Nihayet görevlendirdi... Hükümet süreci başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. TBMM Başkanlık Divanı oluştu, Erdoğan hükümet kurma görevini Davutoğlu’na verdi

Yayınlanma: 09.07.2015 - 18:59
Abone Ol google-news

Hükümeti kurma görevi vermek için TBMM Başkanlık Divanı ’nın oluşması koşulunu getiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün grup toplantısında “Hükümet kurma görevi bugün verilir” diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu Saray’da kabul etti. 7 Haziran seçimlerinin üzerinden 32 geçtikten sonra hükümet kurma süreci başlıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanlık Divanı’nın oluşmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu kabul etti. Erdoğan, 33. günde görevi Davutoğlu’na verdi.

İlk tur bayram öncesinde

Başbakan Davutoğlu, partisinin grup toplantısında koalisyona ilişkin takvimin nasıl işleyeceğini açıkladı. Davutoğlu bugün ve yarını Bosna Hersek’te geçirecek. Bu sırada koalisyon görüşmeleri için siyasi parti genel başkanlarından randevu istenecek. Gelecek hafta, Ramazan Bayramı öncesinde koalisyon görüşmelerinin ilk turunun gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Ancak koalisyon masalarından bayramdan önce sonuç alınması beklenmiyor. Birinci tur toplantının ardından AKP görüşmelerin sonuçlarını masaya yatıracak. Ardından Davutoğlu, ikinci tur görüşme yapacak. Bu görüşmenin, koalisyon olasılığı öne çıkan parti ile gerçekleşeceği belirtiliyor.

Sandık sonuçlarının alınmasının ardından geçen bir aydan fazla süre içinde AKP, tüm çalışmalarını tamamladı. AKP içinde koalisyon görüşmelerinin yapılacağı partiler için iki ayrı komisyon kuruldu. Komisyonlar çalışma süreleri boyunca, CHP ve MHP’nin seçim beyannamelerini, parti programlarını, parti tüzüklerini karşılaştırmalı olarak ele aldı. Partilerin vaatlerindeki ortak noktalar, AKP’nin çizgisiyle birlikte değerlendirildi. Tüm değerlendirmeler, ayrı ayrı raporlandırıldı. Raporlarda, AKP ile koalisyon kurulması muhtemel parki arasındaki görüşmelerde uzlaşılabilecek başlıklar ile anlaşmazlık yaşanması muhtemel bölümler tek tek sıralandı. Bilgiler önceki gün AKP Genel Merkezi’nde yapılan son toplantıda Davutoğlu’na sunuldu, raporlar teslim edildi.

CHP ile koalisyon ihtimallerini inceleyen komisyonda Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Malatya Milletvekili Taha Özhan, Ankara Milletvekili Mücahit Arslan ve eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik yer aldı. AKP tabanı CHP ile koalisyona karşı soğuk.

.Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Cumhurbaşkanımız 63. hükümeti kurma görevini Sayın Ahmet Davutoğlu’na vermiştir. Hayırlı olsun” mesajını twitterdan paylaştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler