Nigel Smith'ten 'Nathalia Pissurat'

Nigel Smith yaygın kabulleri altüst etmekten hoşlanan bir yazar.

Yayınlanma: 25.11.2016 - 14:28
Abone Ol google-news

Kötü espriler yapma baba!

 

İngiliz yazar Nigel Smith’in kaleme aldığı, Türkçe yayın hakları YKY’ye verilen, Nathalia Pissurat serisinin yeni kitabı tuhaf sürprizlerle dolu. Kızını durmadan mahcup eden bir babanın yarattığı duyguları gülmece penceresinden gösteren kitap, çocuğun babasıyla çatışmalarını sevimli bir dille aktarıyor. Kitabın seslendiği yaş grubundakiler komik kitaplardan hoşlanıyor, hayata farklı gözlerle bakan kurguları daha çok seviyor. Gazetecilik de yapan, komedi programı yapımcısı Nigel Smith’in kaleme aldığı Nathalia Pissurat ve Bütün Zamanların En Utanç Verici Seyahati, güldürürken düşündüren, itiraz taşıyan sorgulayıcı bir metin.

Bedava Tatil!

Babanız, Nathalia’nın babası gibi acayip pantolonlar giyse, gülünç şapkalar taksa, dişleri vampire benzese, tuhaf bir aksanla konuşsa, kötü espriler yapsa, sürekli yolunu kaybetse, davranışlarıyla sizi durmadan utandırsa ne yapardınız? Nathalia (Nat), babasıyla arkadaşlarını tanıştırmaya bile çekiniyor, çünkü onun kıracağı potlardan çok korkuyor. Noel oyuncaklarının içine konan esprileri yazma işinden para kazanan bu tuhaf baba, bir arkadaşının evinde bedava Fransa tatili yapacaklarını söylediğinde Nathalia sevinsin mi üzülsün mü bilemiyor. Fakat bu gezi için ufak bir ayrıntı var. Kalacakları evin çatısını aktarmaları, döşeme tahtalarını onarmaları, sıcak su kazanını tamir etmeleri, alt katını boyamaları, üst katı duvar kâğıtlarını değiştirmeleri, pencereleri elden geçirmeleri, çimenleri biçmeleri, araba yolunu asfaltlamaları, birkaç ağaç dikmeleri ve evdeki hayaleti kovalamaları gerekiyor. Nat; rutubetli, pis kokan, yıkılmak üzere olan üstelik hayaletli bir evde kalmak zorunda olduklarını öğrenince bunu yakın arkadaşı Darius ile paylaşıyor. Sınıfın, hatta kentin en yaramaz çocuğu olan Darius’un da onlarla bu tatile gelmesi işleri iyice karıştırıyor.

Babası, Nat ve şeytan çocuk Darius külüstür bir otomobille Fransa’ya yolculuk yapacak, annesi izin alabilince uçakla, tatilin sonlarına doğru yanlarına gidecek. Darius’un pasaportunu yanına almayı unutması ile başlayan felaketler zinciri, köpeklerinin gizlenip onlarla yurtdışına gitmeye kalkışmasıyla daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Baba ile kızının çılgın bir yolculukla imtihanı!

Hayaletli eve doğru yaptıkları çılgın yolculuğun ilk saatlerinde külüstür otomobilleri yolda kalınca, fotoğrafını görüp çok beğendikleri “yüzen ev” ile yola devam etmeye karar verirler. Fakat Yüzen evin fotoğrafta gördükleriyle hiç ilgisi yoktur. Çirkin, eski, güçlükle ilerleyebilen bir su üstü taşıma aracıdır. Yüzen ev lüks bir tekneye çarpınca teknenin sahibi Rocky ile tanışırlar. Rocky kâşif, maceraperest, pilot, seyahat yazarı, denizci, mühendis, şair, ressam, balıkçı ve piyanisttir. Rocky ile Nat’ın babası, yani iki tuhaf adam, tuhaf bir yolculuğun kahramanları olacaklardır.

Soluk soluğa geçen maceralı yolcuğun sonunda, tatillerini geçirecekleri çirkin, bakımsız, ürpertici eve varırlar. Fakat felaketler ardı ardına gelecektir. Sonuna değim merak öğesini sürdüren romanın en can alıcı noktası, babasından utanan Nat’in babasının cesaretine tanık oluşu. Rocky’nin “İyi bir baba olmak bir erkek için en cesurca şey” sözleri, tıpkı Nat’inki gibi, okurun da yüreğinde iz bırakacak.

Nigel Smith, çocuğunu utandıran bir baba tiplemesi yaratarak, öğretilmiş duyguları sorguluyor. Mizahın işin içine girmesiyle dengeli bir yaklaşım sağlanıyor. Herkesin herkese bunca öfkeli olduğu, şiddet olaylarının arttığı günümüzde çocuklar için hazırlanan kitaplarda gülmeceye ağırlık verilmesi ne güzel. Çocuk okurun beklentilerini karşılayan seri baba-çocuk ilişkisine yeni pencereler açacak, farklı bir bakış getirecek.

 

Nathalia Pissurat ve Bütün Zamanların En Utanç Verici Seyahati / Nigel Smith / Resimleyen: Sarah Horne / Çeviren: Özlem Yüksel / YKY / 2016 / 270 s. / 10+

 

Mavisel Yener Ata cad. defne sok. no1 d.1 Balçova-İzmir

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler