Mutfağa ateş düştü (31.01.2017)
Dizginlenemeyen fiyat artışları Merkez Bankası’nın yılın ilk enflasyon raporuna damga vurdu. Bu yıl için enflasyon tahminini yüzde 6.5’ten 8’e yükselten Merkez, gıda enflasyonu tahminini yıl sonu için yüzde 7’den yüzde 9’a çıkardı. Risklerin yüksek olduğuna dikkat çeken Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yükselişteki temel unsurun gıda fiyatları olduğunu vurguladı.
Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk enflasyon raporunda 2017 sonu enflasyon tahminini bir önceki rapordaki yüzde 6.5’ten yüzde 8’e yükseltti. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Enflasyonu düşürmeye odaklı ve temkinli bir politika duruşu altında, enflasyon yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacak” dedi. Çetinkaya’ya göre enflasyon bu yıl yüzde 8 olarak gerçekleşecek, 2018 yılında ise yüzde 6’ya geriledikten sonra 2019’da yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacak.
Merkez’in yüzde 70 olasılıkla gerçekleşmesini öngördüğü tahmin aralıkları ise şöyle: “2017 sonu için orta noktası yüzde 8 olmak üzere yüzde 6.6 ile yüzde 9.4 aralığı, 2018 sonu için orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4.2 ile yüzde 7.8 aralığı.”
Riskler yüksek
“Enflasyon 2017 görünümü yukarı yönlü riskler yüksek; temel unsurlardan biri gıdada baz etkisi” diyen Çetinkaya, Merkez’in uyguladığı sıkı para politikası duruşunun enflasyon beklentilerini çıpalamak konusunda etkili olacağını belirtti. Raporda gıda enflasyonu varsayımı 2017 sonu için bir önceki rapordaki yüzde 7’den yüzde 9’a güncellendi.
TCMB’nin 2017 için enflasyon tahmininde yaptığı revizyon bir önceki rapor dönemine göre 1.5 puan yukarı yönlü olurken bunun 1.3 puanı TL cinsinden ithalat fiyatı varsayımlarındaki yukarı yönlü güncellemeden kaynaklandı. Çıktı açığındaki aşağı yönlü güncelleme enflasyon tahminine 0.4 puan düşüş yönlü etki ederken gıda enflasyonu tahminleri yukarı yönlü 0.4 puan, 2016 yıl sonu enflasyonunun önceki tahmine göre yüksek gerçekleşmesi ve çekirdek enflasyon göstergelerindeki yükseliş ise 0.2 puan yükseltici etki yarattı.
TCMB 2017 ham petrol fiyat varsayımını da 54’ten 57 dolara yükseltti.
‘Sıkılaştırmaya’ devam Mevcut para politikasını ‘sıkı’ olarak tanımlayan Murat Çetinkaya, sadeleşmeden vazgeçilmediğini ancak ek sıkılaştırma da masada olmak üzere mevcut sıkılaştırmanın görünür vadede devam edeceğini belirtti. Çetinkaya, yaptığı konuşmada, “Para politikası duruşu halihazırda sıkı, gerekirse ilave sıkılaştırma da masada. Görünür vade için enflasyon beklentilerinde kalıcı ve ciddi bir iyileşme görülmediği sürece sıkılaştırma devam edecek görünüyor” dedi. Merkez Bankası kısa süre önce artırıma gittiği faiz koridorunun üst bandı ve geç likidite faizlerinden piyasayı fonlayarak alışılagelmişin dışında günlük likidite adımlarına dayanan bir para politikası bileşimi uyguluyor. Piyasada bazı soru işaretlerine de neden olan uygulama ile ortalama fonlama maliyeti 2012 yılından bu yana en yüksek olan yüzde 10.31 seviyesine yükseldi. Bu iki hafta önceye göre 200 baz puan artışa işaret ediyor. Likidite adımlarına dayanan politikalarının kalıcı olup olmadığı ve sadeleşmeden tamamen vazgeçilip geçilmediğine yönelik bir soruya ise Çetinkaya, “Para Politikası Kurulu’nun tercihi sade öngörülebilir bir politika çerçevesidir, bu konuda değişiklik söz konusu değildir” cevabını verdi. Çetinkaya şöyle devam etti: “Likidite dahil tüm araçlarla tepki vermeye devam ediyor olacağız. Biz doğru zamanda doğru önlemleri aldığımızı düşünüyoruz. Attığımız adımların etkileri zamanla daha net görülecektir. TCMB finansal piyasalar açısından kendi hedefleri doğrultusunda tüm araçları etkin kullanmaya devam edecek.” |
Enflasyon hedefi gerçekten uzak
Deniz Yatırım Stratejisti Özlem Derici Şengül, Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin gerçekçi olmadığını söyledi. Şengül, Çetinkaya’nın açıklamalarını şöyle yorumladı: “Şu anda çok güvenli şekilde fiyat istikrarına önem verildiği söyleniyor ama sıkı duruş daha çok finansal istikrara yönelik. Fiyat istikrarı sağlandıktan sonra Merkez Bankası’nın hamleleri belirleyici olacak. Hedeften gerçekten çok uzağız ve gelecek sene için yüzde 6 pek gerçekçi değil.” Şengül, Çetinkaya’nın daha fazla sıkılaşacak silahın olduğunu söylemesine rağmen bu kadar çok faiz oranıyla birlikte işlem yapılmasının sadeleşme konusunda verdiği mesajla örtüşmediğini belirtti.
Yüzde 11’e gidebilir
Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç da 2017 yıl sonu enflasyon tahminin yukarı çekilmesiyle ilgili şunları söyledi: “Yüzde 8 rakamı rasyonel ve oldukça yüklü bir yukarı yönlü revizyon olmuş. Ben, yüzde 8’i aşacağını da düşünüyorum. Bir analist olarak bundan çıkarımım Merkez Bankası’nın bundan daha fazla bir sıkılaşmaya gitmeyeceği yönünde.” Enflasyonun mart-nisan aylarında yüzde 11’e doğru gitmesinden endişeli olduğunu söyleyen ekonomist, Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda kur geçişkenliğinin çok yüksek hesaplandığını ifade etti.
İyimser bulunduü
KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Enflasyonda 2018 ve sonrasına ilişkin tahminler fazla iyimser. Enflasyonun gelecek aylarda çift hanelere gidecek olmasından dolayı gevşeme tarafında Merkez Bankası açısından bir hareket alanı yok. Dolayısıyla bu faiz kompozisyonu gelecek dönemde de devam edecek. Merkez Bankası’nın pratikte sadeleşme patikasına geçmesi çok zor görünüyor” yorumunda bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu