Nerede bu 500 bin öğrenci?

Üniversiteye giriş yarışı 2 milyon adayla başlıyor ama gerçekte 950 bin aday arasında yaşanıyor. Geçen yıl 1 milyon 423 bin aday LYS’ye başvuru hakkı elde etmesine rağmen sadece 946 bini başvuru yaptı. Kalan binlerce öğrenci ise, ilk sınavda barajı geçmiş olmasına karşın, kamuoyundaki genel başarı algısı sebebiyle, ikinci sınava girmemeyi tercih ediyor.

Nerede bu 500 bin öğrenci?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.04.2015 - 20:57

Üniversiteye girişin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na, bu yıl 1 milyon 369 bin aday girme hakkı kazandı. Ancak, bazı adaylar, başarı algısına göre hareket edip, barajı geçmelerine rağmen süreci devam ettirmekten vazgeçiyorlar.

Örneğin geçen yıl 1 milyon 423 bin aday LYS’ye başvuru hakkı elde etmesine rağmen bunlardan sadece 946 bini bu başvuruyu gerçekleştirdi. Yani, 476 bin aday, “benden artık bir şey olmaz” diyerek, yarışı terketti.

Kültür Temel Liseleri rehberlik ve eğitim koordinatörü Salim Ünsal, ÖSYS süreci ve LYS başvuruları ile ilgili sorularımızı yanıtladı:

- Üniversite sınavına başvurular her yıl artıyor. Başvuru yapan aday profillerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Son iki yıldır ÖSYS’ye başvuran aday sayısı 2 milyon sınırının üstüne çıktı. Mezun adayların sınava başvurusunda bir gerileme yaşandığı anlaşılıyor. Birkaç kez sınava girmesine rağmen istediği başarıyı yakalayamayan adaylar bir süre sonra artık bu talepten vazgeçiyorlar.

- Mezun düzeydeki adaylar hiçbir üniversiteye yerleşemeyenlerden mi oluşuyor?

2015 yılının verilerine baktığımızda tüm başvuranların yüzÜniversiteyede 56’sı mezun düzeydeki adaylardan oluşuyor. Bunların 599 bini daha önceden hiç üniversite deneyimi yaşamamış olan yani hiç yerleşmemiş olan adaylar. 401 bin aday halihazırda bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olanlar. 147 bin aday ise bir üniversiteyi bitirmiş ve ikinci bir üniversiteye yerleşmek isteyenler. Az olmakla birlikte yine de bahsetmeye değer bir başka kitle ise çeşitli sebeplerle üniversite ile ilişiği kesilenler.

Hatalı tercihler

- Üniversitede okuyanların, hatta mezun olanların sayısı neden bu kadar yüksek?

Özellikle mezun düzeyde olup da halihazırda bir üniversitede eğitim görmesine rağmen yeniden sınava başvuranların oranının, toplam başvurunun yüzde 19’una yakın olduğunu görüyoruz. Bu oran temmuzda yapılan tercihlerin aslında ne kadar hatalı yapıldığının da ipucunu veriyor bizlere.

- 2015 LYS’de en çok başvuru hangi sınavlara olacak?

En yüksek başvurunun Edebiyat- Coğrafya sınavı olarak adlandırılan LYS-3 ve Matematik- Geometri sınavı olarak adlandırılan LYS-1’e olduğunu görüyoruz. Örneğin geçen yıl tekil olarak LYS’ye başvuran 946 bin adayın 751 bini Edebiyat-Coğrafya Sınavına, 744 bini de Matematik Geometri Sınavına başvuruda bulundu. Bunları Sosyal Bilimler Sınavı takip etti. LYS- 4 olarak adlandırılan Sosyal Bilimler sınavına geçen yıl 432 bin aday başvurdu. LYS-2 olarak adlandırılan Fen Bilimleri sınavına ise 388 bin aday başvurdu. Başvuruda en zayıf halkayı LYS- 5 olarak tanımlanan Yabancı dil sınavı oluşturuyor. Ona başvuru da 70 bin civarındaydı. Büyük olasılıkla bu değerlere yakın bir başvuru yapılacağını düşünüyorum.

Mesele başarı değil

- Neden Matematik ve Edebiyat sınavlarına katılım bu kadar yüksek? Adaylar sadece bu testlerde mi daha başarılı?

Hayır bu başarıya bağlı bir durum değil. Eğer başarıya bağlı olsaydı adaylar Edebiyat’tan sonra en çok Sosyal Bilimler sınavına katılırlardı. Bu farklılık sistemin bir özelliği. Fen ve Sosyal bilimler sınavları tek bir puan blokunu etkilerken Matematik ve Edebiyat sınavları iki puan blokunu etkiliyor. Örneğin Matematik sınavına katılan bir adayın bu sınavda yapacağı her doğru hem MF puanını, hem de TM puanını etkiliyor. Aynı durum Edebiyat Coğrafya için de geçerli. Örneğin bu testin her bir doğrusu da hem TM hem de TS puanını etkiliyor. Katılımın fazla olmasının sebebi iki puan blokundan seçim yapacak tüm öğrencileri kapsıyor olması.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler