Öğretmeni asker korudu

Ankara’daki eğitim yürüyüşünde askerle polisin karşı karşıya geldiği ortaya çıktı. Orduevine sığınan 8 öğretmeni almak isteyen polise asker izin vermedi. Olay bitene kadar 2 saat boyunca orduevinde kalan öğretmenlere, yanan gözleri için limon bile verildi.

Yayınlanma: 22.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Ankara’da Eğitim-İş üyesi öğretmenlerin önceki gün “Laik Eğitim ve Emeğe Saygı” yürüyüşünde yaşanan sert müdahale sırasında 8 öğretmen Tandoğan Orduevi’ne sığındı. Öğretmenleri almak için içeri girmek isteyen çevik kuvvet polisleri ile asker arasında gergin anlar yaşandı. Orduevine sığınan öğretmenlerden biri olan Eğitimİş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Mehmet Yeşildağ, olayı “Gaz altında kaçacak başka bir yerimiz yoktu. Can havliyle içeri girdik. Asker, polisin içeri girmesine izin vermedi. Yanan gözlerimiz için bize limon bile verdiler. Olaylar bitene, polis çekilene kadar, yaklaşık 2 saat orada kaldık” sözleri ile anlattı.

Türkiye’nin birçok yerinden “Laik Eğitim ve Emeğe Saygı” yürüyüşü ile Ankara’ya gelen ve eylemlerini Kızılay Meydanı’nda tamamlamak isteyen Eğitim-İş üyesi öğretmenler Ankara polisinin sert müdahalesi ile karşılandı. Tandoğan Meydanı savaş alanına dönerken öğretmenlere tazyikli su, gaz bombası ve biber gazı ile müdahale edildi. 100’den fazla öğretmen gözaltına alındı, bazı öğretmenlerin yerlerde sürüklenmesi, tartaklanması hatta ters kelepçe ile gözaltına çekti.

Olaylar sırasında Tandoğan Meydanı’nda bulunan Tandoğan Orduevi de polis ile askerin karşı karşıya gelişine sahne oldu. 8 öğretmen “polisin müdahalesi sırasında bir kaçış koridoru bırakmaması” nedeniyle orduevi kapısından içeri girdi. Askerlerin içeri girmelerine müdahale etmediğini anlatan Yeşildağ, “İçeri girerken kapıda sivil askerler vardı. Onlar seslerini çıkarmadılar. Çünkü atılan gazlar nedeniyle başka çaremiz kalmamıştı. Can havliyle içeri girdik. İnsani bir davranış gösterildi ve bizi içeri aldılar” dedi.

 

‘Polis orduevinin kapısını gazladı’

Orduevinin bahçesinin olayların yaşandığı Tandoğan Meydanı’na çok yakın olması nedeniyle orduevinin de gaz altında kaldığını dile getiren Yeşildağ, “Biz daha içeri girmeden orduevinin bahçe demirlerinin önüne de gaz atıldı. Polis orduevinin kapısını da gazladığı için biz içerilere kadar girmek zorunda kaldık. Bu arada çevik kuvvet kapıyı zorlamaya başladı. Böyle olunca içeriden herhalde bir manga, yaklaşık 10 üniformalı asker, silahları ile çıktı ve kapıya geldi. Polis bizi almak istiyordu. Askerler de vermeyeceklerini, içeri polisin girmesinin de yasak olduğunu söyledi. Tartışma yaşandı” diye konuştu.

 

‘Limon bile verildi’

Gazın o sırada bile daha dağılmadığını aktaran Yeşildağ, “İçerilere kadar girdik. Binanın birinci katı, ikinci katı... Gazdan durulmuyordu. Biz de tuvaletlere sığınmak zorunda kaldık. Bize orada sivil memurlar yardım etti. Yanan gözlerimiz için limon bile verildi” dedi.

 

2 saat saklandılar

Polisin kapıdaki askerlerle kısa bir tartışmasından sonra geri çekildiğini belirten Yeşildağ, “Biz ayrılmadık. Olaylar tamamen bitene kadar, polis meydandan tamamen çekilene kadar, yaklaşık 2 saat orada kaldık. Daha sonra da teşekkür edip çıktık. Daha sonra da polisleri görmedik” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler