Milli Eğitim Bakanlığı: Bayrakları mevzuata aykırı kullanmayın

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türk bayrağının okullarda mevzuata aykırı kullanıldığını tespit etti. İl Milli Eğitim müdürlükleri, CİMER üzerinden yoğun şikâyet başvurusu olduğunu belirterek resmi yazı ile okulları uyardı.

Yayınlanma: 05.11.2019 - 22:20
Milli Eğitim Bakanlığı: Bayrakları mevzuata aykırı kullanmayın
Abone Ol google-news

MEB’in dönem başında, okullara, “eğitim hizmetlerinin amacına uygun olarak gerçekleştirilebilmesi” için gönderdiği uyarılar görmezden gelindi. Bakanlık, okullara “Atatürk büstü ve Atatürk Köşesi” düzenlenmesi, oda ve dersliklerde Atatürk fotoğrafı, İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe levhalarının bulundurulmasının yanı sıra Türk bayrağının sürekli gönderde asılı bulundurulması ve korunması talimatını verdi. Ancak uyarılara karşın MEB’e Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden çok sayıda şikâyet ulaştığı öğrenildi. 

BAYRAK TALİMATI

MEB, talimatlara uymayan okul yöneticilerini son olarak resmi yazı ile uyardı. “Türk Bayrağı Kullanımı” başlıklı yazıda, “CİMER sistemi üzerinden yapılan yoğun başvurularda Türk bayrağımızın mevzuata aykırı şekilde kullanımına dair şikâyetler yapılmaktadır. 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu ve ilgili mevzuat gereğince Türk bayrağı kullanılırken usul ve esaslara uyulması, keyfi kullanıma izin verilmemesi ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi” talimatı verildi. 

SORUŞTURMA YOK

Türk Bayrağı Tüzüğü’nde mevzuata aykırı ve yasak kulanım için “Bayrak, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk olarak veya taşıdığı manevi değeri zedeleyecek biçimde kullanılamaz; ne maksatla olursa olsun, örtü olarak serilemez; oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz; elbise ve üniforma olarak giyilemez. Bu yerlere, masalara, kürsülere vb. eşya üzerine bayrağın şekli yapılamaz” hükmü bulunuyor. Türk Bayrağı Kanunu’nda da “Bu kanuna ve yönetmeliğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır” hükmü olmasına karşın MEB’in şikâyetler ve tespitlere ilişkin herhangi bir soruşturma başlatmadığı öğrenildi. 

Ayrıca kanunda, mevzuata aykırı kullanılan bayrakların toplatılması ve “Kanun hükümlerine aykırı davranışta bulunanlara, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde mahalli mülki amir tarafından Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi uyarınca idari para ceza verilir” hükmü bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler