Obama'dan Bush'un kararına destek
ABD Adalet Bakanlığı, eski Başkan George Bush yönetiminin kararını destekleyerek, Afganistan'daki tutukluların anayasal hakkı bulunmadığına hükmetti. Bu karar, insan hakları savunucularının tepkisini çekti.
ABD'deki Adalet Bakanlığı avukatları, Başkan Barack Obama yönetiminin, Bagram hava üssündeki tutukluların, tutukluluk durumlarına itiraz için ABD mahkemelerine başvuramayacağı yönünde karar aldığını belirtti.
Bu karar, insan hakları savunucularını şoke etti. Bagram'daki bir tutukluyu temsil eden insan hakları avukatı Tina Monshipour Foster, farklı bir yol izleneceği konusunda Başkan Obama'ya güvenlerinin boşa çıktığını söyledi. Amerikan Medeni Haklar Birliğinden avukat Jonathan Hafetz de, "yasadışı cezaevleri oluşturulabileceği yönündeki Bush politikasını benimsediler" diyerek Obama yönetimini eleştirdi.
Yüksek Mahkeme geçen yaz, Guantanamo'daki tutsaklara tutukluluk durumlarına itiraz hakkı tanımıştı. Adalet Bakanlığı, Bagram'ın Guantanoma'dan farklı, denizaşırı bir savaş bölgesi olduğunu ve buradakilerin, devam eden bir askeri harekatın bir parçası olarak tutulduğunu bildirdi.
Hükümet, ''düşman savaşçıları'' Afgan savaş bölgesinde serbest bırakmanın güvenliğe tehdit oluşturacağını iddia ediyor. Bagram'da 600 kadar tutuklu bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- İşte 500 bin liranın aylık getirisi!
- Kızılcık Şerbeti'nin 'Nilay'ı senaryoyu ifşa etti!
- Akaryakıt tankeri patladı!
- Şeriat tutmayınca tehdit hukuku!