Niğdeli Besici: '15 tane süt veren hayvanımı kesime gönderdim'
Tarımsal üretimin daralması et ve süt besicilerinin de maliyetlerinin artmasına yol açıyor. Sürüsü yarı yarıya küçülen Niğdeli besici Emin Maden, “Tarım olmayınca yem fiyatları aldı başını gidiyor. Tarım Kredi Kooperatifleri özel banka gibi çalışıyor. Patateslerimiz depoda. Ben kesime 15 tane süt veren hayvan gönderdim. Süt Konseyi 2,80 lira süt fiyatı veriyor. Burada 2,60 liraya bizim sütümüzü alıyorlar" dedi.
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Çiftlik ilçesinde besicileri ziyaret etti. Gürer, Ulusal Süt Konseyi'nin sütün kilosunu 2.80 kuruştan belirlediğini ancak Niğde’de sürt üreticiliği yapanların sütünü 2.80 kuruştan satamadığını söyledi.
Besicilikten geçimini sağlayan Emin Maden yükselen yem maliyetinden şikayet ederken yaşadıkları sıkıntıları şöyle özetledi:
“60 hayvandan küçüle küçüle 30 hayvanım kaldı. Besicilik ve süt inekçiliği tarıma dayalı. Tarım olmayınca yem fiyatları aldı başını gidiyor. Hem çiftçinin hem besicinin girdisi bizi zor duruma düşürüyor. Tarım Kredi Kooperatifleri özel banka gibi çalışıyor. Patateslerimiz depoda. Ben 15 tane kesime süt veren hayvan gönderdim. Süt konseyi 1.800 lira süt fiyatı veriyor. Burada tekelleşen 3-4 süt alanlar 1.600 liraya bizim sütümüzü alıyorlar.”
Yem fiyatlarının bir yılda yüzde 64 arttığını belirten milletvekili Gürer ise şunları söyledi:
“Yem fiyatları bir yılda yüzde 64 artmış. Besici kazanmıyor, tüketici pahalıya ürün alıyor. Çiftçinin süt veren inekleri kesime gidiyor. Tarladaki ürün para etmiyor. Ahırdaki hayvan para etmiyor. Süt fiyatları bir yıl boyunca sabit tutuldu. 2 lira 30 kuruştan besiciden süt alındı.
Ulusal Süt Konseyi 2 lira 80 kuruşa çıkardı. Ancak Niğde’de sürt üreticiliği yapanlar sütünü 2,80 liradan satamıyor. Süt alımına gelen tüccar diyor ki, ‘Ben sana 2 lira 60 kuruş veririm.’ O yüzden çiftçi de artık besicilik yapmak istemiyor. Çiftçinin en çok dert yandığı, ‘Yem fiyatı almış başını gidiyor. Bizim süt fiyatı olduğu yerde sayıyor. Biz bu işi artık yapamayacağız vekilim’ diyorlar.
BESİCİYE ‘SEN NEDEN KONUŞTUN’ DİYE BASKI YAPIYORLAR
Çiftçi kalkıp televizyona konuştuğunda yetkililer koşa koşa gidiyor, 'Sen niye konuştun' diye besiciye baskı yapıyor. Ama besici elindeki hayvanı satıp mağdur olurken onun sorununu çözmüyorlar. Çiftçilik yapanların duvara tosladığı gibi besicilik yapan da bu işi bırakacak ve o zaman gerçekler de yüzlerine bir şamar gibi çarpacak.
Video Haberler
-
Fenalaşan yolcusunu sağlık merkezine yetiştirdi
-
CHP'ye üye olan kaynak işçisi: Ayakkabı bile alamıyoruz
-
'Vallahi millet perişan'
-
'Bu müteahhitti değiştirelim biz'
-
Serap Bor cinayetinde 'azmettirme' iddiası
-
Yanında taşıdığı bankla ATM'yi parçaladı
-
'Terör örgütü alınmasına evet diyemeyiz'
-
Maltepe'de korkunç kaza: Araç bariyerlere çarptı!
-
Beylikdüzü'nde tahliye gerginliği
-
'32 milyon TL' miras kaldı ama dokunamıyor
En Çok Okunan Haberler
-
Görevden alınan Özkan'dan ilk açıklama
-
İşte ‘ilk türbanlı vali’ Yiğitbaşı’nın şirketleri
-
Sayısız oy kullanımı olacak, hedef 64 vekil
-
Açıklama geldi: Maltepe Belediyesi'ne operasyon!
-
Ünlü ekonomist 3 ihtimali gündeme getirdi
-
AKP’de kimler milletvekili olmamalı
-
Avusturya’da Sezgin Baran Korkmaz için kritik karar
-
'Bu müteahhidi değiştirelim biz'
-
Nejat İşler'den 'Erşan Kuneri' göndermesi
-
Meteoroloji'den 'pazar' günü uyarısı