MÜSİAD'ın 'bor madeni' toplantısı
ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, ''Eti Maden İşletmelerinin bir an önce halka arz edilmesi lazım'' dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kimya Metal ve Maden Sektör Kurulu'nun ''Bor Madeni'' konulu Türkiye İstişare Toplantısı MÜSİAD'ın Ankara şubesi toplantı salonunda yapıldı. ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, ETİ Maden İşletmelerinin çalışmaları ve bor kimyasalı hakkında bilgi verdi. Bor konusunda bir çok spekülasyon bulunduğunu ve bunların doğru olmadığını belirten Yılmaz, iddialarda belirtildiği gibi Türkiye'nin ham bor ihraç etmediğini, bor kimyasalları ihraç ettiğini, sadece bor kimyasallarından üretilen tek bir ürünün olmadığını söyledi. Örneğin 3-4 bin dolarlık LCD televizyonda sadece 50 dolarlık bor kimyasalı kullanıldığına işaret eden Yılmaz, bor kimyasallarının cam,deterjan, seramik, otomotiv, tarım sektörü gibi alanlarda kullanıldığını kaydetti.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün, 8'inci büyük kar eden, ciro anlamında 26'ıncı büyük kuruluşu olduğuna dikkat çeken Yılmaz, kurumanmüdürlüğün dünya pazarında da oldukça güçlü olduğunu söyledi. ETi Maden'in dünya pazarında yüzde 37'lik bir paya sahip olduğunu anlatan Yılmaz, ''ABD firması tuttu kendi devletine müracaat etti, (ETİ Maden ile baş edemiyoruz, bize indirim yapın) diye. Çin pazarının da yüzde 77'sini aldık. Çin'e en çok ihracat yapan şirket biziz'' diye konuştu. Küresel kriz ortamında da satışların yüzde 18 oranında azalmasına rağmen karın arttığını belirten Yılmaz, yapılan yeni yatırımlarla toplam kapasitenin yıl sonunda yüzde 40 oranında artacağını söyledi.
Konuşmasında kaynak üreten ve tüketen kuruluşların ayrı statü ile yürütülmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, ''bir an önce Eti Maden İşletmelerinin halka arz edilmesi lazım. Devletin payı yüzde 49'da kalmalı, yüzde 50,51 olmamalı" dedi. İdari yapının elden geçirilmesinin önemine işaret eden Yılmaz, böylelikle hareket kabiliyetinin daha fazla artacağını, yeni yatırımlar yapan bir kuruluş hale geleceğini, daha fazla istihdam sağlanacağını söyledi.
Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer de MTA'nın çalışmalarına değinerek, MTA'nın son dönemde önemli bir hamle yaptığını ifade etti. MTA'nın mostra madenciliğinden, derin madenciliğe geçtiğini anlatan Üzer, Müdürlüğün, sondaj faaliyetlerinden, depremsellik araştırmalarına kadar çok geniş bir alanda faaliyet gösterdiğini kaydetti.
Dünyada madencilik alanında adı geçen 132 ülke arasında Türkiye'nin çeşitlilik bakımından 10'uncu, üretim bakımından da 28'inci sırada olduğunu bildiren Üzer, sondaj faaliyetlerine değinerek, özel sektörün bu alandaki çalışmalarının artırması, daha fazla risk alması gerektiğini söyledi. MTA'nın kömür ve jeotermal arama faaliyetlerine de önem verdiğini anlatan Üzer, son dönemde 4,5 milyon tonluk yeni kömürün bulunduğunu sözlerine ekledi.
Diğer konuşmacılar
MÜSİAD Kimya Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cemil Çebi de borun cam, seramik, tarım gibi çok önemli alanlarda kullanılması nedeniyle stratejik bir kimyasal olduğunu belirtti.
Çebi, ''Ortadoğu'da petrolün sağladığı olanakları görünce, borun ülkemize sağlayacaklarını gözden kaçırmamalıyız'' dedi. MÜSİAD Sektör Kurulları Komisyonu Başkanı Hikmet Kös ise MÜSİAD'ın 13 sektör kurulu olduğunu ve ve bu kurulların da Türkiye istişare toplantıları düzenleyerek, önemli konular hakkındaki gelişmeleri değerlendirerek, sorun ve çözüm önerilerini ele aldıklarını söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama