Obama'dan Erdoğan'a ret: Kasımda görüşürüz

Obama ile bu ay görüşmek isteyen Erdoğan’a “Şimdi değil kasımda Antalya’daki G-20’de görüşürüz” yanıtı geldi.

Yayınlanma: 24.08.2015 - 05:16
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a, ABD ile İncirlik mutabakatının ardından görüşmek istediği ABD Başkanı Barack Obama’dan “Şimdi değil” yanıtı geldi.

Bu ay içerisinde Washington’a veya Eylül ayında New York’taki BM Zirvesi sırasında Obama ile görüşmek isteyen Erdoğan’a, Beyaz Saray’dan “Başkan çok yoğun, Kasım ayında Antalya’da yapılacak G-20 Zirvesi sırasında görüşürüz” yanıtı geldi. Bunun üzerine, Erdoğan, New York’a gitmekten vazgeçti; O’nun yerine Başbakan Ahmet Davutoğlu BM Zirvesi’nde Türkiye’yi temsil edecek.

Beyaz Saray’da kırmızı odada Mayıs 2013’teki görüşmesinin ardından Obama ile ilişkisi bozulan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ağustos ayı başında Endonezya-Pakistan ziyaretinden dönerken, “Henüz nihai kararımızı vermedik. Eğer BM Genel Kurulu’na katılırsam Eylül’de, katılmazsam bu ay içerisinde ABD seyahati söz konusu olabilir” demişti. Erdoğan, ABD’ye yapacağı ilk ziyarette Maryland’de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yaptırılan caminin de açılışını yapacağını belirtmişti. Ancak bu talepler Washington tarafından uygun bulunmadı.

Erdoğan’ın camiyi açma isteğinin önünde engel olmadığı ve istediği zaman gelip açabileceğini belirten Beyaz Saray, “Başkan’ın programı çok yoğun, Eylül ayındaki BM Zirvesi sırasında da evsahibi olarak çok yoğun olacak” mesajını verdi.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında aylardır BM’de Türkiye’yi kimin temsil edeceği konusundaki belirsizlik de çözüldü. Başbakanlık ekibi ziyaretler için hazırlıklara başladı. Erdoğan-Obama görüşmesi ise 15-16 Kasım’da Antalya’da yapılacak G-20 Zirvesi sırasında belli olacak. Eğer seçimler 1 Kasım’da yapılır ve henüz yeni hükümet kurulmamış olursa, Türkiye’yi Zirvede de Geçici Bakanlar Kurulu temsil edecek.

Erdoğan, geçtiğimiz yıl gittiği BM Genel Kurulu’nda Obama ile yoğunluğu nedeniyle görüşememiş, sadece Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesi sırasında telefonla konuşabilmişti. Ancak bu görüşmenin ardından Suriye konusunda nihai mutabakat sağlananamamıştı. İki ülke arasında İncirlik konusunda varılan mutabakatın ardından da şimdi Türkiye’nin de aktif şekilde IŞİD ile mücadeleye katılması için askerler, hem diğer üslerin de kullanılacağı hem de hukuki altyapıyı belirleyecek yeni bir mutabakat metni üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler