Ölenlerin herhangi bir örgütle bağı yok

Kürdistan Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanlığı; Kandil’in Zergele köyünde yaşanan bombalamada ölenlerin herhangi bir örgütle bağlantısının bulunmadığını ve sivillerden oluştuğunu belirlerken hane hane oluşan zarar da raporlaştırıldı.

Yayınlanma: 07.08.2015 - 06:54
Abone Ol google-news

Kandil’e yönelik hava operasyonları kapsamında Zergele köyünün bombalanmasında AKP hükümeti; PKK kamplarının vurulduğunu açıklarken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda ise sivil yerleşim birimlerinin hedef alındığı, ölenlerin herhangi bir örgütle bağlantısının bulunmadığı tespiti yapıldı. Kandil’de incelemeler yapan HDP heyeti söz konusu raporu Türkçeye çevirerek kamuoyuna açıklayacak.

Kandil’e yönelik yapılan hava operasyonları kapsamında Zergele köyünde sivillerin değil, teröristlerin vurulduğunu kaydeden AKP hükümetini Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından hazırlanan rapor yalanlıyor. Zergele’nin bombalanmasının ardından bölgeye giden HDP heyeti temaslar kapsamında Irak Kürdistan Yönetimi yetkilileriyle de bir araya geldi. Zergele’nin bombalanmasının ardından Kürdistan Yönetimi İçişleri Bakanlığı’ndan oluşan bir heyetin bölgeye giderek incelemelerde bulunduğu ve yaşananlarla ilgili bir rapor hazırladığı belirlendi.

‘Zergele hedef alındı’

Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından hazırlanan raporda, Türkiye tarafından Zergele’nin hedef alındığı belirtilerek, bombalamadan sonra ölenlerin isimleri yer aldı. Raporda, ölen kişilerin herhangi bir örgütle bağlantılarının olmadığı ve sivil insanlar olduğu belirtilirken; olayda yaralananların listesi de bulunuyor. Raporda, Zergele’de bombalamanın ardından yaşanan zararla ilgili tespitler de yer aldı. Olayın ardından 8 evin kullanılamaz hale geldiği belirtilirken, diğer evlerde yaşanan zararla ilgili tespitler de yapıldı.

‘Ölümler ikinci bombada’

Raporda, Zergele’ye saat kaçta ilk bombanın atıldığı, saldırının nasıl devam ettiği ve ölümlerin nasıl yaşandığı konusunda da bilgiler yer aldı. Rapora göre, Zergele’de ilk bombanın sabaha karşı 04.00’te yarı ahır olarak kullanılan bir meskene atıldığı ifade edildi. İlk bombanın ardından 80 yaşındaki bir kadının enkaz altında kaldığı, çevredeki evlerden yardıma gelen 40-50 kişilik grubun kadını enkazdan çıkarmaya çalışırken ikinci saldırının yapıldığı belirtildi. Can kayıplarının ikinci saldırıda yaşandığı tespiti yapılan raporda, olayda toplam 8 evin bombalandığı belirtildi.

Kamuoyuyla paylaşacağız

HDP heyetinde yer alan Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Zergele’nin bombalanmasının hemen ardından Kürdistan İçişleri Bakanlığı’nın bölgeye bir heyet gönderdiğini ve heyetin hazırladığı raporun çok önemli bilgiler içerdiğini ifade etti. Yıldırım, “Kürdistan Yönetimi’nin hazırladığı rapor objektif bir rapor. Zergele’de sivil katliamı yapıldığını ortaya koyuyor. Bu raporu hem Kürtçe, hem Arapça hem de Türkçe olarak çevirip kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler