O ödülü neden aldı?
Ödülünü AKP’li vekillerin elinden alan 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun kilit ismi Sarraf’ın hiçbir üretim olmadan İran’a yaptığı altın ihracatı merak konusu oldu
Türkiye’yi sarsan 17 Aralık yolsuzluk operasyonunda ismi geçen Rıza Sarraf’ın Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) aldığı ödül İran’a yapılan altın ihracatını yeniden gündeme getirdi. Sarraf’a ait şirketlerden Volgam Gıda, 500 bin liralık sermaye ile hiçbir üretim tesisi olmadan sadece alım satım yaparak 2014’te 847 milyon dolarlık mücevher ihracatı yaptı. Mücevher sektörünün birinci, Türkiye’nin ise 13. ihracatçı şirketi oldu.
17 Aralık soruşturmasında Sarraf’ın, Volgam Gıda Dış Ticaret üzerinden, ABD ve AB’nin uyguladığı ambargo nedeniyle İran’a para transferinin yasaklandığı Mart 2012- Temmuz 2013 döneminde, Türkiye’nin İran’dan ithal ettiği gaz ve petrolün bedelinin altına çevrilip İran’a taşınması operasyonunu üstlendiği ve bunun da Türkiye’nin dış ticaret hesaplarında ihracat olarak göründüğü ortaya çıkmıştı.
Temmuz 2013’ten itibaren de İran’a altın transferi yasaklanmıştı.
O tarihten bu yana Türkiye’nin parasal altın ihracatı azalırken mücevher ihracatı hızla yükseldi. Türkiye’nin 2014’te toplam mücevher ihracatı, 2013’e göre yüzde 38 artışla 3 milyar 108 milyon 750 bin dolara ulaştı. Bu da akıllara İran’a yapılan petrol ödemelerinde mücevher kullanılıp kullanılmadığı sorusunu getirdi. Rıza Sarraf’ın şirketi Türkiye’nin 2014’teki toplam mücevher ihracatının yüzde 27.2’sini gerçekleştirdi. İran’a mücevher ihracatı 2014’te 900 milyon doları aştı.
TİM’den savunma
TİM yaptığı açıklamada, plaket töreninde ödül alan firmaların resmi ihracat kayıt rakamlarına göre otomatik sıralamayla oluştuğunu savundu.
Açıklamada “Plaketler kişilere değil firmalara verilmektedir. Son 5 yıldır ihracat plaket törenine devlet protokolü de davet edilmektedir. 78 firmamıza plaketleri bakanlarımız tarafından, protokol sırası gözetilerek verilmiştir” denildi.
Zeybekci: Satmayız
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği törende Sarraf’a plaket veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise kendisine yöneltilen eleştirilere sosyal medyadan cevap verdi. Zeybekci, adam olmanın zor olduğunu belirterek “Adamlığın hakkını verip dik durmak daha zor. Nasıl eserse essin dönek rüzgâr, dik durduk elhamdülillah. Satmadık, satmayız” dedi.
Tarihi köşke kat çıkmış 17 Aralık ‘rüşvet ve yolsuzluk’ operasyonunda ismi geçen işadamı Rıza Sarraf’ın Kanlıca’daki yalısına kaçak kat çıkması ve asansör eklemesinin ardından, kültür varlığı olarak tescillenen Kandilli’deki tarihi köşkü yıkarak bir kat fazla çıktığı ve aslına uygun olmayan şekilde yeniden inşaa ettiği iddia edildi. Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekipleri yaptıkları denetimde, Kandilli’deki köşkü yıkıp yenisini inşa etmeye başlayan Sarraf’ın fazladan bir kat inşa ettiği ve köşkü aslına uygun yapmadığını tespit etti. Ayrıca, bahçedeki ağaçların kesilip betonarme bir yapı inşa edildiğini gören ekipler inşaatı durdurdu. Sarraf’a ait hem Kanlıca’daki iki yalı hem de Kandilli’deki tarihi köşk için hazırlanan denetim raporunun 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu toplantısında ele alınacağı ifade edildi. Kurul’un inşaat sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunması bekleniyor. |
Video Haberler
-
Paraşütüne binen anne ve 2 çocuğu havada askıda kaldı
-
'Saray'a yönelince ortaya çıktı'
-
İstanbul'da uyuşturucu baskını: Evini seraya çevirmiş
-
İmza atan Okan Buruk'tan samimi açıklamalar!
-
'O paraları Türkiye’ye getireceğiz'
-
'Zaman zaman sohbetlerinde bulunurduk'
-
İmamoğlu'ndan, İstanbullulara 'İstanbul Senin' çağrısı
-
'Şeytanın aklına gelmeyecek hesaplar'
-
Marmaris’ten yürek yakan görüntüler
-
Bu da peruklu hırsız
En Çok Okunan Haberler
-
AKP'nin oy oranında sert düşüş!
-
Peker'den Ağar hakkında yeni iddialar
-
Bakan Bilgin'den ara zam açıklaması
-
Beşiktaş'taki cinsel ilişki skandalında yeni gelişme
-
Kim hangi koltuğa oturacak?
-
'Şiddetli olacağı tahmin edilmektedir'
-
'Şeytanın aklına gelmeyecek hesaplar'
-
BDDK'den TL ticari kredi kullanımında yeni koşul
-
Meteoroloji'den 61 il için sağanak yağış uyarısı
-
Selman'ın selamı yanıtsız kaldı