Yılmaz iddiaları sıraladı

MHP’li Seyfettin Yılmaz da yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili şunları dile getirdi: “Ebru Gündeş’in eşi Reza Zarrab, şüpheli para transferleri, lüks yaşam tarzı, siyaset ve bürokrasiyle yakın ilişkiler içinde olması nedeniyle kamuoyunca bilinen bir isim... Zarrab, 2008 yılında MASAK tarafından hazırlanan raporda şüpheli olarak yer alıyor. Zarrab, sahte belgeler ve hayali ihracat gibi yöntemlerle şüpheli para transferi yaptığı ve bu işlemleri rahat yürütebilmek için Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, AB Bakanı Egemen Bağış, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan’a rüşvet verdiği iddiaları ortada. Zarrab’ın kendisine koruma tahsis ettirmek, aralarında akrabalarının bulunduğu kişilere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazandırmak amacıyla İçişleri Bakanı’na rüşvet verdiği iddiaları gündemde. Bazı bürokratik işlemleri halletmek için Bağış’ın araya girdiği iddiası ortada.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili daha önce vatandaşın imara açılması için müracaat ettiği yerlerin açılmayarak ancak bakanın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar aracılığıyla bunların imara açıldığı ve şu anda soruşturmaya konu olan büyük inşaat firmalarının sahiplerinin şu anda gözaltında olduğu iddiaları var. Fatih Belediye Başkanı... Sit alanındaki arsaların imara açılması ve ruhsat verilmesi karşılığında rüşvet alındığı iddiaları var. Bu kadar ağır iddiaların olduğu, 4 bakanın gündemde olduğu yerde Başbakan ve hükümetin derhal istifa etmesi lazım.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler