‘Öldürerek yaşamak’

Stuttgart’taki Baden-Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanlığı’nın, ABD’de bu ay başında yaşanan dehşet verici silahlı saldırıların ardından yaptığı açıklamaya göre, 2019 yılının ilk altı ayında eyalette kendini ani bir saldırıya karşı korumak isteyen 85 bin insan silah ruhsatı için müracaat etmiş.

Yayınlanma: 24.08.2019 - 22:27
Abone Ol google-news

ABD’de bireysel silahlanmaya karşı eylemler sürüyor.

 Bu sayı 2014 yılında 40 bindi! Korkutucu bir gelişme. İnsanlar devletin onu koruyacağına inanmıyor gibi.
Stuttgart’taki eyalet polis sendikası başkanı Oliver Malchow, bunun çok tehlikeli olduğunu söylüyor. Son yıllarda Almanya’da gittikçe daha çok aşırı sağcının da küçük çapta silahlara ilgi duyduğu biliniyor. Sol Parti milletvekillerinden Ulla Jepke, yabancıları pek sevmediği bilinen Almanya için Alternatif Partisi’nin günümüzde insanlarda korku yaratmayı başardığı kanısında. Yeşiller Partisi iç güvenlik sözcüsü İrene Mihalic’in görüşleri de şöyle: “Bireysel silahlanmanın artması güvenliği değil, uyuşmazlıkların kaba kuvvete dönüşme riskini artırır.”

ABD dev silah deposu...
15 Aralık 1791’de ABD Anayasası’na konan ek bir maddeyle ülke vatandaşlarına silah bulundurma ve taşıma özgürlüğü tanınmıştı. Bu madde günümüzde hâlâ geçerli! Hiçbir başkan ona dokunamıyor... Okyanus ötesi ülkede her 100 kişiden 88.8’inde silah var. 100 kişi 120 silaha sahip! ABD’de 300 milyondan fazla silah mevcut. Dünyada sivillerin sahip olduğu silahların yüzde 42’si Amerikalıların elinde.
Nisan 2019’da ABD’nin en büyük silah lobisi olan ABD Ulusal Silah Birliği yıllık toplantısında ateşli bir konuşma yapan Donald Trump, katılımcılara bireysel silahlanma özgürlüğü için hep mücadele edeceği sözü vermişti. Başkana göre, günümüzde vatandaşlarının bu özgürlüğü bir kuşatma altındaydı!
ABD’de 2019 yılının ilk yedi ayında gerçekleşen 32 silahlı saldırıda üç yüzün üzerinde insan öldürüldü. Oslo’daki Barış Araştırmaları Enstititüsü’nün, uluslararası silah ticareti uzmanı Nicholas Marsh’ın araştırmasına dayanarak yaptığı açıklamaya göre, 2010 ile 2016 arasında Avrupalı silah şirketleri ABD silah pazarına yaptıkları satışlarını ikiye katlamış! Çok ölülü saldırılarda kullanılmış olan silahları Amerikalılara satan çoğunlukla Alman, İsviçre, Fransız, Avusturya ve İtalyan şirketleri! İsrailli gazeteci Shir Hever’le Alman gazeteci Wolfgang Landgraeber’in (“Öldürerek Yaşamak” kitabının yazarı) Şubat 2019’da açıkladığına göre, İsrail de otuz yıldır dünya silah pazarında çok başarılı ve şu sıralar ilk ona girmeyi başarmış!
Güney Baden-Württemberg’in şirin kenti Freiburg’da yaşayan öğretmen Jürgen Graesslin yıllar önce çevresine topladığı savaş karşıtlarıyla yaşama geçirdiği “Silah Ticaretini Durdurun” kampanyası kapsamında Almanya’nın büyük silah yapımcısı Heckler & Koch’la savaşıyor. Stuttgart’ın güneyindeki Oberndorf kasabası ve çevresinin en büyük işvereni olan kuruluşun son yıllarda Meksika’ya - bir bölümü izinsiz- toplam değeri 25 milyon Avro olan 10 bin adet G36 modeli tüfek ihraç ettiği ve bunlardan çoğunun ülkenin çatışma, şiddet yaşandığı bölgelerinde kullanıldığını Graesslin ortaya çıkarmıştı.
Eylül 2014’te Meksika mafyasının kaçırdığı 48 üniversite öğrencisi de Heckler & Koch’un “kaçak” tüfekleriyle öldürülmüş. Öğretmen Graesslin’in açtığı dava bu yıl şubat ayında sonuçlandı, Stuttgart Asliye Mahkemesi silah yapımcısına 3.7 milyon Avro para cezası verdi. Ancak şu sıralar Federal Mahkeme bu kararı yeniden görüşüyor.
Ülkemize gelince, Umut Vakfı’nın (www.umut.org.tr) açıklaması şöyle: “Yüzde 85’i ruhsatsız en az 25 milyon silah bulunan Türkiye’de şiddet vakaları son 4 yılda yüzde 69 arttı.”
[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler