O türbeye de ‘çekiç’ koruma
Irak ve Suriye’deki tampon bölgede çokuluslu ve ortak bütçeli koalisyon gücü görev yapacak. Türkiye sınırına 32 kilometre uzaklıkta bulunan Süleyman Şah’ın da tampon bölgede kalabileceği belirtiliyor.
Irak ve Suriye içinde Türkiye’nin kurmayı planladığı tampon bölgenin ilk ayrıntılarına Cumhuriyet ulaştı. Edinilen bilgilere göre, Genelkurmay Plan Prensipler Başkanlığı ile Harekât Başkanlığı’nın ortaklaşa yaptığı taslak çalışmada, koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurması halinde 2 milyonluk göç dalgasının harakete geçebileceği değerlendiriliyor. 21 Eylül’de NewYork’ta başlayacak BM Zirvesi’nden Irak ve Suriye üzerinde “No Fly Zone - Uçuşa Yasak Bölge” kararı alınmasının beklendiğini kaydeden kaynaklar, tampon bölgenin derinliği ve genişliğinin bu kararın ardından netleşeceğini ifade etti. Tampon bölgede yalnızca Türkiye değil, çokuluslu koalisyon gücü görev yapacak. 1991 - 2003 arasında 12 yıl Çekiç Güç ile yaşayan Türkiye’yi, 11 yıl aradan sonra aynı uygulama bekliyor. Türkiye sınırına 32 kilometre uzaklıkta bulunan Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun da bu kapsamda tampon bölge içinde kalabileceği belirtiliyor.
Tampon bölge için hava sahasınınmutlak surette kontrol altına alınması gerektiğini belirten kaynaklar, Türkiye’de halen ülke geneline yayılmış 1.6 milyon civarında Suriyeli bulunduğunu, bu yüzden olası bir göç dalgasının sınır ötesinde karşılanması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınırda bir tampon bölge oluşturulması için hazırlık içinde olduğunu açıklamasının ardından çalışmanın ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Buna göre, sınırda “uçuşa yasak bölge” ilan edilmesi ve olası göç dalgası için insani yardım hazırlığı yapılması gündemde. Tampon bölgede yalnızca Türk askeri görev yapmayacak. IŞİD’e karşı koalisyonda yer alan ülkeler de tampon bölgede görev yapacak. 2 milyon kişi gelebilir Genelkurmay’da yürüyen hazırlık çalışmasında, sınırdan kaç kilometre derinlikte, hangi alanlarda hangi birimlerin yerleşeceği nasıl bir tampon bölge oluşturulabileceği değerlendiriliyor.
IŞİD’e karşı yapılacak kapsamlı bir operasyon sonucu hem Irak’ta hem de Suriye’de 2 milyon civarında insanın Türkiye sınırına dayanabileceği belirtiliyor. Bu nedenle, çatışmalardan kaçanlar için hangi alanlarda konteynır ve çadır kentler kurulabileceği harita üzerinde değerlendiriliyor. Sahra hastaneleri ve aşevleri de bu kapsamda planlanıyor.
Çalışmayı TSK yapıyor
Askeri kaynaklar, tampon bölgenin sadece Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından oluşturulmayacağını vurguladı. Buna göre, tampon bölge oluşumunda Amerika liderliğindeki koalisyon güçleri de yer alacak, bütçesi de koalisyonca karşılanacak. Ancak bölgeyi ve tehditleri yakından bilmesi nedeniyle hazırlık çalışmaları Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılıyor. Bu ön çalışma ABD ile koordineli bir şekilde yürütülüyor. Tampon bölgenin insani yardımlar dışında kullanılmayacağı savunuldu.
En Çok Okunan Haberler
- Son seçim anketinde ayrım 1'in altında!
- 5 yıl önce ekilmişti! Hasadı başladı: Markette 350 TL
- Ünlü hamburger zincirinden 'sağlık' skandalı!
- 'Tepkiler sonrası' yeniden gözaltı!
- Apple ‘Sinan Ateş’ için ne diyecek?
- AKP’li isim bir şehre domuz eti yedirmiş!
- 'En güçlü Erdoğancılar bile...'
- Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
- MHP'yi işaret etti: 'Ucu Balgat'a çıktı!'
- İşte mesleklere göre zamlı maaş oranları...