Netanyahu Erdoğan'dan nasıl özür diledi?

İsrail'in eski ABD Büyükelçisinin yazdığı kitapta Mavi Marmara sonrası İsrail Başbakanı Netanyahu'nun dönemin Başbakanı Erdoğan'dan nasıl özür dilediğini anlatıyor.

Yayınlanma: 26.06.2015 - 11:06
Abone Ol google-news

İsrail’in eski ABD Büyükelçisi Michael Oren, Washington’daki 2009-2013 dönemini anlattığı “Ally” isimli bir kitap yayımlandı. Kitapta Mavi Marmara krizi sonrası İsrail Başbakanı Benyamin (Bibi) Netanyahu’nun o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan’dan nasıl özür dilediğinin ayrıntıları da var.

Kitaba göre 2010’daki Mavi Marmara saldırısının ardından, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Bibi’ye Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi için baskı yaptı. Clinton, Türkiye’den özür dilenmesinin ABD Başkanı Barack Obama için kişisel önemi olduğunu vurguladı.

 

El çakışma, sarılma

Obama’nın özür baskısı 2013 İsrail gezisinde devam etti. İlk kez Oren’in kitabında, Bibi’nin Obama’nın yanındayken 23 Mart 2013’te Erdoğan’dan özür dilerken halini gösteren bir fotoğrafa da yer verildi. ABD Başkanı İsrail’den ayrılırken baskıyı artırmış ve iki lider havalimanında askeri bir konteynerin içinden Erdoğan’ı aramıştı. Eski elçi şöyle anlattı: “Obama ile Netanyahu aralarında küçük bir masa ve telefon olduğu halde karşılıklı oturdu. Obama Erdoğan’ı ‘Dostum Recep’ diye selamladı. Netanyahu ise hepimizde birer kopyası olan özür metnini okudu... Erdoğan konuştu: Siyonizme dair sözlerim bağlamından koparıldı ve İsrail’e düşmanlık beslemiyordu. Özür kabul edilmişti. Herkes ayaklarını uzattı, sevinmeye başladı. El çakışmalar, sarılmalar vardı.” Oren, o akşam Bibi’nin özür pişmanlığı çektiğinin altını çizdi.

Oren, Obama’nın ilk döneminde Erdoğan, Mursi ve sonrasında Ruhani’ye desteğini “kendisini terk eden öz ve üvey iki Müslüman babanın dindaşları arasında kabul görme arayışına” yordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler